fbpx
Naslovna » Karijera i biznis » Radni dan kao robija – Kako podneti malograđane na poslu

Radni dan kao robija – Kako podneti malograđane na poslu

Neverovatno je da u svakom kolektivu, bilo malom ili velikom, postoji makar jedna osoba koju niko ne voli.

Dopunjeno: 29. 10. 2019.

Neverovatno je da u svakom kolektivu, bilo malom ili velikom, postoji makar jedna osoba koju niko ne voli. Uvek je tu da stvara probleme, neprijatne diskusije i situacije, svuda se meša, želi sve da zna, a najviše se ističe u gluposti.

Konkretan primer: nekome ko je na radnom mestu duže od vas, morate svakodnevno da objašnjavate zašto “ovo“ a ne “ono“, a na sve to neprestano se osećate degradirano, iako iskustvo pokazuje da imate posla sa osobom izuzetno siromašne intelektualne sposobnosti.

Takav tip persone neretko izaziva transfer blama. Njena glupost je racionalno nesaglediva i teško objašnjiva. Kada dodirnu tastaturu, umisle da rade u NASA-i, ideal su im osobe koje voze dobra kola (iako su talog čovečanstva), kupuju Gucci u Novom Pazaru i zaista su sitne duše. Ipak, oni misle da su bolji od svih, kao i da se nije rodio onaj ko je njima dorastao.

Zašto su malograđani naporni?

Postoji više uzroka ove pojave, ali jedan od onih koji se najčešće pojavljuje jeste iskompleksiranost. Čak i neistinama će pokušati da iskažu da su bolji od vas i da ne postoji osoba koja njima može da stane na crtu. Tada, možda, najviše iritiraju.

Pretežno nemaju čime pametnim da se pohvale, pa pokušavaju da uruše samopouzdanje, integritet i živce svojih kolega. Jednostavno je… Lakše je da ispadnu nedodirivi ukoliko su svi ostali prikazani kao lošiji od njih. Mnogo teži način bi bio da, zapravo, unaprede svoj život ili da ulože u svoje obrazovanje.

U suštini, svako normalan bi ih prezirao sa daljine, ali to nije moguće kada ste potpisivanjem ugovora za firmu, zapravo potpisali i da ćete svaki dan svog radnog veka provoditi sa njima… A ta stavka je izostavljena i nije predviđena tim pravnim aktom. Niko, čak, nije skrenuo ni pažnju na to. Postavlja se pitanje: Kako sačuvati zdrav razum?

Kako podneti malograđane na poslu – Ignorisanje

Sve što kažu – filtrirajte! Pravite se da niste čuli. Što bi stari rekli: “Na jedno uvo uđe, a na drugo izađe“. Ukoliko to govorno smeće koje izuste ne utiče direktno na vas, ovaj princip bi zapravo mogao da funkcioniše.

Činjenica je da ovaj metod samo-spasa retko kada urodi plodom, ali ukoliko ste novi na tom poslu, ima nade. Ignorisanje ih neretko učini još teže podnošljivim, baš zato što te osobe nemaju meru. Iz dana u dan tražiće način da vas izbace iz takta i izvlačiće sve ono loše u vama.

Pre nego pređete na neke druge, drastičnije i dramatičnije, metode, pokušajte staro, dobro ignorisanje i odložite sukob što je duže moguće. Ne želite da se predstavite kao konfliktna sosba, zar ne?

Kako podneti malograđane na poslu – Smeh je lek

Smejte se glasno. Nikada neće znati da ih, zapravo, ismevate. Postoji čitava filozofija o tome da ljudi koji ismevaju druge, zapravo leče sopstvene frustracije. Kao i svaka teorija i ova ima izuzetak.

U ovom slučaju smeh u službi ismevanja je lek. Oni će misliti da su urnebesni, a vi ćete izbaciti negativnu energiju na najbolji mogući način.

Ipak, nemojte ni da preterate… Ne želite da na kraju dana vi ispadnete onaj koji je naporan u celoj priči.

Dolazimo do zdravog razuma

Kada preteraju sve granice postavite ih na svoje mesto. Recite glasno i jasno šta mislite o svemu i ne čekajte povratnu reakciju. Sigurno će se gomila gluposti vratiti kao bumerang.

Što bi moj bivši kolega rekao: “Sve je to posao.” Tek sada znam da je bio u pravu.

Ne shvatajte stvari isuviše lično. Ipak ste tu da biste zaradili novac, platili račune i priuštili sebi neku vrstu zadovoljstva.

Retko ko je smisao života pronašao baš na radnom mestu. Sreću uglavnom čine sve one sitnice i dešavanja pre i posle radnog vremena. Ne dozvolite da ta trećina dana značajno utiče na vaš život.

Pamet u glavu, a malograđani… Ma, na kraju će sami sebi doći glave.

Srećna nova radna nedelja!

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  (Ne)Zaboravljene boemske legende

  Jedan od razloga zašto se odlazak u kafanu pretvorio u kliše je taj, što su mnoge, izvorno boemske pesme prilično [...]

  Uputstva iz 1893. za siguran seks: “Nipošto ne valja dva puta ujedared vršiti!”

  Ako ste mislili da je siguran seks tema poslednjih decenija, u zabludi ste. Još i naši stari imali su svest [...]

  Ovo je nemoguće prevesti strancima: Najluđe fraze od Subotice do Vranja

  Svaki kraj u Srbiji ima svoje specifične izraze koji su potpuno nerazumljivi ljudima koji nisu odatle. Spremite kaficu i pripremite [...]

  Bonžur bičizzz: A ko će nas “normalne” da zaštiti?

  Da nas posmatra neko sa strane, tačno bi pomislio da je Srbija raj za "ugrožene vrste" i "manjine". Ajde čik [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ