fbpx
Sunday, September 25, 2022

NAJČITANIJE

MagazinDuh i teloGljivične infekcije ruku i nogu: Uzrok, simptomi i lečenje

Gljivične infekcije ruku i nogu: Uzrok, simptomi i lečenje

Toplije vreme donosi i učestalije probleme sa gljivičnim oboljenjima. Bez obzira da li se suočavate sa gljivicama na nogama ili vas muče gljivične infekcije noktiju preporučujemo da dobro proučite ovu tematiku i da spremni krenete u borbu protiv gljivica. U nastavku teksta ćemo vas upoznati sa uzrocima nastanka ovih problema i načinima na koje možete da ih eliminišete.

Kako nastaju i koji su simptomi gljivica na noktima?

Gljivično oboljenje nokta, poznato kao onihomikoza, predstavlja oboljenje nokta koja dovodi do njegovog oštećenja i propadanja. Ukoliko primetite da vam se promenila boja noktiju, da su postali zadebljali, krivi i da se na njima pojavljuju neravnine vrlo je moguće da su ih napale gljivice. Infekcija nokta nastaje kao mala tačkica koju možete primetiiti ili na samom vrhu ili dnu nokta ili na njegovim bočnim delovima.

Različite gljivice mogu dovesti do infekcija noktiju a one takođe mogu nastati i usled različitih povreda noktiju, nošenja sintetičkih čarapa i neadekvatne obuće, uskih cipela, a toplo vreme i znojenje su svakako uslovi koji pogoduju razvoju gljivica. S obzirom da gljivice mogu neprimetno nastajati i stvarati problem ne znajući da ih imate veoma je bitno da se obratite lekaru čim primetite određene promene na noktima. Gljivična infekcija noktiju može biti praćena i infekcijom kože stopala i ređe kože ruku. Kako postoji mogućnost širenja na zdrave nezahvaćene nokte preporuka je da se što pre krene sa odgovarajućom terapijom, a da bi se dijagnoza potvrdila osim vizuelnog pregleda nokta radi se i analiza strugotine nokta koja će potvrditi da li su izolovane gljivice.

Lečenje gljivičnih infekcija noktiju

Napominjemo da je pre svega potrebno da se obratite dermatologu koji će vam na osnovu detaljnog pregleda prepisati odgovarajuću terapiju koja može obuhvatiti različite kreme, preparate, ili oralne lekove.

Ukoliko vaš problem nije previše ozbiljan, sledeće savete možete iskoristiti kao dopunsku terapiju:

  • Jabukovo sirće – mazati oboleli nokat svako veče, zatim svako drugo veče a nakon nestanka infekcije preventivno po potrebi
  • Soda bikarbona – potopiti ruke ili noge u rastvor tople vode i sode bikarbone i zatim malo isturpijati oboleli nokat
  • Ulje čajevca/origana – ova ulja zbog svojih antiseptičkih i fungicidnih svojstava pomažu u borbi sa gljivicama ali su izuzetno jaka ulja i pre upotrebe je potrebno detaljno proučiti na koji način se koriste

U lečenju ovih problema dosta pomaže i laserska terapija koja daje zaista dobre rezulate, sprečava da se gljivice šire na druge nokte i dovodi do regeneracije nokatne ploče.

Kako nastaju i koji su simptomi gljivica na nogama?

Noge, tojest, stopala su mesta na kojima se najčešće pojavljuju različite vrste gljivica. Postoje gljivice koje uzrokuju takozvano atletsko stopalo kao i gljivice iz roda kandide. Atletsko stopalo je veoma često i rasprostranjeno oboljenje kože stopala. Kako gljivicama za razvoj pogoduje vlažna i topla sredina tako se one pojavljuju posebno između prstiju na nogama. Do ove infekcije može doći i ukoliko hodate bosi na javnim mestima gde cirkuliše veliki broj ljudi poput bazena, sauna, teretana. Ukoliko nosite neodgovarajuću obuću ili imate slabiji imunitet takođe ste jedan od kandidata koji se može susreti sa ovim tegobama, a prema statistikama ovo oboljenje je veoma često i prosečno 1-5 osoba ima problem sa gljivičnim infekcijama nogu.

Ukoliko se vaša stopala ljušte, puca vam koža između prstiju, osećate svrab a primetili ste crvenilo, stine plikove i neprijatan miris nogu onda je sasvim sigurno da imate problem sa gljivicama. One neće proći same od sebe i potreban je odgovarajući tretman da se ovaj problem sanira jer se one mogu proširiti i na nokte i tako napraviti još veći problem.

Lečenje gljivičnih infekcija nogu

Preparati koji najviše pomažu u ovom slučaju su oni koji sadrže antimikotička svojstva jer se na taj način deluje direktno na gljivice koje su uzrokovale ovo stanje. Posebno obratite pažnju da vam noge budu što više suve (upotrebljavajte peškir samo za taj deo) kada primenjujete terapije da se ne biste vrtili u krug i pomagali gljivicama da se razmnožavaju.

S obzirom da gljivice na nogama mogu da se prenesu vodite računa o ličnoj higijeni, mestima gde hodate bosi kao i odlascima u proverene kozmetičke salone na pedikir.

Takođe, koristite čarape od prirodnog materijala i perite ih posebno na odgovarajućoj temperaturi, koristite sprejeve, pudere i specijalne uloške za obuću a ukoliko već dugo ne možete da se otarasite ovih infekcija potrudite se da sve nošene inficirane čarape (po potrebi i obuću) zamenite novim.

Kao i kada su u pitanju gljivične infekcije noktiju može vam priskočiti u pomoć i neki prirodni preparat ukoliko procenite da stanje nije alarmantno i da vam mešanje različitih metoda lečenja neće napraviti samo veći problem.

Lečenje gljivičnih noktiju i nogu može trajati vrlo dugo ali ako budete uporni i pridržavate se saveta lekara i prirodnih tretmana uspećete u borbi sa gljivicama. Kao i kada su u pitanju sve druge vrste gljivičnih infekcija, potrudite se da što više ojačate vaš organizam jer je dobar imunitet od velike važnosti kada je u pitanju borba sa gljivicama i najbolja preventiva.

Na sajtu Znojenje stop možete pročitati još saveta o tome kako se izboriti sa gljivičnim oboljenjima nogu i kako eliminisati prekomerno znojenje koje može dovesti do pogoršanja ovog problema.

OSTAVI KOMENTAR

Uneti komentar
Uneti ime ovde

Dopašće ti se i ovo:

Zaprati @moodiranje.rs na Instaću :)

RANDOM STUFF:

spot_img