fbpx
Naslovna » Magazin » Ljubav » Reci mi koju muziku slušaš pa ću ti reći šta ćemo

Reci mi koju muziku slušaš pa ću ti reći šta ćemo

Umalo da mi se svidi neki tip. Cela situacija me je vukla u tom smeru. Imao je dobar stisak ruke i gledao je u oči. Čak je zapamtio kako se zovem. Pričao je dovoljno glasno i savršeno jasno, a na momente duhovito.

Dopunjeno: 29. 11. 2022.

Odmerila sam ga krišom – zgodan tip i ako nije moj tip. Razvoj situacije je bio na pomolu. Naklonost je bila na ivici da izvrišti iz mene. Postojala je i mogućnost da ga zamislim kako spava u mom krevetu. I onda se desilo nešto što je stvar totalno izbacilo iz koloseka, bez mogućnosti vraćanja u bližoj budućnosti. Pozvonio mu je mobilni, i nažalost sam čula melodiju. U tom momentu sam prvi put u životu poželela da sam gluva.
“Jebote, zašto? Zvoni ti mobilni na jebeno Bijelo dugme. Pa da li si ti ozbiljan i što si koj moj pamtio moje ime kad ćeš sve tako glupo da upropastiš?”
Od tog trenutka, pa na svakih 5-10 minuta ja tripujem da umesto njegovog glasa čujem onaj isti ringtone. Pokušavam da se koncentrišem jer sam svesna da se na momente mrštim, što u datoj situaciji deluje šizofreno. Vratih se kući i zapitah, da li je to bitno? Koliko možemo saznati o ljudima na osnovu muzike koju slušaju?

I eto, priznajem, grešila sam i grešim. Imam predrasude i pravim procene. Imam i svoje kategorije i fioke,  sve na osnovu muzike.

Ne slušam ništa

Čekaj, nikako ne možes ne slušati ništa? Šta ti se vrti u kolima, u liftu, teretani, kafiću? Znači slušaš. I nešto ti se od toga sviđa pa ostaviš, a neka te pesma ispižđuje pa promeniš stanicu. Eto, to je za mene odraz neodlučnosti i nedostatka ukusa. Ako znaš za koji tim navijaš i za koga ćeš da glasaš na izborima, jednostavno moraš znati koju muziku slušaš i tačka. Ovakve u startu otpišem, nemam živaca da se ganjam i nabeđujem. U svakom slučaju će me gledati bledo kad vide moje liste na jutjubu. A i nećemo moći danonoćno da raspravljamo ko da li su izrazitiji predstavnici grungea Nirvana ili Perl Jam i zašto su se raspali Bitlsi? A o čemu onda da razgovaramo?

Slušam zabavnu muziku

Bolje da me ubije nego ovo da mi kaže. Šta je to zabavna muzika?! Pa nije ti to igraonica za decu ili luna-park? Ej bre, zabavna?! Sledeća misao u glavi mi je Nata Šmrkavac i Jebalina. A koji razuman čovek to može ozbiljno da sluša i da ga dirne?  A ako može, taj ima golem problem u glavi.

Slušam elektroniku

Moje naredno pitanje, šta od elektronike? Kao obavezan odgovor dobijem “elekro” (?). OK, koje di džejeve? Volim da doteram stvari do kraja, pa to ti je. “Ma nemam pojma, skinem neki set pa pustim da ide?” – Ma da ideš ti lepo u pizdu materinu.

Slušam rok

Kakav god da je tip koji ovo sluša, meni je posebno zanimljiv. Rokeri imaju šmek, i nosili su duge kose i visili u KST-u u tinejdžerskim danima. Svirali su gitaru i pisali pesme. Raspilave me ove romantične duše i ako je realno sve jedna debela predrasuda. Zamišljam kako mi pušta ploče Cepelina i Floida dok napolju pada kiša.
Zmišljam kako zajedno pevamo “Hello I love you” (njihovo veličanstvo Doorsi) dok se besciljno vozimo kolima. Zamišljam kako me budi uz Satisfaction (Rolingstonsi, ne Beni Benasi) i uspavljuje uz Stairway to heaven. Lako se zaljubljujem u rokere, oni su mi slaba tačka.
Kad raskinemo zove me pijan i pušta “You could be mine” ili “Poison. Čista poezija.
Sve vezano za rokera se teško zaboravlja.

Mjetal, HC, Punk i ostali ekstremi

Volim buntovništvo kojim odišu. Super mi je što ulaze u šutke i posle dvaes’ pete. Sviđa mi se agresija u njihovom pogledu i dodiru. I kada me plaše, uživam u tom strahu. Ponosni su na svoje martinke, čak i onda kad ih više ne nose. Oni ekstremni imaju tetovaže iz mlađih dana koje rado pokazuju. Namirišem ih i kad nose odelo i rade “dosadan” kancelarijski posao. Vatra u njima se nikad ne gasi.

Reggae i DUB

Usporeni,da ne kažem uspavani večiti konzumenti i borci za legalizaciju zna se već čega. Opušteni su i vedri. Većinom neozbiljni i često neodgovorni. Ne rade kad ne moraju. Razvili su umetnost dokolice do savršenstva. Leto je njihovo godišnje doba. Zamišljam ih kako ispijaju pivo u hladovini nekog splava na Savi, ili sede na čamcu i pecaju satima. Umeju da brzo da dosade, ali uvek su vam dragi. Za srce vam prirastu brže od plišanog mede. Mana im je što se ne vezuju se za stvari i ljude, jer ih ništa preterano ne zanima.

Hip-hop, drum and bass i ostalo

Vozili su skejt i nosili dredove. Hapsili ih zbog crtanja grafita. Bili su prepoznatljivi po izubijanim rukama i nogama i skejterskim, dva broja većim patikama. Među njima je mnogo gejmera i wannabe hakera. Često su introvertni. Zbog njih sam bezuspešno učila da vozim skejt, oblačila se u gang boy i nosila kačkete.
Sada ih prepoznajem po patikama, kojih se retko odriču, zanimljivim pričama i vedrom stavu. Oni se ne trude se da ti se svide i ne očekuju previše. Sa njima ne možeš da taktiziraš i foliraš. Gnušaju se romantike, metalaca i martinki. Nikada te neće uhvatiti za ruku ali ćete zato najzaljubljenije gledati.

Je l’ ima neki rejv za vikend?

Totalno su moderni i u skladu sa svime. Stari klaberi, koji znaju svakog iole poznatog domaćeg didžeja lično. Umeju da budu isfolirani i teški za saradnju. Na lageru imaju uvek više riba i opcija. Teško se zaljubljuju i još teže odljubljuju. Eksperimentišu sa drogama,a neki su i vikend konzumenti sa stažom.
Vrlo su informisani i u toku svega. Sa njima nikada nije dosadno. Pre bi ih za ortaka nego za dečka, jer imaju problem da se vežu zbog emocionalne zatupljenosti.
Kada odu na žurku, za njih više ne postojiš. U stanju su da te celo veče ne pogledaju jer su zauzeti razmatranjem kako je didžej odradio “prelaz” i zašto je pustio remiks.

EX-YU nostalgija

Daj mani me toga, leba ti. O tome nemam inspiraciju ni da pišem. Šta god da mi na pamet padne u glavi se vrti “Kiše jesenje OoOOo”. I da napomenem nije “bolje biti pijan nego star”, niti je “sve lako kad si mlad” i imam pametnija posla nego da “plešem celi dan i noć”. A kad telefon pozvoni na Bijelo dugme na isto mi dođe kao da si pitao šta sam u podznaku. Konobar, račun!
Ima i ovih što slušaju narodnjake. O tome ne želim da razmišljam i zagađujem mozak. Ingnore and block forever ili add to hatelist.
I za kraj, nije toliko bitno šta slušaš već da li te to ispunjava i diže. Ako vas radi Šaban trk u Sava Centar dok se nije rasprodalo, ali nemoj posle da foliraš da si taj dan bio kod zubara, pa se odužilo. Budite ponosni na vaš izbor. Šta vas boli uvo šta će neko da misli. A ako ne slušate ništa ipak naučite par pesmica napamet, čisto da možete da ih pevate ispod tuša. Oslobađa i puni pozitivom. Ukućani će možda da vas možda mrze ali ćete sami sebe da volite.
A evo i kako sam ja preživela ovaj grozni dan:

 

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Takodje slusam sve muzicke zanrove u zavisnosti od raspolozenja. Nisu mi jasni ljudi koji se ogranice samo na jedan, ili na par zanrova. Kako da znas sta ti prija, a sta ne, ako ne probas sve; tako bi trebalo da bude i sa muzikom, zar ne?

  2. U svojoj kolekciji imam raznih muzičkih pravaca i podpravaca za svako raspoloženje, pa pustim koju kako se osetim u tom trenutku.
    A možda sam samo šizofrenik… :]

Moodiranje newsletter

nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

Dopašće vam se još:

Kocka, rakija i lake ženske: Zbog ovih stvari Srbi i dalje zovu dnevne novine da se odreknu posrnulog člana porodice!

U ne baš tako davnoj prošlosti, kada su čast i ugled imali značaj, najgore što je moglo zadesiti neku časnu [...]

Izašao sam u grad i pravio se “Englez”: Šta mislite kako sam se proveo?

Za ovu priču znao je samo meni blizak krug ljudi. Odlučio sam da je podelim uz upozorenje - ne pokušavaj [...]

Devedesete? Pali, bre!

S obzirom da sam novinarstvom, i to onim muzičkim, u Srbiji & Beogradu, počeo da se bavim upravo početkom devedesetih, [...]

Ovo je nemoguće prevesti strancima: Najluđe fraze od Subotice do Vranja

Svaki kraj u Srbiji ima svoje specifične izraze koji su potpuno nerazumljivi ljudima koji nisu odatle. Spremite kaficu i pripremite [...]
MOODIRANJE

© 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ