fbpx
Naslovna » Promo » 5 stvari koje treba da proverite ako putujete kolima

5 stvari koje treba da proverite ako putujete kolima

Ukoliko putujete kolima, pored redovnog osiguranja i polise, postoje stvari koje možete uplatiti i izvaditi kako biste izbegli nepotrebne glavobolje, a i zaštitili sebe i svoje saputnike. #1 Auto Moto Savez Auto Moto Savez je udruženje u koje se možete lično učlaniti, u vama najbližoj AMSS poslovnici koje se nalaze širom Srbije ili već vama […]

Dopunjeno: 06. 09. 2023.

Ukoliko putujete kolima, pored redovnog osiguranja i polise, postoje stvari koje možete uplatiti i izvaditi kako biste izbegli nepotrebne glavobolje, a i zaštitili sebe i svoje saputnike.

#1 Auto Moto Savez

Auto Moto Savez je udruženje u koje se možete lično učlaniti, u vama najbližoj AMSS poslovnici koje se nalaze širom Srbije ili već vama referentne zemlje. Član postajete onog trenutka kada potpišete pristupnicu, u koju se unose lični podaci i podaci o vozilu. Ukoliko ste novi član, pogodnosti se aktiviraju peti dan po potpisivanju pristupnice.

Na sajtu Auto Moto Saveza Srbije možete videti sve detalje o tome kako se postaje član, a evo važnih napomena.

AMSS članska kartica važi 3 godine, a odabrani članski paket godinu dana. Članski paket se obnavlja po isteku godišnje članarine.

Nakon isteka članske godine, AMSS nema obavezu realizacije zahtevanih članskih-tehničkih pogodnosti, ako nije evidentirana uplata godišnje članarine, odnosno, obnova članskog paketa za sledeću godinu.

Član ima status pasivnog člana nakon isteka godišnje članarine a do uplate nove godišnje članarine, i uz važeću člansku-platnu karticu i dalje ima pravo na programe ušteda i neke besplatne pogodnosti.

Ko može biti član?

 • Fizičko lice, državljanin Republike Srbije, sa stalnim prebivalištem u RS
 • Strani državljanin sa privremenim boravkom u RS
 • Lice koje poseduje službena vozila

Sve pogodnosti iz članskih paketa, pripadaju isključivo članu za unapred definisano motorno vozilo registrovano u RS.

Ukoliko član ima više vozila, za svako mora imati članski paket kako bi pojedinačno za vozila mogle da se ostvaruju članske pogodnosti.

Više članova može koristiti članske pogodnosti za isto vozilo, ukoliko svaki od njih poseduje Člansku karticu sa članskim paketom za to vozilo.

Ukoliko imate službeno vozilo ili više službenih vozila članski paket se vezuje za odabrano službeno vozilo, a pravo da koristi članske pogodnosti ima svako lice koje ima ovlašćenje na isto.

 

#2 Putno osiguranje i druga osiguranja

Brojne osiguravajuće kuće nude putno osiguranje, ali ako putujete kolima, treba da mislite o svemu.

Evo liste osiguranja koja će vam biti potrebna, a ne odnosi se samo na putno osiguranje:

 • Osiguranje od autoodgovornosti
 • Auto kasko osiguranje
 • Kasko light osiguranje
 • Putno zdravstveno osiguranje
 • Osiguranje imovine
 • Osiguranje lica od posledica nesrećnog slučaja (nezgode)
 • Osiguranje profesionalne odgovornosti posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti

#3 Šlep službe

Čak i ako putujete na neke kraće distance kao što je recimo relacija Beograd – Novi Sad, nemojte misliti da ne može da se desi ono najgore. Recimo da vam auto stane. Pre svega, postarajte se da stanete pored puta, a u zavisnosti od toga da li ste bliži Beogradu ili Novom Sadu, opredelićete se za to koju šlep službu da pozovete, neku iz Beograda ili šlep službu u Novom Sadu.

Evo šta kaže Zakon o saobraćaju:

Zakon o bezbednosti saobraćaja

Član 69.

U saobraćaju na putu, motornom vozilu mogu da budu pridodata najviše dva priklјučna vozila za prevoz tereta, odnosno jedno priklјučno vozilo za prevoz lica, a na auto-putu i motoputu samo jedno priklјučno vozilo.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, turistički voz sme da ima najviše tri priklјučna vozila.

Traktor sme da vuče samo priklјučno vozilo za traktor, a ostala motorna vozila ne smeju da vuku priklјučno vozilo za traktor.

Motorno vozilo sme da vuče samo priklјučno vozilo koje ne umanjuje njegovu stabilnost.

Priklјučno vozilo u kome se prevoze putnici može biti pridodato samo autobusima u javnom gradskom, odnosno prigradskom prevozu.

Član 70.

Zabranjeno je vučenje neispravnog vozila na autoputu i motoputu.

Ukoliko je razlog za vuču nastao za vreme kretanja motornog vozila po autoputu, odnosno motoputu, vučenje je dozvolјeno do prvog isklјučenja sa autoputa, odnosno motoputa.

Član 71.

Motorno vozilo sme da vuče drugo motorno vozilo samo ako ono, zbog neispravnosti ili nedostatka pojedinih delova, ne može samo da se kreće.

Motorno vozilo ne sme da vuče motocikl, moped kao i laki i teški tricikl.

Član 72.

Neispravno motorno vozilo na putu može da se vuče pomoću užeta, krute veze (rude) i oslanjanjem ili vešanjem vozila o vučno vozilo.

Pomoću užeta ne sme da se vuče motorno vozilo na kome su neispravni uređaji za upravlјanje ili uređaji za zaustavlјanje, teretno vozilo ili autobus.

Krutom vezom ne sme da se vuče motorno vozilo koje nema ispravan uređaj za upravlјanje, niti motorno vozilo čija je ukupna masa veća od ukupne mase vučnog vozila ako mu je neispravna radna kočnica.

Ukoliko se motorno vozilo vuče pomoću užeta ili krute veze, lice koje upravlјa vučenim vozilom mora da ima odgovarajuću dozvolu za upravlјanje vozilom one kategorije kojoj pripada vozilo koje se vuče.

Član 73.

Za vreme vučenja neispravnog vozila na vučnom vozilu moraju biti uklјučeni svi pokazivači pravca, a na vučenom ukoliko su ispravni. Na oba vozila mora biti postavlјen sigurnosni trougao.

Na motorno vozilo koje vuče drugo motorno vozilo sigurnosni trougao se postavlјa sa prednje, a na vučeno vozilo sa zadnje strane.

Vučenim vozilom zabranjen je prevoz lica, osim vozača koji njime upravlјa.

Član 74.

Motorno vozilo sme da se vuče noću, i danju u slučaju smanjene vidlјivosti, isklјučivo ako na svojoj zadnjoj strani ima uklјučena zadnja poziciona svetla ili ako ga vuče motorno vozilo koje pri vučenju koristi žuto rotaciono svetlo.

Član 75.

Odstojanje između vučnog i vučenog motornog vozila, ako se vuče užetom, mora da iznosi od tri do pet metara, a ako se vuče pomoću krute veze, može da iznosi i manje od tri ali ne više od pet metara.

Motorno vozilo koje na putu vuče neispravno vozilo ne sme se kretati brzinom većom od 40 km/h.

Član 76.

Vučenje natovarenog teretnog vozila sa priklјučnim vozilom ili bez priklјučnog vozila, odnosno traktora sa priklјučnim vozilom, dozvolјeno je samo do prvog mesta pogodnog za pretovar tereta, a izuzetno i do prvog mesta na kome se može otkloniti neispravnost na vozilu.

#4 Stanje na putu

Ukoliko planirate put koji podrazumeva prelazak granica, želećete da proverite koji granični prelazi su preopterećeni i ukoliko imate taj izbor, na koji alternativni prelaz možete da se uputite. Ova sitna provera uštedeće vam sate i sate života i tone živaca. Na kraju se možda vremenski svede na isto, ali nije isto ni za vas, ni za vaš auto.

Za samo stanje na putu postoji veliki broj sajtova koji prikazuju aktuelne informacije o toma kakvi su uslovi za vožnju u tom trenutku.

A ako želite da proverite stanje na graničnim prelazima, to možete za Srbiju učiniti OVDE.

#5 Zeleni karton

Uvek obavezno proverite da li vaša zemlja destinacija ili zemlja kroz koju prolazite na putu ka vašem odredištu potpada pod zemlje za koje je potreban zeleni karton.

Zeleni karton, odnosno Zelena karta osiguranja je međunarodna isprava kojom se potvrđuje posedovanje osiguranja od autoodgovornosti. Ovim obrascem dokazujete da vozilo poseduje osiguravajuće pokriće u toku njegove upotrebe u inostranstvu i eventualne štete koju ste pričinili upravljanjem vozilom.

Iako se ove informacije i menjaju, evo aktuelnog spiska država za koje vam je potreba zeleni karton:

 • Albanija
 • Belorusija
 • Bosna i Hercegovina
 • Iran
 • Izrael
 • (Severna) Makedonija
 • Maroko
 • Moldavija
 • Rusija
 • Tunis
 • Turska
 • Ukrajina

Srećan put!

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  Najluđi srpski idiomi: Šta li nam je samo peršun skrivio?

  Pogledajte najpoznatije srpske idiome i upoznajte njihovo značenje.

  Ovo je nemoguće prevesti strancima: Najluđe fraze od Subotice do Vranja

  Svaki kraj u Srbiji ima svoje specifične izraze koji su potpuno nerazumljivi ljudima koji nisu odatle. Spremite kaficu i pripremite [...]

  Uputstva iz 1893. za siguran seks: “Nipošto ne valja dva puta ujedared vršiti!”

  Ako ste mislili da je siguran seks tema poslednjih decenija, u zabludi ste. Još i naši stari imali su svest [...]

  Kocka, rakija i lake ženske: Zbog ovih stvari Srbi i dalje zovu dnevne novine da se odreknu posrnulog člana porodice!

  U ne baš tako davnoj prošlosti, kada su čast i ugled imali značaj, najgore što je moglo zadesiti neku časnu [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ