fbpx
Friday, December 2, 2022

NAJČITANIJE

AlmanahTu i tamoHej momci, kako to mislite nikada niste bili na Svetoj Gori?!

Hej momci, kako to mislite nikada niste bili na Svetoj Gori?!

Mir. Spokoj. Uteha. Kada razgovaramo o Svetoj Gori Atonskoj, prva misao koja mi pada na pamet jeste mir. Ono što našem savremenom društvu i te kako nedostaje.

U nekoliko navrata, odgovarajući na pitanja kako se spremiti za Svetu Goru i šta raditi na istoj, odgovarao bih ljudima: izgasite svoj mobilni telefon u pristaništu u Uranopolisu i posvetite se razgovoru sa Bogom. Svet neće pobeći, mi nismo toliko važni.

Povlačenje u sebe zbog razgovora sa Bogom, nije odlika egocentričnog čoveka, nego čoveka koji se moli za svoje bližnje i za sebe samoga.

Sveta Gora je jedan od najvažnijih centara pravoslavlja na svetu. Po predanju, Presveta Bogorodica je putujući brodom na Kipar zbog nevremena pristala na Atos. Mnogobožačko stanovništvo je prihvatilo njenu propoved i čuda koja je činila. Odlazeći, ona im se obratila Neka ovo mesto bude moj udeo, predat mi od Sina i Boga mog. Blagodat Božija neka bude na mestu ovome i na onima koji ovde žive s verom i pobožnošću, čuvajući Njegovu zapovest. Tako je i danas. Presveta Majka Bogorodica je Zastupnica i Igumanija cele Svete Gore, a Sveta Gora se naziva još i Vrt Presvete Bogorodice.

Manastir Simonopetra na Svetoj Gori

 

Najstariji manastir na Svetoj Gori je Velika lavra koju je 963. godine osnovao Sveti Atanasije Atonski.

Danas na Svetoj Gori postoji 20 suverenih manastira i nema drugih naselja osim monaških.

Manastiri čine Sveštenu opštinu čije je administrativno sedište u varošici Kareji, koja je i glavni grad Svete Gore. Jedan od tih 20 manastira je i Sveti manastir Hilandar.

Manastir Hilandar na Svetoj Gori

 

Ako bi neko postavio pitanje, kako je moguće da bratstva 20 manastira danas funkcionišu besprekorno, odgovor bi bio više nego jednostavan: Bog je Ljubav i Ako ko ljubi Boga a mrzi brata svojega laža je.

Tamo gde vlada savršena i čista ljubav je i istina, tamo je i Bog sa svima njima, a Sveta Gora je jedinstven primer u ovozemaljskom svetu gde je Istina kristalno jasna a reči, duh i osećaj Svete Gore su pokazatelj duši svakog vernika koliko je moćna molitva među ovim svetiteljima 21. veka.

Manastir Grigorijat na Svetoj Gori

Dakle, sve ovo morate videti i doživeti. I to čim pre. A evo i prilike:

 

HRAM SV. VASILIJA OSTROŠKOG – BANjICA
ORGANIZUJE
POKLONIČKO PUTOVANjE NA SVETU GORU

DATUM POLASKA: 26.05.2018. GODINE
DATUM POVRATKA: 31.05.2018. GODINE

PLAN PUTOVANjA:

1. DAN – 26.05.2018. godine.
Polazak iz Beograda u 17:30 časova ispred Hrama Sv. Vasilija Ostroškog na Bežanijskoj Kosi. Kraća usputna zadržavanja, dolazak u Solun u prepodnevnim časovima.

2. DAN – 27.05.2018. godine.
Jutarnji obilazak Soluna. Polazak za Uranopolis, smeštaj i noćenje u hotelu u Uranopolisu.

3. DAN – 28.05.2018. godine.
Napuštanje hotela, uzimanje viza za Svetu Goru. Prva grupa koja se penje na Atos polazi brodom u 06:30 do Skita Svete Ane, odakle polazi na uspon prema vrhu Svete Gore, dok druga grupa koja obilazi Svetu Goru odlazi u Skit Svetog Andreja u Kareji, na večernje bogosluženje, večeru i noćenje u Skitu.

4. DAN – 29.05.2018. godine.
Prva grupa nakon dolaska na vrh Svete Gore, spušta se prema Manastiru Svetog pavla, gde će biti primljena na konak i večeru, dok će druga grupa nakon Svete Liturgije i doručka, krenuti put Manastira Hilandara. Dolazak u Manastir Hilandar u podnevnim časovima, večernje bogosluženje, večera i noćenje u Manastiru Hilandaru.

5. DAN – 30.05.2018. godine.
Nakon Svete Liturgije u Manastiru Hilandaru i ručka, druga grupa dolazi u Manastire Zograf i Ksenofont u podnevnim časovima, gde će biti na večernjem bogosluženju, večeri i gde će biti noćenje u manastirima, dok grupa iz Manastira Svetog Pavla dolazi u Manastir Hilandar na konak, večernje bogosluženje i večeru.

6. DAN – 31.05.2018. godine.
Sveta Liturgija u manastirima. Doručak. Izlazak sa Svete Gore i putovanje sa usputnim zadržavanjima prema Srbiji i Beogradu. Dolazak u Beograd oko ponoći.

SVE INFORMACIJE MOŽETE DOBITI NA TELEFON:
064/182-1441

OSTAVI KOMENTAR

Uneti komentar
Uneti ime ovde

Dopašće ti se i ovo:

Zaprati @moodiranje.rs na Instaću :)

RANDOM STUFF:

spot_img