fbpx
Naslovna » Magazin » Kod kuće » 5 ideja za savršeno uređenje enterijera

5 ideja za savršeno uređenje enterijera

Jedno od osnovnih pitanja kada je reč o uređenju enterijera moglo bi da se svede na pitanje odnosa estetike i funkcionalnosti. Nije isto uređivati prostor za jednu osobu, dve ili porodicu. Faktori poput bezbednosti, prostora za odlaganje, sitnice kao što su čiviluci ili zakačaljke za peškire lako se previde u pristupu uređenju enterijera koje se […]

Dopunjeno: 27. 11. 2023.

Jedno od osnovnih pitanja kada je reč o uređenju enterijera moglo bi da se svede na pitanje odnosa estetike i funkcionalnosti. Nije isto uređivati prostor za jednu osobu, dve ili porodicu. Faktori poput bezbednosti, prostora za odlaganje, sitnice kao što su čiviluci ili zakačaljke za peškire lako se previde u pristupu uređenju enterijera koje se oslanja na moderne trendove. Možda određena keramika deluje prelepo na prvi pogled, ali da li će biti praktična na duge staze ako je stavite kao opciju za pod, a materijal u pitanju je porozan ili sklon tome da se izliže? Pored toga što se možete uzdati u pomoć iskusnih prodavaca i firmi koje se bave uvozom i izradom materijala za kuhinje, kupatila, zidove, stepeništa kao što je M90, dobro bi bilo da se pre svega fokusirate na svoj stil života i sve ono što vam je neophodno kako biste funkcionisali nesmetano, a tek ona na izgled sam po sebi. Jer za izgled imate opcija, a vaš život je ono što sami kreirate po svojoj meri baš kako ste želeli i u čemu nema toliko kompromisa i ne bi trebalo da ih bude.

moderan dom

uredjenje enterijera

Kojih je to 7 elemenata dizajna enterijera?

Neka boja, oblik, prostor, tekstura, šara, linija i svetlost budu vaš vodič kroz svet dizajna enterijera.

Kako kaže stara izreka, „Celina je više od zbira svojih delova.”
Ista stvar važi i za dizajn enterijera. On je zapravo samo iluzija stvorena efikasnim balansiranjem različitih elemenata.

Razmislite o tome ovako: učenje o sastojcima koji se nalaze u vašim omiljenim receptima pomoći će vam da savladate kuvanje. Na isti način, učenje o elementima dizajna koji se uklapaju u vaše omiljene stilove pomoći će vam da savladate dizajn enterijera za one brze i praktične načine na koje možete i sami unaprediti prostor koji želite.

Kojih su to 5 principa dizajna enterijera?

Unutrašnja dekoracija oslanja se na svojih pet osnovnih principa. Ovi principi dizajna mogu se primeniti u bilo kom aranžmanu u unutrašnjoj dekoraciji što ih čini još korisnijim i lepšim.

1. Proporcija
2. Balans
3. Isticanje
4. Ritam
5. Harmonija

1. Proporcija u dizajnu enterijera

Ovaj princip se takođe naziva „Zakon odnosa“ jer pokazuje odnos između različitih stvari u grupi. Ovi odnosi mogu biti u veličini, obliku, boji, svetlosti, teksturi ili uzorku. Svaki predmet u prostoriji mora biti u srazmeri sa veličinom sobe i sa ostalim predmetima u prostoriji.

Predmete koji se veoma razlikuju po veličini, oblicima i oblicima treba kombinovati zajedno da bi se dobila dobra proporcija. „Grčki kvadrant” je standard dobre proporcije. Odnos je 2:3, 3:5 i 5:7:11. Loša proporcija znači postavljanje velikih lampi na male stolove, kačenje malih slika na velike prostrane zidove, postavljanje malih ukrasnih komada na veliki sto itd.

2. Balans u dizajnu enterijera

Balans je važan princip dizajna. On stvara osećaj odmora, reaktivnosti, postojanosti i zadovoljstva.

Balans se može stvoriti na dva načina, odnosno možemo ga promatrati kroz koncepte kao što su:

(1) Formalna ili simetrična ravnoteža

(2) Neformalna ili asimetrična ravnoteža

Formalni balans:

Formalni balans je kada su predmeti jednake težine postavljeni sa obe strane centra na jednakoj udaljenosti od njega. Lakše je grupisati objekte u formalnoj ravnoteži.

Neformalni balans:

Neformalni balans je kada je jedan veliki objekat postavljen blizu centra, a manji objekat na većoj udaljenosti od centra. Neformalna ravnoteža je kreativnija i poželjna je u malom domu.

Balans kao optička ravnoteža

Druga klasifikacija balansa je poznata kao optička ili očigledna ravnoteža i ona se takođe može koristiti u unutrašnjoj dekoraciji. Ovo je varijacija formalne ravnoteže. Kada objekti koji nisu identični po obliku i boji, ali su postavljeni na jednakoj udaljenosti od centralne tačke jer imaju jednaku vrednost interesa i privlačnosti, poznati su kao optička ili očigledna ravnoteža.

3. Isticanje u dizajnu enterijera

Po ovom principu stvara se centar interesovanja za bilo koji aranžman isticanjem najvažnije karakteristike. U svakom aranžmanu treba da znamo šta da istaknemo, kako da naglasimo, gde da naglasimo. Naglasak se može staviti stavljanjem predmeta zajedno ili grupisanjem objekata. Centar interesovanja se može stvoriti od slika, atraktivnih zavesa, zanimljivog grupisanja nameštaja, korišćenjem jarkih kontrastnih boja, upotrebom dekoracije, ostavljanjem dovoljnog prostora kao pozadine oko predmeta itd.

Ormar za knjige kao centar interesovanja

Naglasak se takođe može postići upotrebom neobičnih linija, oblika, boja i veličina itd. Na primer, ako je dobra slika ili detalj istaknuta neposredno kod zida ulaznih vrata, ona postaje najdominantnija karakteristika prostorije, a privlači pogled osoba koje ulaze u prostoriju.

biblioteka u sobi

fokus u enterijeru

4. Ritam u dizajnu enterijera

Ritam je princip dizajna kroz koji se može postići osnovno jedinstvo i raznolikost. Ovaj princip se zasniva na kretanju oka pri posmatranju dizajna. To je organizovani pokret koji se koristi za stvaranje interesovanja i smanjenje monotonije. Postoje tri načina za razvijanje ritma.

(a) Ritam kroz ponavljanje

Ritam kroz ponavljanje je uzrokovan ujednačenom upotrebom nekog objekta u odgovarajućim intervalima. Ponavljajući oblici, boje, linije i veličine čine da se oko kreće od jednog predmeta do drugog. Ona stvara odnos između različitih delova iste prostorije.

(b) Ritam kroz progresiju

Progresija se može stvoriti povećanjem ili smanjenjem jednog ili više njegovih kvaliteta. Poznata je kao dirigovana i sistematska promena. Ovo se može proizvesti postavljanjem slika na zid u stilu praćenja svakog koraka stepeništa. Ponekad se objekti različitih veličina mogu rasporediti u rastućem ili opadajućem redosledu veličine.

(c) Ritam kroz kontinuirano kretanje linije

Kretanje linija može se stvoriti tamo gde se oči pomeraju od jedne tačke do druge, konačno naslanjajući se na poseban predmet od interesa. Objekti mogu biti raspoređeni u suprotnosti. Tako da se linije spajaju pod pravim uglom.

5. Harmonija u dizajnu enterijera

Harmonija je umetnički princip koji stvara utisak jedinstva kroz izbor i raspored konzistentnih predmeta i ideja. Kada su svi objekti koji imaju neku sličnost povezani jedan sa drugim jednim ili drugim aspektom, pretpostavlja se da su harmonični. To je prijatna kombinacija ideja koje se mogu povezati jedna sa drugom. Harmonija je osnovni zahtev u bilo kom delu dizajna ili dela. Postoji šest aspekata harmonije. Oni su harmonija linije, oblika, veličine, teksture, boje i ideje.

Ako primenite ovih 5 osnovnih pravila, vaš prostor će oživeti, a ulaganja mogu biti praktično samo u vidu vašeg vremena ili veoma skromna. Pokušajte.

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  Ugasite internete: Majke koje pokušavaju da preko dece budu popularne haraju njime!

  Ovih dana sve češće i češće, uglavnom u sebi, ali ponekad i na glas izgovorim rečenicu: Ugasite internete, vreme je. [...]

  Devedesete? Pali, bre!

  S obzirom da sam novinarstvom, i to onim muzičkim, u Srbiji & Beogradu, počeo da se bavim upravo početkom devedesetih, [...]

  Ovo je nemoguće prevesti strancima: Najluđe fraze od Subotice do Vranja

  Svaki kraj u Srbiji ima svoje specifične izraze koji su potpuno nerazumljivi ljudima koji nisu odatle. Spremite kaficu i pripremite [...]

  (Ne)Zaboravljene boemske legende

  Jedan od razloga zašto se odlazak u kafanu pretvorio u kliše je taj, što su mnoge, izvorno boemske pesme prilično [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ