fbpx
Naslovna » Karijera i biznis » Ovih 13 nekontrolisanih navika proždiru naše vreme!

Ovih 13 nekontrolisanih navika proždiru naše vreme!

Da, prodajemo svoje vreme. Nije svaka prodaja monetarna, niti svaka transakcija jednostavna kao kada se prodaju kola, stanovi ili kada je prodaja telefona u pitanju. Najveći je problem u tome što prodaje našeg najvrednijeg što imamo najčešće nismo ni svesni. A to je vreme. Šta su najveći potrošači vremena u životu? Bernard Marr Influencer i […]

Dopunjeno: 14. 02. 2021.

Da, prodajemo svoje vreme. Nije svaka prodaja monetarna, niti svaka transakcija jednostavna kao kada se prodaju kola, stanovi ili kada je prodaja telefona u pitanju. Najveći je problem u tome što prodaje našeg najvrednijeg što imamo najčešće nismo ni svesni. A to je vreme.

Šta su najveći potrošači vremena u životu?

Bernard Marr Influencer i jedan od međunarodno najprodavanijih autora, glavnih govornika, futurista i savetnik za strateško poslovanje i tehnologiju objašnjava u svom članku upravo ovaj fenomen.

Naime, istina jeste da svi imamo istih 24 sata svakog dana da stvaramo, dajemo rezultate, živimo najbolje, utičemo na svoje okruženje i dešavanja u našim životima, kao i da budemo prisutni u njemu. Ali, nismo svi podjednako disciplinovani u tome da smanjimo rasipanje vremena koje smanjuje našu produktivnost. Da bismo povećali produktivnost, Bernard Mar savetuje da prestanemo da radimo ovih 13 stvari koje su izvori najvećeg gubljenja vremena u našem životu.

#1 Multitasking – Skakanje od zadatka do zadatka

Prvi korak u postizanju veće produktivnosti je znati koji su vaši prioriteti. Kada ste načisto sa svojim prioritetima, više se ne osećate primoranim da skačete od zadatka do zadatka. Umesto toga, možete potrošiti svoje vreme radeći ono najvažnije i organizovati svoje vreme prema onome što vam je prioritet u tom trenutku.

#2 Opsesija društvenim mrežama

Isključite kanale društvenih mreža na nekoliko sati svakog dana. I, sasvim moguće, kada se jednom disciplinujete da ne budete vezani za društvene medije 24/7, shvatićete da ništa specijalno ne propuštate.

#3 Proveravanje e-pošte svakih 15 minuta

Dva ili tri puta dnevno odredite sebi kada ćete proveravati svoje mejlove i odgovarati na poruke. Ako dozvolite da vam obaveštenja e-pošte odvlače pažnju svaki put kada se pojavi nova poruka (neželjena pošta i sve ostalo), gubite dragoceno vreme.

#4 Neorganizovani sastanci

Eliminišite što više sastanaka. Kada zakazujete sastanke, kontrolišite njihov tok i vodite računa o određenim ciljevima, dnevnom redu i akcionim stavkama kako bi vaše vreme bilo produktivnije, a ne rasuto na sve strane.

#5 “Nikad dosta sadržaja”

Kada ste na mreži, neverovatno je lako da se zanesete najnovijim člancima, vestima i sadržajem koji kao da morate pročitati i koji vam stiže u prijemno sanduče i iskače vam svakog časa. Umesto da ove stavke čitate ad hoc kad god naiđete na njih, imajte datoteku u kojoj ih čuvate da biste ih pročitali za kasnije. Postoje aplikacije koje skupljaju tekstove “za kasnije”. Da ne pominjemo da treba isključiti notifikacije o najnovijim tekstovima. Odredite vreme (dnevno ili nedeljno) za čitanje vesti i članaka s portala i magazina.

#6 Stalno govorite svemu “da”

Kada se prebukirate, vaša produktivnost slabi. Kada ste u režimu preživljavanja i pokušavate da se pozabavite ogromnom listom obaveza, vaše stavke sa visokim prioritetom trpe. Recite “ne” onome što troši prostor u vašem rasporedu da se zaista usredsredite na zadatke visokog prioriteta.

Dakle, ako vas pozove prijatelj koji voli dugo da razgovara, ljubazno mu objasnite da mu ne možete posvetiti više od 15 minuta.

#7 Surfovanje na TV-u

Preplavljeni smo opcijama za gledanje na televiziji sa Amazona, Netflixa, kablovske i još mnogo toga, ali često umesto da se prilagodimo jednom ili dva programa koje zaista volimo, trošimo dragoceno vreme pokušavajući da pronađemo “nešto za gledanje”. Budite realni – koliko vremena gubite na skrolovanje programima tražeći “bilo šta”?

#8 Nered i gomilanje stvari koje vam nisu potrebne

Bez obzira da li je u pitanju stanje u našoj kancelariji ili u našim domovima, mnogi od nas se bukvalno dave u stvarima. Održavajte svoj sto i kancelariju organizovanim, tako da možete doći do onoga što vam zatreba. Rešite se stvari koje vam nisu potrebne i smanjite nered arhiviranjem stvari i organizacijom stvari u elektronskom obliku.

#9 Odugovlačenje

Obavežite se na to da prvo uradite za vas teške ili izazovne stvari. Kada izbegavamo teške stvari i odugovlačimo, gubimo vreme pronalazeći načine da izbegnemo zadatak, a ne samo da ga obavimo.

#10 Stalno vezani za računar

To bi moglo izgledati kontraintuitivno, ali kada imate veliku listu obaveza, prisiljavanje sebe da prosto samo sedite ispred računara non stop zapravo vas čini manje produktivnim. Dajte duhu i telu nekoliko predaha tokom dana – prošetajte, udahnite svež vazduh. Vratićete se napunjeni i osveženi, spremni za bitku sa zadacima i obavezama, učenjem, radom.

#11 Konstantna briga

Usredsredite se na stvari koje možete kontrolisati i prestanite da brinete o stvarima koje ne možete. Ako nemate moć da nešto promenite, briga zbog toga je ogromno gubljenje vremena. Samo pustite to sve – i dišite.

#12 Perfekcionizam

Prestanite da težite savršenstvu. Cilj je uspešno stići do kraja nekog procesa. Uvek ima prostora za poboljšanje, ali dodatni napor i vreme koji ulažete u pokušaju da dođete do savršenstva troše se i to previše, umesto da ste svesni da je nekada i “dovoljno dobro” idealno za skoro svaku aktivnost.

#13 Biti poput svih ostalih

Budući da ne postoji problem sa kojim se jednako susreću gotovo svi, budite drugačiji. Ako živite drugačije, imaćete drugačije rezultate. Budi promena koju želite da vidite.

Ako započnete s uklanjanjem ovih 13 stvari iz svog života, sasvim sigurno ćete imati više vremena da se usredsredite na stvari koje su vam najvažnije. Šta biste dodali na listu?

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  Bonžur bičizzz: A ko će nas “normalne” da zaštiti?

  Da nas posmatra neko sa strane, tačno bi pomislio da je Srbija raj za "ugrožene vrste" i "manjine". Ajde čik [...]

  “Intelektualac” – zapravo samo diplomirani primitivac

  Slobodan Jovanović (1869-1958.) je bio naš cenjeni pravnik, istoričar, književnik i političar tadašnje Kraljevine Jugoslavije, čiji je značaj nemerljiv i [...]

  Devedesete? Pali, bre!

  S obzirom da sam novinarstvom, i to onim muzičkim, u Srbiji & Beogradu, počeo da se bavim upravo početkom devedesetih, [...]

  Kocka, rakija i lake ženske: Zbog ovih stvari Srbi i dalje zovu dnevne novine da se odreknu posrnulog člana porodice!

  U ne baš tako davnoj prošlosti, kada su čast i ugled imali značaj, najgore što je moglo zadesiti neku časnu [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ