fbpx
Monday, June 27, 2022

NAJČITANIJE

MagazinOgnjišteKume, izgore ti novčanik!

Kume, izgore ti novčanik!

Kum je institucija, a kroz slovensku istoriju provlači se još od kraja IX veka. Kum nije dugme i kumstvo se ne odbija. Ali, u zemlji u kojoj se i vazduh udiše na odloženo, biti dasa sa epitetom “godfather”, nažalost, pre časti prvo podrazumeva trošak. Čak i ako imate sreće, pa su vas mladenci poštedeli fizičkih opasnosti koje mogu nastati usled sprovođenja raznih srpskih običaja u delo, kao što je npr. pucanje u jabuku (a vi u vojsci niste bili zbog astme i pravu pušku ste videli samo u ratnom filmu), ima stvari koje ne možete da

1. Prvi čovek svadbe

To tačno podrazumeva, da će svi gosti, pošto se nakite ruzmarinom, nadive mladinoj venčanici i izogovaraju mladoženjine cipele, preći na detaljnu opservaciju vašeg lika i dela. Dakle, vaše odelo mora da bude vrhunsko. Cipele moraju da se slažu uz odelo. Varijanta “nisam mario” teško da dolazi u obzir. Varijanta “već viđeno” ili “pozajmljeno” nikako ne dolazi u obzir. I obavezno  zaobiđite beogradski bazar i kineske radnje.

TROŠAK: Odelo plus cipele plus košulja plus odgovarajuća kravata: 40.000 dinara

2. Momačko veče

Kao najbolji od najboljih, vi ste taj poseban prijatelj koji bi trebalo da organizuje ovu zgodu. Mladoženja je već dovoljno lud od rastezanja na sve strane, da prosto neće misliti na ovo. A svadba kojoj nije prethodila dobra momačka noć, pa, kao da i nije svadba. Čak i da se mladoženja odlučio da on bude vođa cele te parade, iz obzira prema svojoj devi, ili iz straha da će neka od slika osvanuti na nekoj od društvenih mreža, sigurno neće upriličiti “highlight”, a to je naravno striptizeta. Može svako da plati svoje piće, ali pošast “save the last dance for me” u krilu, u tangama ili bez, obavezno plaćate vi.

TROŠAK: 10.000 dinara plus bakšiš po želji (može, a ne mora).

3. A od kuma…

Pošto je na nebu Bog (tako kažu), a na zemlji kum, sigurno ne možete da dopustite sebi da se pojavite na svadbi sa servisom od dvanaest tanjira ili mikrotalasnom. Znači – najbolji poklon, tri slova, po mogućstvu u stranoj valuti. Jednom rečju – keš.

TROŠAK: Od 10.000 do 20.000 dinara

4. Burme

Pošto mladenci pred venčanje ne vide dalje od svog nosa, mašni i dekoracija za stolove, naravno da neće videti da ste vi na ivici bankrota. Nije zlato sve što sija, zar ne? Zato kad već kupujete, gledajte da to obavite u nekoj proverenoj zlatari. “Šanirane” burme preko ortaka vašeg ortaka su zabranjene.

TROŠAK: 30.000 dinara

5. Pošto košta mlada

Običaj koji degradira ženski rod i svrstava je u red pijačne robe. U zavisnosti od toga koliko se drži do običaja, a verujte mi, mladina strana ume poprilično da zateže, ova čarlama može da vas košta mnogo više od crkavice koju ste planirali da izdvojite. Predlažem vam da knapirate kupovinu u pet do dvanaest, pa da cenjkanje svedete na razumnu vremensku meru. Daće je i za džabe, ako već kasnite na venčanje.

TROŠAK: Od 500 do 5.000 dinara

6. Popu pop, bobu bob

Pošto bi navedeni idiom trebao da znači da stvari treba nazvati pravim imenom, ajde tako da ih i nazovemo: crkvena krađa. Što podrazumeva: kupi sveće, kupi vino, zadeni za ikonu, plati popa koliko imaš 50 eura, razveži kesicu sa dinarčićima, ma samo nek pljušti.

TROŠAK:7.000 dinara

7. Kićenje

Zakiti, i za pojas zadeni! Obavezna napomena: Ako svi za ruzmarin daju 50 kinti, vi morate da date 200.

TROŠAK: 200 dinara

8. Kume, brate

Na svemu prethodno navedenom možda možete i da uštedite, na neki već vama znan i volšeban način, ali na muzikantima nikako! Jer, makar imali i teget odelo i braon cipele, ako ste kojim slučajem preskočili da okitite ikonu svetog nekog koja garantuje srećan i dugovečan brak za mladence, ostali kratki striperki za bakšiš, sve to pada u vodu kad muzikanti zapevaju “Prijatelji, braćo, kumovi”. Niste za džabe kum (bukvalno!), možete da maltretirate muziku koliko vam je volja. Uz određenu nadoknadu, naravno.

TROŠAK: 10.000 dinara, sve u zavisnosti koliko vas bend “gađa” žicom

Da rezimiramo: biti kum danas u Srbiji koštaće vas kao učešće za nova kola. Ipak, to jeste čast i ne zaboravite da je samo značenje poistovećeno skoro sa božanskim. Da li ćete uzeti kredit ili potrošiti pare koje ste štekali za putovanje iz snova nikako ne sme da vas spreči da se, kako dolikuje, istaknete kao prvi čovek veselja. Kumim vas!

OSTAVI KOMENTAR

Uneti komentar
Uneti ime ovde

Dopašće ti se i ovo:

Zaprati @moodiranje.rs na Instaću :)

RANDOM STUFF:

spot_img