fbpx
Naslovna » Moda » Modne zablude: Mala crna haljina

Modne zablude: Mala crna haljina

Jedna od najčešćih modnih zabluda, ili bolje rečeno modni zločin  je – svima je već muka od tog izraza – mala crna haljina.

Dopunjeno: 10. 04. 2018.

Mnogi zloupotrebljavaju malu crnu haljinu, nazivajući tako sve i svašta, pritom zaboravljajući poentu iste. Mala crna haljina nije svaka crna haljinica! Dakle, ne dolaze u obzir volani, pogotovo s čudnim ocufanim rubovima, satenske apilikacije nabacane kojekuda, rese, čipke i ostalo… što ne znači da haljine s takvim aplikacijama
(ako su ukusno raspoređene) nisu lepe, ali to su koktel haljine.
Mala crna haljina je što jednostavnijeg kroja, geometrijskog, od materijala koji se ne gužva, jednostavan je i mat (za sve one koji misle da je to saten, pliš i slično – nije). To je haljina koju možeš nositi od jutra do mraka i koja se ostalim komadima odeće i asesoarima transformiše na sto načina za sto prilika.
 
Upravo je na to Coco mislila kad ju je izmislila, davne 1926. godine. Originalna mala crna haljina bila je napravljena od žerseja, dugih rukava, dužine ispod koleena. Bila je izuzetno nosiva, pogotovo zbog materijala od kog je napravljena, a odražavala je sve ono što je Coco zastupala:
Luksuz mora biti udoban, inače nije luksuz.
To joj je bila prvobitna namena, da odeva ženu u svim prilikama, od jutra do mraka, a sa čudnovatim tvorevinama koje po sebi imaju perle, volane, ofucane rubove, od satena su ili šantung svile to nije moguće!
S obzirom da je po prodavnicama u poslednje vreme lakše naći bilo šta nego garderobu klasičnog kroja (tu mislim i na košulje, suknje, komplete), neretko se cure odlučuju da (same) sašiju svoj primerak iste.
A za kraj, pre nego što se bacite u lov na svoju, pogledajte jedan jako interesantan klip.
Sheena je jedna divna cura koja je odlučila pomoću svog projekta “The Uniform Project” skupiti novac za decu čiji roditelji nemaju sredstava poslati ih u školu. Da bi uštedela i donirala, dizajnirala je i sašila malu crnu haljinu.
Nosila ju je celu godinu. Kombinovala ju je s doniranom obućom i asesoarom iz second hand-ova.

 

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. U pravu ste, nije svaka krpa mala crna haljina!

  2. nije loše

  3. Savršeno i originalno. Toliko.

Moodiranje newsletter

nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

Dopašće vam se još:

7 razloga zbog kojih deluješ kao sirotinja, iako to nisi

Zamislimo situaciju da si bankar koji radi na odeljenju kredita. Dolazi ti čovek koji želi da podigne kredit za svoj [...]

Najluđi srpski idiomi: Šta li nam je samo peršun skrivio?

Pogledajte najpoznatije srpske idiome i upoznajte njihovo značenje.

Ovo je nemoguće prevesti strancima: Najluđe fraze od Subotice do Vranja

Svaki kraj u Srbiji ima svoje specifične izraze koji su potpuno nerazumljivi ljudima koji nisu odatle. Spremite kaficu i pripremite [...]

Devedesete? Pali, bre!

S obzirom da sam novinarstvom, i to onim muzičkim, u Srbiji & Beogradu, počeo da se bavim upravo početkom devedesetih, [...]
MOODIRANJE

© 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ