fbpx
Naslovna » Reflektor » Krećeš u kupovinu? Isprati ova 4 koraka i dobićeš maksimum za svoj novac

Krećeš u kupovinu? Isprati ova 4 koraka i dobićeš maksimum za svoj novac

Kupovina je jako zabavna, zbog čega verovatno voliš da provodiš dan u radnjama! Ponekad, međutim, samo treba da uđeš i izađeš sa onim što je na tvojoj listi.

Dopunjeno: 06. 09. 2023.

Bez obzira na tvoj stav prema kupovini, ako ne želiš da “ispeglaš karticu” i preopteretiš budžet, moraćeš da se uskladiš. Napravi plan pre nego što kreneš, a zatim se baci na pronalaženje savršenih predmeta.

Takođe, naročito u sezoni praznika, tu su i popusti koje možeš veoma dobro da iskoristiš. Ovo deluje teško takozvanim “šopingholičarima”, ali uz malo truda itekako je moguće. Evo par saveta kako da uspeš u tome.

Napravi plan kupovine

Napravite listu onoga što ti je potrebno pre nego što izađeš iz kuće. Ako imaš nejasnu predstavu o tome šta želiš, izgubićeš vreme na to dok si u kupovini. Pored toga, možda nećeš završiti sa onim što ti treba, koštaće te dodatnog vremena i novca da se vratiš u prodavnicu. Budi konkretan prema svojim potrebama, ispitujući šta već imaš.

Ako ti treba više odeće, provedi vreme “kopajući’” po ormaru. Možda ćeš odlučiti da ti treba više svakodnevnih pantalona, par majica i lep par cipela. To ti daje cilj kada idete u kupovinu.

Ako kupuješ za druge ljude, razmisli o tome koji tip poklona želiš za njih, tako da možeš odlučiti gde želiš da odeš u kupovinu. Grupiši slične stvari zajedno, jer ćeš verovatno posećivati iste prodavnice za te stvari. Ovde ti od velike pomoći može biti sajt Pametno, koji poredi cene prodavnica. 

Kada odlučujete šta da kupite, prvo birajte predmete koji su vam najpotrebniji, da ne biste zaglavili bez nečega što vam stvarno treba jer ste novac potrošili na nešto što vam I nije toliko neophodno.

Vreme je ključni faktor

Odluči koliko vremena želiš da provedeš u kupovini. Ako imaš samo sat vremena, nećeš moći da posetiš 6-7 prodavnica. Znajući tačno koliko vremena možeš da provedete u kupovini, imaćeš šansu da isplaniraš koje tačno radnje treba posetiti.

Podesi budžet tako da ne preteraš

Provera finansija nije zabavna, ali je korisna, i to moraš učiniti kada ideš u kupovinu. Pogledaj svoje finansije i odluči koliko moraš, a koliko možeš potrošiti. Napravi budžet i pridržavaj ga se. Ne ulazi u nepotreban dug zbog nove tašne. Umesto kreditne kartice uzmi iznos koji planiraš da potrošiš u gotovini. Na taj način možeš potrošiti samo ono što imaš kod sebe.

Razmisli pre nego što kreneš s prijateljem

Dogovori se sa prijateljem ako idete istim putem radi uštede novca, ali i zabave. Očigledno je da želite da budete fleksibilni i da posetite zajedno neke prodavnice. Ako zajedno krenete, uštedećete na gorivu, a imaćeš i nekoga ko će ti pomoći u donošenju odluka.

Međutim, ako imaš na umu potpuno različite prodavnice, možda je najbolje da odete odvojeno. Idi sam ako treba mnogo radnji da obiđeš. Kupovina sa prijateljem je zabavna, ali takođe može i da te omete i time gubiš vreme, ali i novac. Ako imaš veliku količinu stvari na listi za kupovinu, razmisli da odeš ipak sam. Na taj način možeš ostati usredsređen samo na kupovinu i raditi na pronalaženju dobrih ponuda i akcija.

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  Devedesete? Pali, bre!

  S obzirom da sam novinarstvom, i to onim muzičkim, u Srbiji & Beogradu, počeo da se bavim upravo početkom devedesetih, [...]

  Najluđi srpski idiomi: Šta li nam je samo peršun skrivio?

  Pogledajte najpoznatije srpske idiome i upoznajte njihovo značenje.

  Ugasite internete: Majke koje pokušavaju da preko dece budu popularne haraju njime!

  Ovih dana sve češće i češće, uglavnom u sebi, ali ponekad i na glas izgovorim rečenicu: Ugasite internete, vreme je. [...]

  Ono kad si parazit s 30 i nešto: “Keva, daj za kafu!

  Iza ovog bezazlenog naslova krije se mnogo dublji problem nego što deluje. Istina, nismo imali najsjajnije uslove za odrastanje, i [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ