fbpx
Friday, December 2, 2022

NAJČITANIJE

AlmanahReflektorUpoznali smo Pijanistu: Videli smo i osetili jednu kulturnu, lepu Srbiju, zemlju...

Upoznali smo Pijanistu: Videli smo i osetili jednu kulturnu, lepu Srbiju, zemlju pravih vrednosti

“Šmekerski pristup pravim vrednostima” (slogan našeg magazina) je ono što sam pomislio kad sam napokon lično upoznao tog sjajnog momka, u četvrtak uveče u Beogradu. Samo ću vam reći da je on “krivac” za brojne murale koje ste videli i viđate po srpskoj prestonici, ali i širom Srbije.

Ukoliko niste znali, iza pseudonima Pijanista stoji Andrej Josifovski (28), još jedan diskretan heroj naše današnjice. U krcatoj Ostavinskoj galeriji otvorio je 4. oktobra prvu samostalnu izložbu pod nazivom “#usracuse – to smo mi!”.

Kada sam prišao ulici Kraljevića Marka, imao sam šta da vidim. Ljudi na sve strane, grupice, levo, desno, trotoari prepuni… Pretpostavio sam da će biti gužva, ali ovolika je i Pijanistu prijatno iznenadila, rekao je prilikom svoje uvodne reči na otvaranju. Rekao bih da tri takve galerije bile malo da prime sve koji su došli da ispoštuju lik i delo ovog mladog umetnika.

Bilo je veoma lepo videti na jednom mestu okupljene brojne mlade ljude, tu lepotu, profesore sa fakulteta, njegove kolege, upoznati Andrejeve roditelje…

[bs-quote quote=”Kako bih vam rekao, disati sa jednom kulturnom Srbijom, onom koja makar na tren vraća nadu da nije baš sve tako crno i izgubljeno…
” style=”default” align=”left” author_name=”Alexander Vlajković” author_job=”kolumnista i prezenter” author_avatar=”https://moodiranje.rs/wp-content/uploads/2018/05/alex-potpis.jpg”][/bs-quote]

Govori u tim oficijalnim delovima uglavnom su ne baš preterano zanimljivi, no to ovde nije bio slučaj. Bilo je vrlo emotivno, saosećao sam se sa Pijanistom prilikom gotovo svake izgovorene reči, razumeo ga i osećao se bar delićem ponosno zbog njegovog uspeha. A na njemu se sve videlo. I na licima njegovih roditelja. I to je jedan baš snažan utisak, koji ne mogu ovde rečima da vam objasnim.

Pijanista je izložio 12 portreta heroja, boraca za ideale, jednog džokera i sebe. Oni su: Nikola Kojo, humoristi iz “Državnog posla”, Sergej Trifunović, Lane Gutović, Bora Đorđević, Miša Aleksić, Srđan Timarov, Gagi Jovanović, Miroslav Raduljica, Sandra Silađev, Predrag Popović Pop. A taj džoker je zapravo njegov otac, koji se pridružio sinu u jednom trenutku prilikom obraćanja na otvaranju izložbe.

Reč je o Borku Josifovskom, bivšem direktoru beogradske Hitne pomoći, koji je neposredno uoči izložbe dobio bitku pred sudom, dugu gotovo 13 godina. Da, to je doktor koji je raskrinkao saradnju lekara i pogrebnika u Hitnoj pomoći. Josifovski je još 2005. godine ukazivao na kriminalne radnje lekara Hitne pomoći i privatnih pogrebnih preduzeća, da bi nakon toga bio smenjen, a dve godine kasnije i otpušten.

Tako da je njegovo prisustvo na otvaranju prve samostalne izložbe sina, neposredno nakon dobijene bitke pred sudom, ovo nedvosmisleno velika i dupla pobeda!

Na izložbi je izložena i prekršajna kazna, gde u “ime naroda”, gradskoj inspekciji Josifovski mora da plati 2.300 dinara za ukrašavanje zidova.

Momak, koji svojim živopisnim muralima razbija sivilo grada, uprkos tome što je kako je rekao uoči izložbe spavao svega sat i po vremena, primao je čestitke i poklone od kolega i prijatelja, a sa velikim ponosom govorio o samoj pripremi ove izložbe, koja će trajati do 7. oktobra. Pijanistu je na otvaranju izložbe podržao i Nikola Škorić, popularni Torbica iz TV serijala “Državni posao”, sa kojim smo u neposrednom razgovoru pričali o raznim temama, pa i potencijalnim novim idejama za nastavak kultnog humorističkog serijala.

U četvrtak je ostvarena dupla pobeda, kao što rekoh, a dan kasnije Pijanista je ostvario još jedan svoj san, kako je kazao. Bilo je to gostovanje u Beogradskoj hronici kod Rade Đurić i kako je voditeljka RTS kazala u direktnom prenosu, “Andrej, ovo je tvoje vreme”, a ja bih dodao da će vreme biti lepše ukoliko budemo imali što više ovakvih diskretnih heroja, boraca za pravdu, ideale i prave vrednosti…

BIOGRAFIJA

Andrej Josifovski (1990) je završio osnovne studije na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (2012), potom master studije na istom fakultetu (2014), a trajno je student doktorskih akademskih studija. Pijanista je pre pet godina počeo je sa ukrašava zapuštene zidove širom Srbije. Do sada naslikao je preko 100 murala, od čega polovinu u Beogradu.

Iako je arhitekta i zidni slikar, drugovi su Josifovskog krstili – Pijanista. Ovaj nadimak dobio je još u detinjstvu, jer je pohađao nižu muzičku školu.

OSTAVI KOMENTAR

Uneti komentar
Uneti ime ovde

Dopašće ti se i ovo:

Zaprati @moodiranje.rs na Instaću :)

RANDOM STUFF:

spot_img