fbpx
Naslovna » Magazin » Duh i telo » Isključi telefon da ti od njega ne proključa glava

Isključi telefon da ti od njega ne proključa glava

Lakše reći nego uraditi, zar ne? Posebno nama koji smo za njega hirurški skoro pa slepljeni zbog posla i konstantnog učenja i praćenja aktuelnih dešavanja.

Dopunjeno: 26. 03. 2019.

Veliki izazov modernog doba, kombinovan sa strahom od propuštanja, navikom i pomalo adiktivnim osećajem da se nešto non stop dešava. Lajkova i komentara. Kultom notifikacija. Zatrpanosti mejlovima. Potere ukoliko pobogu – niste dostupni makar i samo 5 minuta.

Da li mobilni telefoni zaista služe nama ili mi njima, ko zna više?

Mobilni telefoni – rizik po zdravlje

Pošto je upotreba mobilnih telefona toliko rasprostranjena (procenjeno je da je još u davnoj 2011. godini bilo oko pet milijardi korisnika mobilnih telefona), zabrinutost javnosti u vezi sa mogućim zdravstvenim efektima mobilnih telefona dobijaju dosta medijskog prostora. Budući da toliko ljudi koristi mobilni telefon, medicinski istraživači su zabrinuti da bi svi povezani zdravstveni rizici, čak i mali, mogli izazvati značajne zdravstvene probleme.

Važno je razumeti rizike i moguće efekte korišćenja mobilnog telefona i odlučiti se kako ćete koristiti svoj mobilni telefon.

Mobilni telefoni komuniciraju sa baznim stanicama koristeći radiofrekventno (RF) zračenje. Ako je RF zračenje dovoljno visoko, ima “toplotni” efekat, što znači da podiže temperaturu tela. Postoji zabrinutost da bi niski nivoi RF zračenja koje emituju mobilni telefoni mogli izazvati zdravstvene probleme kao što su glavobolje ili tumori mozga. Ipak, nije dokazano da zapravo postoje štetni efekti ovog tipa po ljudski organizam, barem ne dokazano.

Kako funkcionišu mobilni telefoni

Mobilni telefonski sistem funkcioniše kao dvosmerni radio i uključuje individualne slušalice i bazne stanice. Antene bazne stanice su postavljene visoko iznad tla (na kuli ili krovu) da bi se dobila najšira pokrivenost. Mobilni telefon ima radio prijemnik i predajnik.

Kada uputite poziv, vaš telefon koristi radiofrekventno (RF) zračenje preko svoje antene da bi razgovarao sa obližnjom baznom stanicom. Kada bazna stanica primi vaš signal, vaš poziv se upućuje preko sistema fiksne telefonije. Bazne stanice mobilnih telefona emituju relativno konstantne nivoe RF zračenja. Telefoni emituju nivoe RF zračenja koji se razlikuju u zavisnosti od tri stvari:

 • koliko dugo koristite telefon,
 • koliko blizu držite telefon uz svoje telo,
 • koliko ste blizu baznoj stanici. Ako je veza sa baznom stanicom slaba, slušalica povećava nivo zračenja kako bi kompenzirala.

Nivo RF zračenja iz slušalice, na koju je izložena glava, je oko 100 do 1000 puta intenzivnija od izloženosti baznih stanica.

Studije i štetni efekti mobilnih telefona

U svetu je bilo mnogo studija o RF zračenju i njegovom uticaju na telo. Postoji velika razlika između biološkog efekta (efekta na telo) i zdravstvenog efekta.

Na primer, RF zračenje mobilnog telefona ima biološki efekat podizanja temperature u lokalizovanom delu mozga za delić stepena. Ovaj biološki efekat ne nosi automatski zdravstvene rizike. Ljudsko telo je opremljeno da se nosi sa veoma širokim varijacijama u temperaturi, a da ne dođe do oštećenja.

Kada je u pitanju korišćenje mobilnih telefona i rak, pošto je RF zračenje oblik nejonizujućeg zračenja, ono ne može izazvati rak. Ne postoji drugi poznati biološki način da RF zračenje može biti kancerogeno.

Iako se istraživanje nastavlja na pitanje da li upotreba mobilnog telefona uzrokuje zdravstvene probleme osim raka, još nisu pronađene negativne zdravstvene implikacije.

Korišćenje mobilnih telefona takođe može imati i druge indirektne zdravstvene efekte.

Na primer:

 • Elektronska oprema – moguće je da RF zračenje ometa medicinsku elektronsku opremu ako je oprema ranjiva na teren. U bolničkim zgradama treba isključiti slušalice.
 • Saobraćajne nesreće – studije pokazuju da korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje uveliko povećava rizik od saobraćajnih nezgoda.

Mere predostrožnosti za smanjenje izloženosti radijaciji mobilnog telefona

Dosadašnji dokazi sugerišu da mobilni telefoni nisu štetni, ali dugoročni rizici i posledice tek treba da se razjasne.

Ako ste zabrinuti, možete smanjiti izlaganje RF zračenju putem:

 • izbora modela mobilnog telefona koji ima nisku specifičnu brzinu apsorpcije (SAR), što se odnosi na količinu RF zračenja koje apsorbuju tkiva,
 • koristeći fiksni telefon ako je dostupan,
 • održavanje poziva na mobilnom telefonu,
 • koristeći hands-free komplet,
 • ne nosite mobilni telefon u blizini tela kada je uključen,
 • nošenjem mobilnog telefona odmah po uočenoj potrebi u najbolji servis telefona,
 • opreza zbog tvrdnji da zaštitni uređaji ili “štitovi” mogu smanjiti vaše izlaganje RF zračenju – nema dokaza koji ukazuju na to da ovi uređaji rade. U stvari, oni mogu povećati RF zračenje, jer će telefon automatski povećati svoj RF izlaz kako bi se borio protiv efekata štita kako bi dobio najbolji nivo komunikacije.

Sve u svemu, isključite se. Makar ponekad. Makar namerno. Makar sami. Dopustite da se njegova baterija istroši da ne bi negde usput možda – i vaša.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  Devedesete? Pali, bre!

  S obzirom da sam novinarstvom, i to onim muzičkim, u Srbiji & Beogradu, počeo da se bavim upravo početkom devedesetih, [...]

  Kocka, rakija i lake ženske: Zbog ovih stvari Srbi i dalje zovu dnevne novine da se odreknu posrnulog člana porodice!

  U ne baš tako davnoj prošlosti, kada su čast i ugled imali značaj, najgore što je moglo zadesiti neku časnu [...]

  Izašao sam u grad i pravio se “Englez”: Šta mislite kako sam se proveo?

  Za ovu priču znao je samo meni blizak krug ljudi. Odlučio sam da je podelim uz upozorenje - ne pokušavaj [...]

  Bonžur bičizzz: A ko će nas “normalne” da zaštiti?

  Da nas posmatra neko sa strane, tačno bi pomislio da je Srbija raj za "ugrožene vrste" i "manjine". Ajde čik [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ