fbpx
Saturday, October 8, 2022

NAJČITANIJE

AlmanahReflektorTop 10 horora svih vremena

Top 10 horora svih vremena

Ukoliko ste pravi ljubitelj ovog žanra, složićete se sa nama da je ponuda na tržištu poslednje decenije prilično loša. Ili je publika možda postala previše kritična?

Ipak, mi smo izabrali deset kultnih horora, koji su po redakciji Moodiranja, obeležili ovaj žanr.

10. Kad jaganjci utihnu (Silence of the lambs) – Film snimljen po istoimenoj knjizi Toma Harisa, a osvojio je čak pet Oskara. Da li ste znali da su kandidati za ulogu Dr. Hanibala Lektora bili i Dastin Hofman, Šon Koneri, Robert Deniro i Džek Nikolson? Ipak, ta čast pripala je brilijantnom Entoni Hopkinsu koji je osvojio i Oskara za najbolju mušku ulogu.

9. Rozmerino dete (Rosemary’s Baby) –  Sjajno ostvarenje Romana Polanskog iz 1968. Iako sa svega dve scene tipične za horor filmove, spada u najuzbudljivije filmove svih vremena. Samo nekoliko dana nakon premijere ovog filma, grupa satanista na čelu sa ozloglašenim Čarlsom Mensonom provalila je u kuću Polanskog i izmasakrirala šestoro ljudi, među kojima je bila i njegova žena koja je tad bila u osmom mesecu trudnoće. Mnogi ovde spekulišu o “đavoljoj vezi” jer fabula ovog filma prati Rozmeri koja ostaje u drugom stanju.

8. Isterivač đavola (The Exorcist) – Američki horor snimljen 1973.  Po mnogima, upravo on nosi titulu najstrašnijeg filma svih vremena. Nakon njega, usledila su i tri nastavka, ali ni jedan nije dosegao slavu prvog dela. Možda će vam biti interesantno da znate da je šestoro ljudi iz filmske ekipe poginulo tokom snimanja filma i ubrzo nakon premijere. Slučajnost?

7. Noć veštica(Halloween) – Ovaj horor broji najviše nastavaka, a prvi deo je režirao Džon Karpetner. Noć veštica je povukao i novi pravac horora, slešer (slasher), u koji spadaju i “Strah u ulici brestova”, “Petak 13” i “Poslednja ekskurzija”. Za ovu grupu horora karakterističan je glavni lik koji je psihopata, serijski ubica koji proganja tinejdžere. Američki filmski institut ubraja ovo ostvarenje u sto najboljih filmova svih vremena.

6. Isijavanje(The Shining) – Remek delo Stivena Kinga koje je poznati režiser Stenli Kjubrik pretočio na filmsko platno. Neverovatna transformacija Džeka Nikolsona iz porordičnog čoveka u pomahnitalog ludaka, doprinosi popularnosti ovog filma koja ne jenjava vremenom. Možda niste znali da je scena u kom Sketman Krouters objašnjava Deniju šta je isijavanje, snimana je 148 puta i time je oboren svetski rekord.

5. Teksaški masakr motornom testerom(The Texas Chainsaw Massacare) – Još jedan slešer  iz 1974, navodno snimljen po istinitom događaju. Film ima i nastavak koji je snimljen 1986. ali je dosta lošiji od prvog dela. Ovaj horor bio je zabranjen u Britaniji i Australiji vrlo dugo zbog eksplicitnih scena nasilja.

4. Keri(Carrie) – Film iz 1976 u režiji Brajana De Palme, smatra se za najbolju adaptaciju romana Stivena Kinga. Ovo ostvarenje je imalo budžet od samo 1, 8 milion dolara a zaradio je preko 33, 8 miliona. Takođe ovo je jedan od omiljenih horora režisera Kventina Tarantina.

3. Nosferatu (Nosferatu, eine Symphonie des Grauens) – Nemački ekspresionistički horor film iz 1922. Ovde se zapravo radi o neautorizovanoj adaptaciji “Drakule” Brama Stokera. Ljubitelji horora će svakako uživati u ovom kultnom horor ostvarenju.

2. Krug (Ringu) – Japansko ostvarenje koje je zaradilo 137,7 milona dolara i time postalo najisplativiji horor japanske produkcije ikada. Magazin “Empire” uvrstio ga je u 100 najboljih filmova svih vremena. 2002. napravljen je američki rimejk.

1. Predskazanje (The Omen) – Možda najkvalitetniji horor film sa Gregori Pekom u glavnoj ulozi. Postoje spekulacije da je ovaj film uklet jer se desio niz čudnih nesreća za vreme snimanja. Sin Gregori Peka ubio se samo nekoliko dana pre premijere, a avion kojim je leteo producent zamalo se srušio jer je u njega udario grom. Ista stvar se desila i na letu kojim je putovao Gregori Pek mesec dana kasnije. Takođe, jedan kaskader  poginuo je za vreme snimanja.

OSTAVI KOMENTAR

Uneti komentar
Uneti ime ovde

Dopašće ti se i ovo:

Zaprati @moodiranje.rs na Instaću :)

RANDOM STUFF:

spot_img