fbpx
Naslovna » Reflektor » Zbog ovih džiberskih navika bi vas pre 100 godina proterali iz Beograda

Zbog ovih džiberskih navika bi vas pre 100 godina proterali iz Beograda

Revoltiran činjenicom što neki Beograđani ne drže do kulture življenja, legendarni beogradski gradoonačelnik, Vladan Đorđević, doneo je uredbu po kojoj se kažnjavalo ostavljanje đubreta u zgradi/ispred kuće, zapušteni travnjaci, širenje veša do ulice. Malo je reći da je ovaj, inače jedan u nizu od njegovih radikalnih i modernih poteza, zaprepastio mnoge Beograđane. Ipak, urodio je […]

Dopunjeno: 06. 09. 2023.

Revoltiran činjenicom što neki Beograđani ne drže do kulture življenja, legendarni beogradski gradoonačelnik, Vladan Đorđević, doneo je uredbu po kojoj se kažnjavalo ostavljanje đubreta u zgradi/ispred kuće, zapušteni travnjaci, širenje veša do ulice.

Malo je reći da je ovaj, inače jedan u nizu od njegovih radikalnih i modernih poteza, zaprepastio mnoge Beograđane. Ipak, urodio je plodom, te je za vreme njegovog mandata, Beograd bio rame uz rame s evropskim prestonicama.

Samo od sebe se nameće pitanje kako bi bilo da je Vladan Đorđević danas među nama. Kako bi sankcionisao grafite nad zgradama pod zaštitom grada, pikavce, kereću kaku? Dalje se nameće pitanje, da li su nam potrebne kazne i restrikcije da bismo se ponašali civilizovano, ili postoji mogućnost da sami sebi budemo korektivni faktor?

S obzirom na to da je kultura življenja u gradu nekako skrajnuta na listi prioriteta službi koje bi trebalo time da se bave, skrenućemo na pažnju na neka, slobodno možemo da kažemo, džiberska ponašanja, koja nisu dostojna življenja ne samo u prestonici, već u bilo kom gradu.

#1 Pljuvanje po ulici

Ako niste znali, pljuvanje po ulici je zakonom zabranjeno, a pripadnik komunalne policije ima puno pravo da vam napiše kaznu ukoliko vas uhvati u ovom prekršaju.

U svetlu aktuelne situacije, kada higijena treba da bude prioritet, ovo ne samo da je nepristojno ponašanje, već i potencijalno opasno po druge.

Inače, da ovaj prekršaj napravite u Indiji, dobili biste godinu dana zatvora.

#2 Kereća kaka

Vrlo je jednostavno – skupljate za svojim psom, šta je to toliko teško? Razume se da nekad pas to može da uradi, a da ne vidite (na primer, u parku), ali nasred ulice, i da se pritom napravite ludi? Em je kažnjivo, em ekstremno nepristojno? Da prostite, isto je kao da ste se vi sami pokakili nasred ulice!

#3 Bacanje otpadaka gde im nije mesto

Betonske žardinjere služe da se u njih posadi cveće, a ne da se baca smeće! Hvala Bogu, na gotovo svakom ćošku postoji kontejner ili kanta za otpatke, zar je toliko teško shvatiti da se u žardinjere, korpe za kišobrane i slično, ne bacaju smeće i otpaci?

Stavke 1, 2 i 3 po zakonu spadaju u prekršaj narušavanja čistoće javne površine i za to su predviđene kazne od 2 500 do 75 000 dinara!

#4 Ostavljanje svinjca u restoranima za samoposluženje

Dakle, ako odete u klasičan restoran, poručite jelo, pojedete, platite, odete. Ok, to svi znamo. Međutim, ako odete u kantina-restoran ili fast food gde nema klasičnih konobara, već sami uzimate hranu i nosite do stola/pulta, red je da ostatke bacite za sobom! U ovakvim objektima postoje velike kante baš za ovu namenu ili posebne vitrine za odlaganje poslužavnika s kojih ste jeli.

#5 Bahato parkiranje

Iako Parking servis radi predano i gotovo da ne prašta, i dalje postoje mamlazi koji:

 • parkiraju na mesta predviđena za invalide,
 • zauzimaju po dva parking mesta,
 • blokiraju ostalim automobilima prolaz
 • pribiju auto takoreći do zgrade, tako da majka s kolicima ili osoba koja se otežano kreće mora da zaobilazi izlaskom na ulicu.

Ključno pravilo u saobraćaju je da nisi sam! Isto važi i za parkiranje.

Kako bi pomenuti doktor i gradonačelnik Vladan Đorđević reagovao na ovakvo necivilizovano ponašanje, ostaje nam da pretpostavljamo, no budite uvereni da ni najmanje ne bi tolerisao bahatost i malograđanštinu.

Dok nadležni organi ne posvete malo više pašnje javnom miru i čistoći, na nama ostaje da se ponašamo odgovorno, kulturno, civilizovano i vaspitno, što na mlađe, što na starije. 

Danas svako može biti neotesani džiber, bez da snosi posledice. Utom je biti gospodin još veća prednost u odnosu na njih.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  Izašao sam u grad i pravio se “Englez”: Šta mislite kako sam se proveo?

  Za ovu priču znao je samo meni blizak krug ljudi. Odlučio sam da je podelim uz upozorenje - ne pokušavaj [...]

  Ovo je nemoguće prevesti strancima: Najluđe fraze od Subotice do Vranja

  Svaki kraj u Srbiji ima svoje specifične izraze koji su potpuno nerazumljivi ljudima koji nisu odatle. Spremite kaficu i pripremite [...]

  Kocka, rakija i lake ženske: Zbog ovih stvari Srbi i dalje zovu dnevne novine da se odreknu posrnulog člana porodice!

  U ne baš tako davnoj prošlosti, kada su čast i ugled imali značaj, najgore što je moglo zadesiti neku časnu [...]

  Ono kad si parazit s 30 i nešto: “Keva, daj za kafu!

  Iza ovog bezazlenog naslova krije se mnogo dublji problem nego što deluje. Istina, nismo imali najsjajnije uslove za odrastanje, i [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ