fbpx
Naslovna » Magazin » Kod kuće » Dizajn lep kao slika

Dizajn lep kao slika

Izbor okvira za vašu umetnost je gotovo jednako važan koliko i sam izbor umetničkog dela kojim ćete ukrasiti vaš ambijent – pogrešan okvir može da prosto “proguta” delikatnu ili diksretnu sliku ili je lišiti važnosti koju zaslužuje.

Dopunjeno: 19. 11. 2022.

Postoje beskrajne opcije kada je uramljivanje slika u pitanju – od pozadinskog pozlaćenog kućišta do minimalističke bele, i svi procesi uramljivanja dolaze u raznim cenovnim opsezima. Savršeno je moguće postići jednostavan i elegantan izgled sa čistim linijama recimo kultnih i svedenih IKEA ramova, dok se više ukrašenih opcija može pokupiti praktično za džabe u antikvarnicama ili na aukcijama.

Iako su se mnogo promenili od vremena tradicionalnih drvenih komada za dom, foto ramovi su i dalje među najpopularnijim elementima za unutrašnju dekoraciju, dodajući stil i oslikavajući našu ličnost u domu. Okviri se koriste za uramljivanje slika i fotografija još od davnina, a umetnost izrade foto ramova se razvila u pravo zanatstvo. Danas nalazimo ove bezvremene ukrase dostupne u različitim stilovima, oblicima, veličinama i bojama kako bi odgovarale bilo kom enterijeru. Razmišljajući o tome kako unutrašnjost kuće govori priče o ljudima koji tamo žive, okvir za fotografije ima važnu ulogu u stvaranju ovih priča. Uvek dodaju ekstra jedinstveni dodir umetničkom delu, a u današnje vreme, sudeći po Pinterestu – najvažnije je da se uklope u celinu i budu, što se kaže – instagramični.

https://www.instagram.com/p/BpYqU_LllqG/

Fotografije – ram života

Pravi ram za slike ili fotografije ne samo da će fotografiju ili umetničko delo održavati u dobrom stanju duži vremenski period i olakšat njen zasluženi i istaknuti prikaz, već će i povećati njegovu lepotu što će ga učiniti jedinstvenim i ujedno će lepo upotpuniti svaku prostoriju. Bilo da prikazuju lepe i posebne trenutke našeg života, ili nas podsećaju na manje prijatne ili manje srećne trenutke, ili pak naprotiv pokazuju neko retko i veliko umetničko delo, možda i naše delo ili nešto nama lično važno, naše slike predstavljaju neprocenjive uspomene koje oblikuju našu prošlost, budućnost, snove.

Promena tehnologije 21. veka donela je mnoge promene koje transformišu tradicionalne foto ramove u digitalne, kada više ne morate ni da štampate svoje slike da bi ih prikazali velikom broju ljudi. Na neki  način, kao da delom veliki broj fotografija zato i nastaje. Ne da bi smo se mi sećali-već da bi drugi posvedočili tome kako je nama lepo u životu ili kak bi videli nešto zanimljivo što želimo sa njima da podelimo. Možda…

Mnoga od naših sećanja s druge strane nikada i ne vide svetlost dana ili su u divnim uspomenama porodice i prijatelja, jer većinu vremena ostaju zarobljeni na sitnim memorijskim karticama. Možda bi trebalo da razmislite o tome da personalizujete svoj unutrašnji dekor tako što ćete ih izvući vašeg fotoaparata i staviti u centar pažnje. Naravno, one koje stalno želite da gledate, koje vas inspirišu i motivišu.

Pripremite se za kačenje slika

 1. Počnite da se pripremate

Pregledajte svoju umetnost i fotografije i budite brutalni. Stvarno morate urediti sve stavke koje planirate da okačite. Nema pravila, ali pronalaženje nekog načina ujedinjenja komada čini vizuelno ugodan ishod.

Ako soba nije ogromna, postavljanje nekoliko slika na svaki zid može učiniti da prostor izgleda previše kao umetnička galerija. Umesto toga, izaberite jedan zid kako biste sprečili da soba deluje neuredno.

 1. Rasporedite sve

Postavite sav svoj materijal na pod i počnite sređivanje. Tretirajte bilo koji aranžman kao slagalicu i igrajte s njim. Ne bojte se da koristite različite oblike, stilove ili okvire boja.

Kada spojite konačan izgled zida vaše galerije, izaberite glavni deo kao žarište i počnite da gradite oko toga. Sve je u vezi sa balansom; nikada ne želite da imate jedan element koji je previše nadmoćan.

Ako cželite da istaknete maksimalno lepotu vaših umetničkih dela, uradite to uz pomoć ramova za slike i sa okvirima, jer ulaganje u kvalitetno matiranje i uokvirivanje čini da umetničko delo izgleda najbolje moguće.

 1. Okačite sve na zid

Hanging art je posao sa dva lica. Treba vam neko ko može da stane dalje od zida i da bude tvoje oči. Ako ne želite da napravite precizan grid sa slikama, aranžman može da izgleda više nekako prirodno kada je samo tako – kačeno. A ako želite precizno merenje, uhvatite se trake, olovke i libele (ili preuzmite aplikaciju za nivelisanje za vaš telefon).

Želite da središte vaših komada bude oko 5 metara nad zida. Ovo ne važi za svaku situaciju, ali ako vise iznad kauča ili bočnog stola, proverite da li je sve centrirano vertikalno i horizontalno.

A ako treba da okačite neki dragi, teški komad, vredi pozvati i profesionalca.

Ideje:

https://www.pinterest.com/shaggydogeats/picture-frames/

https://www.elledecor.com/design-decorate/interior-designers/how-to/a7256/hanging-artwork-101/

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  7 razloga zbog kojih deluješ kao sirotinja, iako to nisi

  Zamislimo situaciju da si bankar koji radi na odeljenju kredita. Dolazi ti čovek koji želi da podigne kredit za svoj [...]

  Najluđi srpski idiomi: Šta li nam je samo peršun skrivio?

  Pogledajte najpoznatije srpske idiome i upoznajte njihovo značenje.

  (Ne)Zaboravljene boemske legende

  Jedan od razloga zašto se odlazak u kafanu pretvorio u kliše je taj, što su mnoge, izvorno boemske pesme prilično [...]

  Ovo je nemoguće prevesti strancima: Najluđe fraze od Subotice do Vranja

  Svaki kraj u Srbiji ima svoje specifične izraze koji su potpuno nerazumljivi ljudima koji nisu odatle. Spremite kaficu i pripremite [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ