fbpx
Naslovna » Promo » 3 načina da budemo ekološki savesni

3 načina da budemo ekološki savesni

Postati ekološki ili ekološki osvešćen, ekološki savestan (i svestan) postaje sve važnije. Izraz koji se koristi je u svemu, od oglasa za posao do profila za upoznavanje, pa čak i do kuća i vikendica za odmor sve je frekventniji.
Pa, šta je to – ekološki?

Dopunjeno: 06. 09. 2023.

Najjednostavniji način da se definiše šta to znači biti ekološki savestan je reći da je to život sa određenom namerom u postupcima. Namera je usmerena na to da ne stvorite štetu okolini i da sprečite da šteta nastane okolinom kroz vaše interakcije sa njom. To nadilazi ideju o postupcima i odnosi se na stvarne i konkretne akcije i odluke koje utiču na to kako se zajednice, preduzeća i pojedinci ponašaju. Postati ekološki savestan podrazumeva mnogo više od pukog isključivanja svetla kada napustite sobu ili odvojite smeće za recikliranje – radi se o promeni svrhe vašeg života.

Ekološki proizvodi promovišu zeleni život koji pomažu u uštedi energije i sprečavaju zagađenje vazduhom, vodom i bukom. Dokazuju se kao blagodati životne sredine i sprečavaju pogoršanje ljudskog zdravlja.

Kako postati ekološki savestan?

Možete početi da postajete ekološki savesni kada saznate kako vaši izbori utiču na životnu sredinu. Postoje tri osnovne faze da postanete ekološki savesni, a one su:

 1. Koristi predmete koji nanose minimalnu štetu okolini, kao što su reciklirani, biorazgradivi materijali, na primer papirne kese.
 2. Otkrij opseg svog emitovanja ugljenika i deluj na smanjenje njegovog uticaja na okolinu.
 3. Nastoj da podržiš druge koji rade na životnoj sredini i proizvodnji ekološki prihvatljivih i održivih zajednica.

Kao što vidite, prvi korak je u tome da odmah delujete kako biste promenili način na koji konzumirate i koristite stvari u životu. To znači da menjate svoje navike u na primer vožnji, kao i to koje vrste ambalaže koristite, kako odlažete otpad i kako koristite prirodne resurse.

Drugi korak govori o obimu vaše emisije ugljenika koji možda nećete moći da promenite – kao što su život u kući, vožnja automobila ili vrsta zaposlenja koju imate i delujete sa odgovornošću da smanjite svoj negativni uticaj najbolje mogiće i u domenu vaših mogućnosti.

Poslednja uključuje aktivno traženje veza s drugim ekološki prihvatljivim osobama, zajednicama i preduzećima, kao i odabir mreže i podrške za stvaranje održivijeg života. To možda i nije tako lako kao što se čini, zbog čega je to treći korak. Da biste živeli i podržavali održivu zajednicu i ekonomiju, možda nećete imati mnoge pogodnosti na koje ste navikli. Upravo iz ovog razloga je ovo najteža stvar kojoj se morate prilagoditi.

Ekološki život – kako živeti u skladu s prirodom

Život ekološkim životom ima neke prednosti i mane. Kao što je već spomenuto, jedan od nedostataka je taj što ćete možda morati da se odreknete nekih modernijih pogodnosti. Nije mnogo toga u pitanju, ali pogodnosti poput brze hrane i određenih vrsta luksuznih aktivnosti čine mnogo više štete time što opterećuju okolinu. Jedan od najboljih primera je ideja o ličnom automobilu. Iako vam realno treba lično vozilo, ne treba vam vozilo koje ima lošu kilometražu na benzin ili je napravljeno od luksuznih dodataka ili napredne elektronike koji su nepraktični, a takođe troše vitalne prirodne resurse.

Taj Land Rover možda ima poseban merač koji će vam reći da li ste u slučaju peščane oluje sa desne strane naopačke ili naopačke, ali šanse da naiđete na peščanu oluju u Beogradu ili Banja Luci, još manje zapravo radeći neku aktivnost za koju će vam uopšte ikada i trebati vozilo poput Rover je toliko minimalan da je jasno da vam je, sem za neki status ili zbog ličnih afiniteta, ovakav luksuz nepotreban.

S druge strane, stvaranje ekološke zajednice postaje sve lakši proces. Sve je više zajedničkih društvenih bašti, susreta, aplikacija za nabavku organskih namirnica, kao i seoskih tržišta koja čitavoj zajednici olakšavaju aktivno učešće u ekološkim aktivnostima. Ako primećujete da u vašoj zajednici nema ničeg od ovoga, razmislite o tome da ih vi lično i pokrenete.
Svaka promena počinje jednim korakom.

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  Bonžur bičizzz: A ko će nas “normalne” da zaštiti?

  Da nas posmatra neko sa strane, tačno bi pomislio da je Srbija raj za "ugrožene vrste" i "manjine". Ajde čik [...]

  Devedesete? Pali, bre!

  S obzirom da sam novinarstvom, i to onim muzičkim, u Srbiji & Beogradu, počeo da se bavim upravo početkom devedesetih, [...]

  “Intelektualac” – zapravo samo diplomirani primitivac

  Slobodan Jovanović (1869-1958.) je bio naš cenjeni pravnik, istoričar, književnik i političar tadašnje Kraljevine Jugoslavije, čiji je značaj nemerljiv i [...]
  Škafiškafnjak

  Da li znate šta je “Škafiškafnjak”? Tako je, nemate pojma! KLIKNI i saznaj već jednom.

  Škafiškafnjak je obično reč koja dovodi do psovanja onoga ko vam je postavio da je izgovorite, jer obično ne ide.
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ