fbpx
Monday, June 27, 2022

NAJČITANIJE

MagazinOgnjištePlastika fantastika: Kreativne ideje za predmete od plastike

Plastika fantastika: Kreativne ideje za predmete od plastike

Svi imamo u kući sijaset takvih predmeta: kutije, flaše, plasticna ambalaza, ne znajući šta ćemo s svim tim, a mogućnost primene je neograničena. Mediji nas svakodnevno bombarduju upozorenjima, a pritom je nedovoljno apela na racionalno korišćenje i ekološku osvešćenost – setimo se samo hajke nakon uvođenja naplate plastičnih kesa u prodavnicama.

Stoga ćemo proći kroz neke ideje kako sve plastika može da nam bude dobar saveznik, a ne zagađivač životne sredine – što smo sami prouzrokovali.

Na prvom mestu, počni da odvajaš predmete od plastike koji su za bacanje i odlaži ih u kontejnere predviđene za to.

Time pomažeš proces reciklaže i u velikoj meri sprečavaš da kese i ostali plastični predmeti završe tamo gde ne treba – u zemlji, ili još gore, u vodi.

Možeš se pridružiti akciji “Čep za hendikep” i tako pomoći onima kojima je pomoć neophodna.

Funkcioniše tako što građani dobrovoljno prikupljaju čepove sa plastičnih flaša, koji se zatim prikupljaju i prodaju kompanijama koje se bave reciklažom tvrde plastike. Za dobijeni novac osobama sa invaliditetom se kupuju nova ili polovna ortopedska pomagala.

A sada da pogledamo kreativne načine na koje možeš iskoristiti plastične flaše i ostale “gluposti”.

Plastične flaše

Umesto da ti stoje po raznim ćoškovima u kući, probaj da napraviš nešto kreativno s njima, kao na primer: prskalica za baštu, štitnik za spoljne štekere i prekidače, tuš, držač za kupatilo…

Plastične čaše

Ukoliko u svom životu imaš klince, najbolje je da njih uključiš u ovu igrariju, jer zajedno možete generisati ideja na pretek. Na primer, možete napraviti lampione od plastičnih čaša, napraviti mini police za razne sitnice, a dodatne ideje možeš pronaći ovde.

Upotreba plastike

Inače, iako se ne preporučuje da se jedan plastični predmet koristi dugo u ishrani/pripremi hrane, postoje situacije kada je plastika idealno rešenje.

Testenine, pirinač, različite semenke i brašna zadržaće svoju strukturu ako ih skladištiš u plastičnim posudama – primera radi, ako stoje u papirnoj ambalaži, izvesno je da će biti napadnute od insekata.

Uopšte, sve što nije masno i nema jake mirise, pogodno je da se smešta u plastičnim ambalažama.

Koja plastika je bezbedna?

Ne treba smetnuti s uma da su pojedine plastične ambalaže predviđene samo za jednokratnu upotrebu.

Većina boca od mineralne i obične vode i gaziranih i negaziranih napitaka imaju oznaku PET (često i PETE – br. 1 u trouglu). Važno je da znate da su one namenjene isključivo za jednokratnu upotrebu. Postoji mogućnost da svakim novim punjenjem u vodu ispuštaju teški metal antimon, hemijsko jedinjenje EPA.

Bezbednu plastiku prepoznaćete po oznakama oznakama (ili HDPE), LDPE i PP, ili po brojevima 2, 4 i 5. HDP je dobar izbor, kao i PP koja se uglavnom koristi za čaše za jogurt i bele je boje.

Videli smo da plastika uopšte ne mora biti štetna, ako pravilno rukujemo njom i ne zagađujemo životnu okolinu. Na prvom mestu budite ekonomični i vodite računa o higijeni.

Kreativni predlozi šta uraditi s plastičnim flašama i flašama samo su jedan od načina da osvestite koliko je bitno biti racionalan i odgovoran prema životnoj sredini.

Ova civilizacijska tekovina jeste nam donela brojne uštede i olakšice, ali ujedno i probleme životne sredine zbog neadekvatnog korišćenja.

 

 

OSTAVI KOMENTAR

Uneti komentar
Uneti ime ovde

Dopašće ti se i ovo:

Zaprati @moodiranje.rs na Instaću :)

RANDOM STUFF:

spot_img