fbpx
Naslovna » Magazin » Kod kuće » 5 savršenih napitaka i poslastica za svaki dan [I TOPLE DANE]

5 savršenih napitaka i poslastica za svaki dan [I TOPLE DANE]

Najlakše je kupiti koka kolu ili neki sok, uneti tone šećera i smatrati da smo učinili nešto dobro za sebe. Uz veoma malo truda i pripreme, jednako osvežavajuć napitak može se naći u vašem domu, sa daleko boljim nutritivnim vrednostima, manje šećera, a više ljubavi utkane u njega za celu porodicu. #1 Ledeni čaj Nema […]

Dopunjeno: 31. 05. 2021.

Najlakše je kupiti koka kolu ili neki sok, uneti tone šećera i smatrati da smo učinili nešto dobro za sebe. Uz veoma malo truda i pripreme, jednako osvežavajuć napitak može se naći u vašem domu, sa daleko boljim nutritivnim vrednostima, manje šećera, a više ljubavi utkane u njega za celu porodicu.

#1 Ledeni čaj

Nema lakšeg napitka od ovog. Verujte mi. Svi oni prelepi čajevi koje obožavaš da praviš tokom zime sada uz zrno modifikacije postaju ledeni čaj. Ne samo što su popularni po restoranima i kafićima, već se lako spremaju i u kućnoj radinosti.

Dovoljno je da malo ranije pripremite samu kombinaciju čajeva i date mu vremena da se ohladi, kao i da imate spreman led koji se naknadno doda tokom posluživanja.

Ja volim kombinacije sa zelenim čajem, vočnim čajevima, tipa breskve, limuna, a skoro obavezno stavljam nanu. Pored samog čaja, možete dodati i sveže voće, malo meda, cimeta, vanile, već po ukusu. Ako baš nemate ideju šta ide sa čime, evo osnovnog recepta koji lako možete adaptirati za sebe i svoju porodicu.

Kako napraviti ledeni čaj (Osnovni recept za ledeni čaj)

Sastojci:

  • 6 kesica čaja
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika meda
  • 3 mala limuna, 2 soka i 1 rezan
  • 1 pomorandža, isečena na kriške
  • mala gomila nane
  • led, služiti

KORAK 1:
Vrećice čaja prelijte sa 1,5 litra ključale vode.

KORAK 2:
Zatim umešajte šećer (potražite alternativne zaslađivače) i med.

KORAK 3:
Ostavite da se infuzira 10 minuta, a zatim procedite i prebacite u frižider da se ohladi.

KORAK 4:
Ohlađeni čaj sipajte u veliki bokal, pa umešajte sok limuna, kriške limuna, kriške mente i pomorandže. Ostatak bokala napunite ledom i vrlo dobro promešajte.

Za posluživanje, ledeni čaj sipajte u visoke čaše sa puno leda, uredite što veselije svoj sto u trpezariji ili bašti, prekrijte ga vedrim šarama koje donose silikonske mušeme, pustite neku veselu muziku i videćete kako za čas ovaj napitak opušta i pomaže da makar na kratko potpuni odmor i relaksacija budu tu.

#2 Hladno ceđena kafa

Ovo sam otkrila pre samo par godina i u početku mi je delovalo pomalo neverovatno da se tako lako i prosto dobije divan napitak. Iako je prvenstveno za odrasle i možda uz potencijalne dodatke koji neminovno unaprede ukus ovom napitku i ne sasvim zdrava opcija, obožavam da imam ledenu kafu spremnu, za sebe, supruga, goste.

Možda je jasnije ako kažem da je u pitanju zapravo hladno ceđena kafa, a evo kako je najlakše napraviti.

Kako napraviti hladno ceđenu kafu

KORAK 1
Stavite 400 ml hladne vode u veliki bokal ili teglu i dodajte 50g domaće kafe, ali ne mešajte smešu. Pokrijte i ostavite da odstoji 24 sata.

KORAK 2
Lagano promešajte smešu, a zatim je procedite kroz levak ili sito obloženo filter-papirom za kafu (ili list kuhinjskog papira) u drugi veliki bokal. Ovaj koncentrat može da vam stoji par dana i drži se u frižideru 2-3 dana.

KORAK 3
Za služenje razređenog 1 doze hladne kafe, možete dodati i 2 doze negazirane ili gazirane vode (ili po vašem ukusu) i poslužite sa puno leda, kremom za kafu, šlagom.

Verujte mi, preukusna je.

#3 Smoothie

Smoothie je postao skoro svakodnevni napitak tokom cele godine kod nas u kući. Dovoljan je jedan malo jači blender, i bukvalno šta god od voća imate pri ruci. Glavna razlika po meni je ako ga pravite sa mlekom ili ako se odlučite da ga pravite sa jogurtom.

Za osnovu najčešće koristim bananu i pomorandžu, a onda bilo koje kombinacije crvenog voća. Mleko dodajem dok ne dobijem teksturu koja mi odgovara, a umesto šećera koristim ili kašiku meda ili malo stevije. Ako pravim smoothie da mi zameni doručak, onda dodam i ovsene pahuljice prve da se izblendiraju, ali onda svaka čaša i sam bokal blendera treba oprati što pre. Ništa gore od sasušenih pahuljica koje se jedva posle operu.

Ako niste kao ja, odokativni tip, evo pouzdanih predloga sa kuvarskih blogova.

(Osnovni recept za ovseni smoothie)

Sastojci:

  • 1 banana
  • 1 kašika ovsene kaše
  • 80g mekog voća (šta god da imate – jagode, borovnice i mango dobro deluju)
  • 150ml mleka
  • 1 kašičica meda
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

KORAK 1
Stavite sve sastojke u blender i umutite 1 min dok ne postane glatko.

KORAK 2
Sipajte smoothie u dve čaše za serviranje.

#4 Puding od chia semenki

Potpuno otkrovenje za mene je ovaj prejednostavni puding. Šaka chia semenki, mleka koliko da se prekriju, u posudi se umeša sa kašikom meda i ostavi par sati, a najbolje preko noći. U mleko pre no se ostavi možete dodati sve i svašta. Čokoladno mleko, kora od naranže, limuna, kokos, cimet, apsolutno prilagodljivo ukusu, a samim tim i veoma lako da se ista stvar napravi na sto načina i iskoristi ono što imate u kući. Meni jedna kesica chia semenki posluži za oko 5 porcija pudinga, ali ga dopunim prilikom serviranja.

Volim da napravim čoko ili vanila puding, da serviram puding sa voćem koje je sveže, jagodama ili bananama recimo, pa i narendam na kraju čokoladu ili dodam šlag. Moj poseban dodatak jer prosto svi volimo jeste mlevena plazma gušće spremljena sa mlekom kao osnova.

(Osnovni recept za chia puding)

Sastojci:

  • 2 kašike chia semena (slobodno više, pa prilagoditi, ali imajte u vidu da nabubri i upije svo mleko)
  • 125 ml ovsenog mleka ili zamena za bilo koje orašasto mleko, pirinčano mleko ili mlečno mleko (dodati po potrebi)
  • 2 kašičice meda/javorovog sirupa/agava sirupa
  • voće, poput bobičastog voća, banane, kivija ili manga, za služenje

KORAK 1
Kombinujte chia seme, mleko i 2 kašičice sirupa u tegli ili činiji. Poklopiti i rashladiti preko noći ili najmanje 8 sati.

KORAK 2
Kad ste spremni za serviranje, ukrasite ili osmislite svoju poslasticu voćem i pudingom ili ostalim dodacima koje volite.

#5 Infuzirana voda

Najlakše evo na kraju, a inspirisano ni manje ni više nego mojom jetrvom koja nas redovno dočekuje sa ovim napitkom u svom domu. Ja volim da raznovrsno voće jednostavno ostavim u vodi u bokalu, sa ledom, ali ono što definitivno najviše osvežava jeste limun u vodi.

Nije nikakvo izmišljanje tople vode, ali eto, da se podsetimo jer je prosto i jednostavno, a često zaboravimo na takve stvari. Dakle voće koje imate pri ruci, ako ima koru oljuštite, ako su bobice operite i dodajte u veliki bokal vode. Mogu se dodati i druge stvari kao što je smeđi šećer, povrće kao što je krastavac, pa čak i začinsko bilje, nana, ruzmarin, bosiljak, nešto slično. Možete dodati i led ili ne, pa led dodati u čaše ako vam ne smeta.

Infuzija vode je najbolja 2 do 4 sata nakon što je napravite. Ili možete da ostavite da se infuzira preko noći u frižideru. Neki sastojci traju bolje od drugih. Na primer, sa začinskim biljem sveži bosiljak traje 2 do 3 dana, ali ruzmarin može trajati i nedelju dana.

Sastojci (za sve opcije):

  • 5 šolja vode
  • 1 šolja kockica leda po želji
  • plus dodatak po ukusu

Dodaci (kombinacije):

1/2 šolje seckanih jagoda, sveže ili smrznute
5 listova iseckanog svežeg bosiljka
1 limun tanko isečen

1/2 šolje meda
1 krastavac tanko isečen
10 svežih i iskidanih listova nane

1/2 šolje kupina
1 pomorandža tanko isečena
Mali komad svežeg đumbira oljušten i tanko rezan

1/2 borovnice od pola litre
1 limun tanko isečen
4 grančice svežeg ruzmarina

1 šolja komadića ananasa, svežeg ili smrznutog
1 šolja kokosa, svežeg ili smrznutog
1 limeta tanko isečena

1 šolja kockica lubenice
1 kivi isečen na kockice ili isečen na krugove
1 limeta isečena na krugove

1 grejp na tanke rezove
1/2 šolje semena nara
10 svežih listova nane usitnjenih

1 mango oljušten i isečen na kockice
šaka malina
Mali komad svežeg đumbira oljušten i tanko rezan

KORAK 1
U veliki bokal stavite željenu kombinaciju voća ili začinskog bilja.

KORAK 2
Dodajte led i napunite posudu vodom.

KORAK 3
Po želji dodajte dodatno voće ili bilje za ukrašavanje.

Nema razloga da sebi ne ulepšate dan. A ne treba više od 5 minuta za svaki od ovih recepata. Uživajte!

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Moodiranje newsletter

    nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

    Dopašće vam se još:

    Devedesete? Pali, bre!

    S obzirom da sam novinarstvom, i to onim muzičkim, u Srbiji & Beogradu, počeo da se bavim upravo početkom devedesetih,…

    Izašao sam u grad i pravio se “Englez”: Šta mislite kako sam se proveo?

    Za ovu priču znao je samo meni blizak krug ljudi. Odlučio sam da je podelim uz upozorenje - ne pokušavaj…

    “Intelektualac” – zapravo samo diplomirani primitivac

    Slobodan Jovanović (1869-1958.) je bio naš cenjeni pravnik, istoričar, književnik i političar tadašnje Kraljevine Jugoslavije, čiji je značaj nemerljiv i…

    (Ne)Zaboravljene boemske legende

    Jedan od razloga zašto se odlazak u kafanu pretvorio u kliše je taj, što su mnoge, izvorno boemske pesme prilično…
    MOODIRANJE

    © 2011-2024. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ