fbpx
Sunday, September 25, 2022

NAJČITANIJE

AlmanahDruštvoIza zidina ovog manastira već decenijama se odvijaju potresne scene: Vreme je...

Iza zidina ovog manastira već decenijama se odvijaju potresne scene: Vreme je da se napokon sazna istina!

Pored sirotišta i specijalizovanih ustanova, postoji jedno mesto, daleko od očiju javnosti, koje pod svoje skute prima decu ometenu u razvoju o kojoj roditelji ne žele ili ne mogu da se brinu.

Mati Jefimija

Sve je počelo u jeku Drugog svetskog rata, kada u manastir Sveta Petka izvorska kod Paraćina, koji datira još iz srednjeg veka, dolazi igumanija Jefimija sa svojim sestrinstvom, prethodno proterane iz manastira Kovilj. Na staranje dobijaju tridesetoro izbegličke dece, što im u tom trenutku ne bi uopšte palo teško, da se manastir nije borio s velikom oskudicom.

Po završetku rata, nakon dugo razmišljanja, igumanija Jefimija odlučuje da pod manastirske skute primi decu, tačnije devojčice, ometene u razvoju, na trajnu negu i čuvanje. Prvih 20 godina Dom je bio smešten u manastirskom konaku, a NR Srbija ih je pomagala novčano.

Premda je materijalnu stranu izdržavanja Doma preuzela Država tj. Savet za socijalno staranje NR Srbije, povremeno obilazeći i vršeći nadzor, ipak su uslovi smeštaja bili oskudni, a i uslovi rada veoma teški. U konaku je bilo smešteno trideset štićenica, isključivo ženskog pola, sa najtežim umnim, psihičkim i fizičkim poremećajima. Zdravstvenu zaštitu dece je obavljao Dom narodnog zdravlja u Paraćinu. Svu dakle brigu o štićenicama vodile su monahinje, od kojih su po 4 stalno bile dežurne. Zbog specifičnosti i odgovornosti posla Mati je sestre slala u bolnice na medicinske kurseve ili su dolazili doktori u manastir da sestre upute u osnovna medicinska znanja, tako da su monahinje deci pružale osnovnu medicnisku pomoć.

Monahinje sa štićenicama

To su bile najteže godine. Vešernice nije bilo, sestre su ručno prale veš, a često su po celu noć ložile peć, da bi što više veša osušile. Sobe za smeštaj bolesnica su bile pretesne. Ali ipak je vladala besprekorna čistoća.

Polagala se velika pažnja o fizičkoj nezi dece, o njihovom zdravstvenom stanju, kao i o vaspitačkom radu sa pojedinim devojčicama lakše ometenim u razvoju, koje su od monahinja učile neke lakše kućne poslove, što im je dalo osećaj da su potrebne i korisne.

Poslednjih godina aktivno se radi na obnavljanju i unapređenju doma, no uprkos zajedničkim naporima Ministarstva za rad i socijalnu politiku i Centra za socijalni rad iz Paraćina, potrebna im je dodatna pomoć.

Marko Pavišić, humanitarac i preduzetnik iz Beograda, stupio je u kontakt s predstavnicama manastira Sveta Petka Izvorska kako im bi se pomoglo u potrepštinama i finansijski.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2376249565761807&set=a.109809879072465&type=3&theater

Dakle, na prvom mestu su potrebne pelene za odrasle, zatim sredstva za ličnu i kućnu higijenu. Celokupan popis stavki, šta je do sada nabavljeno i šta nedostaje, možete videti ovde.

Rok za prikupljanje pomoći je utorak, 1. oktobar, kada će se tri vozila krenuti put Paraćina kako bi se odnela pomoć ovom manastiru i humanim monahinjama.

Ukoliko želite da pomognete, novčano ili materijalno, možete kontaktirati organizatora humanitarne akcije, Marka Pavišića, 063/850 9000 ili markomark@gmail.com.

U ovu akciju se uključio i DM drogerie koji je pre dve godine istom ovom manastiru pomogao u vidu donacija mašina za veš.

2 KOMENTARI

  1. KAKO BISMO MOGLI DA POMOGNEMO IZ CANADE,MOLIM VAS DAJTE ADRESU MANASTIRA TACNU DA POSALJEMO NOVAC PREKO WESTERN UNION BANKE. DA LI NEKO MOZE U BANKU DA ODE DA PODIGNE NOVAC..HVALA UNAPRED.

OSTAVI KOMENTAR

Uneti komentar
Uneti ime ovde

Dopašće ti se i ovo:

Zaprati @moodiranje.rs na Instaću :)

RANDOM STUFF:

spot_img