fbpx
Naslovna » Moda » ŠLIC – Priča o jednom brendu ili kako da se vratite u bajku (koju ste u brzini izgubili)

ŠLIC – Priča o jednom brendu ili kako da se vratite u bajku (koju ste u brzini izgubili)

Puno mi je trebalo vremena da se odlučim i organizujem za novi put u Srbiju. Usled hrpe obaveza i najnezahvalnijeg perioda za bekstvo iz Holandije (gde živim i radim), u meni se javila neka neverovatna potreba da dođem u Beograd.

Dopunjeno: 20. 03. 2021.

Piše: Anastasija Tes

Poslednjih dana u Arnhemu, u toku jednog večernjeg izlaska, neki poznanici su mi pohvalili odeću, posle par dana još neko, pa još jednom na poslu. I meni tek onda klikne u glavi – pa pola toga je iz Srbije. Tako je sve počelo.

Mikro blog koji vodim kroz profil @_style_and_inspiration_ oduvek bio drugačije svrhe. Veliki deo tekstova su plod moje mašte, vizije kako doživljavam modu ili kontekst koji je iza nje sakriven, inspirisan istorijom kostima ili mojim specifičnim tumačenjem stila. Trudim se da iza kvalitetnih modnih fotografija uhvatim i sve one priče koje olako shvatamo, a koji su sakrivene u odeću koju nosimo, u modu kao deo umetnosti, uniforme, simbola statusa ili kostima iz daleke prošlosti… Tako sam došla na ideju da se poigram i sa svojom ličnom estetikom i izađem iz okvira mainstream mode – i obučem se u novu, smelu, jedinstvenu beogradsku modnu scenu.

Odluka je pala. Kontaktirala sam nekoliko brendova i našla sjajne saradnike koji su logistički mogli da iznesu moju novu ideju. Tako u oktobru 2019. godine, uz želju da stvorim nešto originalno i smelo, da mojim klijentima i pratiocima prenesem deo originalnosti i duha koje Beograd i beogradska modna scena sa sobom nose, nastaje projekat i serija fotografija spontano nazvana Serbian designers 1.0.

Tim bez kojeg sve to ne bi bilo moguće čine mladi i talentovani ljudi: sjajno oko Teodora Lazareva, fotografa @teodor.lazarev, Mate Casni – umetnik za šminku i stilizovanja kose i savršeno ljubazni ljudi iz studija @studiobgd.

Kako klijente sa kojima radim i publiku koja prati moj profil čine pre svega žene od trideset (i više) godina, a moja želja bila da pokažem hrabre, unikatne ideje modnih dizajnera, moj prvi mejl otišao je u modnu kuću Šlic.

Šlic u Beogradu postoji jako dugo. Može se reći da je bio prva koncept prodavnica  koja je okupijala male modne dizajnere na jednom mestu. Danas je Šlic poznato mesto svim pravim ljubiteljima mode – mesto sa tradicijom. Ali nikako jednostavnom tradicijom. Poslednjih 13 godine Šlic vodi dizajnerka i diplomirani kostimograf Katarina Vuković. U razgovoru sa Katarinom, saznala sam da se koncept Šlica kao radnje dosta menjao, a da danas zastupa u isto vreme alternativne i komercijalne dizajnere (nakita, asesoara, odeće i obuće) koji prave male, unikatne serije proizvoda.

Da citiram Katarinine reči:

Šta je Šlic? Šlic je Meka za sve samosvesne, uspešne, drugačije, duhovite, inteligentne žene. Za žene koje ne pate od tuđih shvatanja, nemaju potrebu da zadovolje tuđe prohteve, žene koje su svoje, vole biti drugačije, vole poglede na sebi – ali samo poglede iskrenog divljenja stilu, i personi koja nosi odeću.

Predostrožnosti radi, pri ulasku u radnju bolje da znate šta tačno želite inače će vas poneti osećaj da ste u Zemlji čuda, atmosfera i umetnički duh divnog osoblja Šlica. Moj izbor za prikazivanje Katarinine fabrike mašte, su bili: dva mantila i prelepa sivo-ljubičasta haljina od svile. Razume se da pola stvari koje sam videla u samoj radnji, nije bilo na internet-sajtu, pa je moje nemirni duh želeo da pozajmi i silu drugih kreacija, ali kako poneti (?), a nešto treba i da se proda…

Upozorenje za upotrebu: ukoliko u Šlicu ne kupujete haljinu, nemojte se nadati da ćete tamo lako naći kombinaciju dve stvari koje idu zajedno. Razlog ovome je što je svaki komad odeće jedno malo umetničko delo. Tako ćete suknju, košulju, pantalone (upiši dalje..) morati da kombinujete sa nekim osnovnim, svedenim delovima gardarobe – prosto da ne bi delovali kao cirkus. Ne brinite, toliko karaktera i veštine je uloženo u svaki komad gardarobe, da su šanse da budete neprimećeni – nikakve.

Šlic se nalazi u Palmotićevoj ulici 23. Ovaj mali, sakriveni atelje mašte je dragulj za dame koje nisu žrtve trendova i modnih kalupa koje  savremeni mediji često serviraju. Ovde se trendovi prave. Odeća nastala u veštim rukama kreatora Šlica je: jedinstvena, pedantno izađena proizvedena u malim serijama od vrhunskih materijala. U Šlicu možete naći originalne pantalone, suknje, haljine, kapute, košulje, bluze. Osim unikatnosti, zaštitni znak Šlica su: smele boje, geometrijski oblici, asimetrija, hrabri printovi, metalik nijanse, predivni okrugli džepovi…

U toku dogovaranja šta bih nosila za potrebe snimanja, nije mi ni na kraj pameti bilo šta ću zateći u radnji. Tako se na licu mesta moj izbor sveo na: dva mantila – jedan metalik sa dečjim crtežima, jedan klasični, crni, i svilenu sivo-ljubičastu haljinu sa korsetom. Originalnost ovih odevnih komada vam omogućava da ih tumačite na vaš način. Tako sam ja sebe u Šlic kreacijama pronašla na filmu. Kombinujuči haljinu sa metalik pantalonama – zamislila sam sebe kao urbanu Alisu. Kaput boje bakra me je pretvorio u ludog Šeširdžiju zagledanog u jesen na Ušću dve reke. A crni kaput me odveo u svet Tima Bartona u moju verziju lika iz Edvarda Makarzorukog ili Svinija Toda.

Iako znamo da odelo ne čini čoveka, moć tkanine kao sredstva izražavanja, menjajući svoje forme zaista menja deo vas koji, na prvi pogled, otkrivate drugim ljudima.

Odeća koju nosimo, transformiše našu samosvest i energiju koju zračimo, a koja, ako verujete u nju, deluje na vašu okolinu.

Odeća koju nosimo, transformiše našu samosvest i energiju koju zračimo, a koja, ako verujete u nju, deluje na vašu okolinu.

Svaka žena u sebi krije mnoštvo drugih žena i likova. Kroz modu ih možemo otkriti, kreirati, menjati, slobodno manifestovati… Tako je i moja želja i misija sa ovom serijom bila da otkrijem neki novi deo sebe i stavim odeću u drugi kontekst. U svet izvan stručno složenog modnog kataloga, odela za posao ili kombinacije za neku svečanost.

I am not crazy, my reality is just different than yours!

Cheshire cat, Alice in Wonderland; L.C.

Promocijom srpskih dizajnera želim da potaknem žene da izađu iz šablona. Ne tako što će uskočiti u kostim, nego tako što će biti originalne i pustiti mašti na volju. Ako ste željni transformacije stila, tako da sve to vedro, razigrano, jedinstveno u vama (što osećate) dođe do izražaja – Šlic je pravo mesto da počnete sa tim.

*Autora teksta možete pratiti preko Instagram naloga 

@_style_and_inspiration_

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  7 razloga zbog kojih deluješ kao sirotinja, iako to nisi

  Zamislimo situaciju da si bankar koji radi na odeljenju kredita. Dolazi ti čovek koji želi da podigne kredit za svoj [...]

  Ugasite internete: Majke koje pokušavaju da preko dece budu popularne haraju njime!

  Ovih dana sve češće i češće, uglavnom u sebi, ali ponekad i na glas izgovorim rečenicu: Ugasite internete, vreme je. [...]

  Uputstva iz 1893. za siguran seks: “Nipošto ne valja dva puta ujedared vršiti!”

  Ako ste mislili da je siguran seks tema poslednjih decenija, u zabludi ste. Još i naši stari imali su svest [...]

  Ovo je nemoguće prevesti strancima: Najluđe fraze od Subotice do Vranja

  Svaki kraj u Srbiji ima svoje specifične izraze koji su potpuno nerazumljivi ljudima koji nisu odatle. Spremite kaficu i pripremite [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ