fbpx
Naslovna » Karijera i biznis » Kako da investiraš u nekretnine i promeniš svoj ugao posmatranja

Kako da investiraš u nekretnine i promeniš svoj ugao posmatranja

Da li želite da investirate u nekretnine? Niste jedini niti sami u tome. Nekretnine su jedno od najpopularnijih područja za investiranje, a razloga za to ima mnogo. Evo nekoliko glavnih načina na koje možete da počnete da mislite o nekretninama na drugi način, pa bilo da je u pitanju rentiranje, prodaja stanova u Beogradu, Dubaiju, […]

Dopunjeno: 11. 01. 2021.

Da li želite da investirate u nekretnine? Niste jedini niti sami u tome. Nekretnine su jedno od najpopularnijih područja za investiranje, a razloga za to ima mnogo. Evo nekoliko glavnih načina na koje možete da počnete da mislite o nekretninama na drugi način, pa bilo da je u pitanju rentiranje, prodaja stanova u Beogradu, Dubaiju, na Marsu ili u Amazonu.

Savet br 1:

Pre svega, možete započeti bavljenje nekretninama sa relativno malo investicionog kapitala. Takođe, možete ulagati u nekretnine u bilo kojoj državi ili gradu, a to možete da krenete i samo uz svoj računar i veze sa Internetom. Konačno, možete očekivati dobar povraća uloženog ukoliko pravilno investirate.

Međutim, upravo u tome i jeste problem. Pravilno investiranje može biti pravi izazov. Dok ne naučite više, može biti teško maksimizirati povraćaj – ili čak znati odakle početi. Ovih nekoliko opcija vam možda mogu pomoći.

 • Kupovina nekretnina za iznajmljivanje
 • Renoviranje starih kuća
 • Posredovanje

#1 Kupovina nekretnina za iznajmljivanje

Jedan od uobičajenih načina da se prodre u investiranje u nekretnine je kupovina nekretnina da bi se ponovo izdale. Ovo nije jedan od najunosnijih oblika investiranja imovine, ali je relativno lako za ljude koji tek započinju.

Kako to funkcioniše?

Postoji mnogo načina da najam nekretnina bude isplativ. Možete da kupite jednu kuću ili stambenu jedinicu i iznajmite je. Ovo je najjednostavniji plan. Kupite jednu imovinu, a zatim je iznajmite za iznos koji premašuje ono što vas košta održavanje.

Zatim, možete da kupite višeporodičnu jedinicu i koristite jednu od jedinica kao svoje primarno prebivalište. Ovo je popularan plan gde kupujete dovoljno veliko prebivalište da u njemu možete živeti dok ga iznajmljujete. Život u jednoj jedinici može vam uštedeti troškove života i pojednostaviti upravljanje imovinom koju rentirate odnosno izdajete.

Šta vam je potrebno za početak?

Ovde je sve prilično jasno – potrebna vam je pre svega početna investicija i finansije, mada neki imaju i sreće pa do nekretnine ili sredstava za njihovu kupovinu dolaze i putem nasledstva.

#2 Renoviranje kuće za prodaju

Renoviranje kuće zarad prodaje po većoj ceni je jedna od najčešćih vrsti ulaganja u nekretnine. Ova aktivnost podrazumeva to da kada kupujete imovinu imate nameru da je prodate i uz to ostvarite dobit. Koliki ćete profit ostvariti može zavisiti od mnogo faktora i prilika sa kojima se susrećete.

Kako to funkcioniše?

Možete ugrabiti dobru priliku ako vam se ukaže i to spada pod kupovinu zasnovanu na prilici. Možete da kupite, sredite i renovirate i ponovo prodate kuću po povoljnoj ceni ako je iz bilo kog razloga jeftinije ponuđena na tržištu nego što je njena stvarna vrednost. Hitne prodaje, aukcije, i drugi događaji mogu predstavljati priliku koju možete iskoristiti.

Kupovina ovog tipa podrazumeva i proces popravki. Jedan od najboljih načina za postizanje neverovatnog povraćaja uloženog jeste ukoliko posedujete dodatne veštine i skloni ste tome da i sami umete dosta toga da popravite. Kupovina imovine koja je potcenjena štetom može da bude odlična prilika ako je popravite u ispravno stanje. Na ovaj način možete udvostručiti prvobitnu cenu ili čak i više.

Šta vam je potrebno za početak?

Početna investicija jeste najteži momenat. Treba da budete u mogućnosti da kupite nekretninu da biste je renovirali i sredili za unosniju prodaju.

Takođe bi trebalo da imate i sredstva za renoviranje. Da biste povećali vrednost imovine, možda će vam trebati dodatna sredstva za pokrivanje troškova obnove. U zavisnosti od stanja imovine, ovo može iznositi više od početne investicije koju ste planirali.

#3 Posredovanje u prodaji nekretnina

Posredovanje u prodaji nekretnina je pravljenje plana u kojem ćete naći kupca u ime prodavca nekretnine i sakupljati profit na osnovu vaše uloge. Za razliku od mnogih drugih planova za investiranje u nekretnine, nisu vam potrebna sredstva da biste radili kao posrednik.

Kako to funkcioniše?

Treba vam ugovor sa prodavcem o utvrđivanju cene imovine. Istražite i priđite kupcima, a imovinu koju nudite predstavite po kompetitivnoj i višoj ceni od one koja je ugovorena.

Kada se prodaja završi, razliku između dve cene sakupljate kao profit.

Posao posrednika je da pronađe kupca koji ne brine o stanju nekretnine, ali ga privlače drugi faktori. Ovi faktori mogu da uključuju lokaciju imovine, koja je potencijalna prednost i kvalitet koji je izuzetno važan ukoliko se nekretnina posmatra kao buduća investicija.

Šta vam je potrebno za početak?

Licenca za nekretnine je često potrebna jer delujete kao agent prodavca nekretnina, a to znači da imate neke zakonske obaveze.

Koji god način da je za vas najjednostavniji, ulaganje je jedan vid ostvarivanja veće finansijske slobode, a to znači da uz dobro planiranje i obraćanje pažnje na sitnice, zaista možete doprineti svom ličnom prosperitetu. Samo oprez – ovo je i mač sa dve oštrice, te obavezno dobro proverite sve pravne i građevinske aspekte svake nekretnine pre bilo kakvih odluka.

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  Ono kad si parazit s 30 i nešto: “Keva, daj za kafu!

  Iza ovog bezazlenog naslova krije se mnogo dublji problem nego što deluje. Istina, nismo imali najsjajnije uslove za odrastanje, i [...]
  Škafiškafnjak

  Da li znate šta je “Škafiškafnjak”? Tako je, nemate pojma! KLIKNI i saznaj već jednom.

  Škafiškafnjak je obično reč koja dovodi do psovanja onoga ko vam je postavio da je izgovorite, jer obično ne ide.

  “Intelektualac” – zapravo samo diplomirani primitivac

  Slobodan Jovanović (1869-1958.) je bio naš cenjeni pravnik, istoričar, književnik i političar tadašnje Kraljevine Jugoslavije, čiji je značaj nemerljiv i [...]

  Devedesete? Pali, bre!

  S obzirom da sam novinarstvom, i to onim muzičkim, u Srbiji & Beogradu, počeo da se bavim upravo početkom devedesetih, [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ