fbpx
Naslovna » Promo » Da posle ne bude “Jao, šta ću sad”: Koliko dana unapred treba da se izvrši bukiranje leta?

Da posle ne bude “Jao, šta ću sad”: Koliko dana unapred treba da se izvrši bukiranje leta?

Planiranje više nego zasluženog odmora i pokušaj da se nađe najjeftinija avio karta za željene datume može se pretvoriti u skupocenu i frustrirajuću igru mačke i miša čak i za najiskusnije putnike.

Dopunjeno: 06. 09. 2023.

Postoje bitni faktori koje treba uzeti u obzir, a koji utiču na to koji je najbolji dan u nedelji za kupovinu avio karte: destinacija za koju putujete, kad planirate da putujete i da li je let evropski ili prekookeanski, odnosno interkontinetalni.

Iz našeg iskustva, cene za pojedine letove se menjaju u proseku svakih četiri – pet dana i svaki od njih se menja u proseku za 33 dolara gore ili dole. Ovo nas navodi na zaključak da je kod bukiranja leta sve u tajmingu, odnosno, u tome da potrefite pravi trenutak za vašu kupovinu.

Zbog prerane kupovine avio karata posledica može biti da istu platite skuplje, dok sa druge strane skupa karta u poslednjem trenutku verovatno će uticati na vašu spontanost pri rezervisanju letova u budućnosti.

Pa postoji li magični broj koji treba uzeti u obzir kada utvrđujemo vremenski interval u kojem bismo kupili avio-kartu za naše putovanje iz snova?

Uradili smo mali istraživački rad koji ćemo vam predstaviti u ovom tekstu – to je, zapravo, jedan mali vodič sa ključnim informacijama u vezi putovanja koje će vam uštedeti sate nervoznog gledanja vaših ekrana u nadi da ćete pronaći najnižu moguću cenu.

Nastavite da čitate kako biste saznali sve što vam treba da biste kupili što povoljniju avio-karte:

 • Koliko unapred bih trebao da kupim kartu za let po Evropi?
 • Kada je najbolje vreme da se kupi avio-karta za internacionalne letove?
 • Kada kupiti/bukirati kartu za popularne destinacije?
 • U kom danu bi cene avio-karata bile najpovoljnije?
 • Koliko unapred trebamo bukirati avio kartu za letove po Evropi?

Putovanje u okviru Evrope je dobra vest što se tiče toga koliko dana unapred bi trebalo kupiti kartu. Za takve letove biste trebalo bukirati let između 1 i 3 meseca unapred pred planirano putovanje. Ako putujete u okviru Evrope naši sagovornici iz agencije Kuća putovanja smatraju da je najjeftinije da se bukira let u peridu između tri meseca i tri do četiri nedelje pre polaska.

Na osnovu naše jednogodišnje baze podataka prodatih avio karata i  njihovih cena kao i period u kome su kupljene možemo zakljuciti sledeće:

Šest meseci pre planiranih letova cena avio karata su bile 20% više nego najniža tarifa. Iste su počele padati narednih tri meseca za redom i dostigli najniži nivo 7 nedelja pre početak puta.

Napomenuli bismo da ove brojke nisu isklesane u kamenu, već ih treba uzeti kao smernice kada istražujete kada kupiti odnosno rezervisati avio kartu za željenu destinaciju. Načelno savetujemo putnike da ne bi trebalo da čekaju suviše dugo tako što im kažemo:

“Šta god da radite nemojte čekati zadnju nedelju jer se cene povećavaju i do 200 procenata.”

Kada je najbolje vreme da se kupi karta za prekookeanske odnosno interkontinetalne letove?

Treba mnogo više priprema da bi se isplanirala prekookeanska, odnosno interkontinentalna putovanja, a to uključuje i bukiranje avio karte mnogo ranije. Kod ovih letova ne nailazimo na iste fluktuacije cena kao kod letova u okviru Evrope tako da češće nego inače cene internacionalnih letova ostaju prilično iste nekoliko meseci, zatim počinju polako da se spuštaju, sve do oko 90 dana pred polazak, kada cene počinju da rastu. Naši sagovornici insistiraju da bi najpovoljnija karta za  prekookeanske i interkontinentalne letove bila između pet i po meseci i mesec i po pre polaska.

Ako sve pojednostavimo:

Tri meseca je pravo vreme kad treba da počnete da razmišljate da bukirate let do evropskih gradova; dok za prekookeanske letove tri meseca pred put je poslednji trenutak kad treba razmišljati da bukirate let.

Bukiranje letova u vremenskom periodu dužem od 3 meseca pred put obezbediće vam najbolju moguću ponudu.

Takođe vam savetujemo da ove prognoze uzmete sa rezervom, jer se svako međunarodno tržiste razlikuje.

Kada kupiti avio kartu za popularne destinacije?

Cene avio-karata se zasnivaju na komplikovanim formulama ali jedna stvar ostaje jednostavna, a to je da na cenu avio karte utiču ponuda i potražnja – manja ponuda jednako veća potražnja i obrnuto.

To znači da ukoliko planirate putovanje na neku od popularnih destinacija i u udarnom terminu, bukirajte kartu ranije. Ukoliko ovog leta putujete na more ili u neki od gradova Evrope, kada i svi ostali to rade, bukirajte ranije. Povratak sa odmora, takođe, bukirajte ranije.

Uopšteno govoreći, uključite zdrav razum i napravićete dobar posao. Ipak, jedna stvar koju treba zapamtiti je da odnos ponude i tražnje ne znači da će avio-kompanije neminovno sniziti cene njihovih karata u mesecu kada letite, ukoliko se njihova mesta ne popunjavaju. Ali kako god okrenete, bukiranje leta u istom mesecu kada vam je putovanje će vas svakako koštati više.

U kom danu bi cene avio-karata bile najpovoljnije?

Postoji gomila izvora na internetu koji savetuju putnike koji je najbolji dan i vreme da se bukira putovanje. Ipak, kako cena zavisi pre svega od linije kojom letimo kao i od fluktuirajućih cena, čini se teškim da istraživanja u vezi pronalaženje jeftinih karata izdrže test vremena. Tako da možemo zaključiti da ne postoji jednostavno pravilo.

Sve do ove godine bilo je široko rasprostranjeno verovanje da je najjeftiniji dan da se bukiraju letovi utorkom u ponoć, pošto su putnici koji su kupovali karte u ovom danu štedeli i do 6% na njihovoj karti. Ipak ovo više nije slučaj, jer sve više biznis putnika bukira let tokom čitave nedelje.

Savetujemo vam da ako pretražujete internet i naiđete na ponudu koja učini da skočite od sreće, kupite kartu, bez obzira koji je dan u nedelji, jer cena verovatno neće ići niže.

I napokon…

Kako biste obezbedili najpovoljniju cenu ne zaboravite da uporedite tarife različitih avio-kompanija za iste datume i iste destinacije. U prilog tome, uštedevši na karti znači više novca za zabavni deo putovanja, poput restorana i kupovine. A pratite sve naše savete, ali i dalje imate problem sa kupovinom karte, agencija Kuća Putovanja vam stoji na raspolaganju.

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  Škafiškafnjak

  Da li znate šta je “Škafiškafnjak”? Tako je, nemate pojma! KLIKNI i saznaj već jednom.

  Škafiškafnjak je obično reč koja dovodi do psovanja onoga ko vam je postavio da je izgovorite, jer obično ne ide.

  Devedesete? Pali, bre!

  S obzirom da sam novinarstvom, i to onim muzičkim, u Srbiji & Beogradu, počeo da se bavim upravo početkom devedesetih, [...]

  7 razloga zbog kojih deluješ kao sirotinja, iako to nisi

  Zamislimo situaciju da si bankar koji radi na odeljenju kredita. Dolazi ti čovek koji želi da podigne kredit za svoj [...]

  (Ne)Zaboravljene boemske legende

  Jedan od razloga zašto se odlazak u kafanu pretvorio u kliše je taj, što su mnoge, izvorno boemske pesme prilično [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ