fbpx
Naslovna » Magazin » Svi hoće sreću i vrednost u životu. Ali šta je to?

Svi hoće sreću i vrednost u životu. Ali šta je to?

Konzumerističko društvo danas nam diktira to da se vrednosti mere isključivo monetama, da je sve numerički merljivo. Bilo da su u pitanju novac, lajkovi, kvantitet iskazan u ma kojoj mernoj jedinici, postoje i dalje one prave vrednosti koje ne koštaju ništa, a znače sve. Gde su nestale iskrene želje? Kada drugima želimo nešto, osećamo li […]

Dopunjeno: 24. 10. 2021.

Konzumerističko društvo danas nam diktira to da se vrednosti mere isključivo monetama, da je sve numerički merljivo. Bilo da su u pitanju novac, lajkovi, kvantitet iskazan u ma kojoj mernoj jedinici, postoje i dalje one prave vrednosti koje ne koštaju ništa, a znače sve.

Gde su nestale iskrene želje?

Kada drugima želimo nešto, osećamo li to u dubini svoje duše? Osećamo li da smo toj osobi u tom trenutku poslali neku energiju, deo svojih misli, iskrenu ljubav i da smo zaista usmerili snagu na tu osobu? A koliko puta poželimo isto tako sebi nešto?

Možda su na našoj listi želja automobili, stanovi u Beogradu, vikendice u Šumadiji, čamci na moru, brendirane cipele i garderobe, i to je sasvim OK. Jedno nikada ne isključuje drugo. Ali bez svih istinski važnih stvari, neće ništa doneti sreću u naš život. A da bismo znali šta je to što nas usrećuje, moramo pre svega biti iskreni prema sebi.

Šta je vrednost?

Vrednost ima različite definicije.

Vrednost se nekada odnosi na osećaj i ukazivanje poštovanja nečemu, svest o tome da se nešto zaslužuje; važnost, vrednost ili korisnost nečega, kao recimo podrške, vremena, znanja koje je za nas vrednost. Sinonimi su zasluga, korisnost, upotreba, praktičnost, poželjnost, dobitak, profit, pomoć, značaj.

Vrednost se odnosi i na principe ili standarde ponašanja, nečiji sud o onome što je važno u životu. Na to se misli kada se kaže da neko internalizuje pravila i vrednosti svojih roditelja ili društva.

Slično značenje nose reči načela, etika, moralne vrednosti, standardi, moralna merila, kodeks i pravila ponašanja.

Vrednost se svakako odnosi i na procenu novčane vrednosti, stopu rasta, pada, cenu, trošak (izlaz). Vrednost je na kraju krajeva i ono što mi lično cenimo, kao na primer svoju privatnost, vreme za sebe, sitne momente ili navike koje nam znače.

Ključ sreće je upravo u toj svesti o tome šta je za nas ta vrednost, vrednost života, življenja, svakog momenta. Vreme prolazi jako brzo, toga postajemo svesni tek kada nekome koga volimo oko nas istekne nepovratno. Ne treba podlegnuti pritisku ni da svaki trenutak mora biti ispunjen gomilom sadržaja, to takođe nije zdravo. Treba sebi dati dozvolu i stati i odmoriti i upijati život. Možda je za mene to posmatranje njihanja drveća na planini ili bar u parku, možda je to mir dok beba spava i spokojno diše, možda je za nekoga to šum talasa ili Netflix and chill, možda je duga šetnja ili bilo šta. Nismo tu da sudimo ni kritikujemo. Ali moramo biti tu za sebe da sebi dozvolimo da naše želje osvestimo i da se za njih borimo. Još jedna stvar je važna-dozvolimo sebi da nam se želje menjaju, da naše vrednosti mogu da se pomere, da se mi menjamo, a samim tim i naši prioriteti.

Kako biti srećan bez trošenja novca?

Svi spiskovi za sreću i predlozi koji se daju, a koji isključuju novac, deluju idealno i veoma lako i jednostavno. Ali ako pokušate da ih primenite, videćete odmah da nije to tako jasno uvek. Iza svake promene mora da stoji trud i napor.

 • Ojačajte veze sa porodicom i prijateljima
 • Napravite dnevnik zahvalnosti
 • Idite u šetnju
 • Definišite šta je to „zabava“ za vas.
 • Usvojite mantru zvanu “pay it forward” i činite dobro drugima bez očekivanja da vam se od tih osoba isto i vrati
 • Naučite reći NE
 • Nasmejte se čak i ako vam se ne sviđa nešto
 • Težite ka spokojstvu i bezbednost
 • Imajte puno seksa. Jedno istraživanje je pokazalo da vas seks jednom nedeljno čini srećnim koliko i da zarađujete barem 50.000 dolara godišnje
 • Zahvalnost. Pokazalo se da je zahvaljivanje povezano sa nečijom srećom jer zahteva priznavanje i primećivanje dobrih stvari oko nas
 • Otpustite stare i nefunkcionalne veze
 • Vežbajte
 • Kućni ljubimci donose radost, ali i obavezu
 • Spavajte dovoljno
 • Meditacija pomaže
 • Dobro društvo uvek znači
 • Promenite način razmišljanja
 • Prekinite razmušljanje i uključite se u rešavanje problema
 • Razvijte zdrave navike
 • Vežbajte meditaciju i jogu
 • Ponovo se povežite sa radošću
 • Razmislite o stručnoj pomoći

Samo ova kompilacija opcija govori koliko toga postoji kao savet, ali nam ne daje odgovore KAKO to da postignemo.

Kao što se niko nije opustio kad mu je neko rekao da se opusti, tako niko nije krenuo da menja svoje navike bez truda i jasne slike o tome kuda to vodi.

A to nas vraća na one vrednosti. Možete pročitati stotine saveta i ideja, ali bez primene, odluke i svesti o tome šta vas istinski usrećuje, nijedan savet vam neće pomoći.

Možete platiti sto kurseva za unapređenje vašeg stava prema životu i uspehu. Ako ne sednete sami sa sobom da raščlanite to što vas lično usrećuje, ako ne razmislite o tome koliko ste spremni nečemu da se posvetite i da radite na sebi, izostaće i rezultati. I naravno da ond asvet funkcioniše konzumeristički, uz kratkoročne doze neke plaćene radosti koja suštinski ne donosi radost u životu. Naravno da je lakše platiti nešto i usvojiti tu iluziju toga da ste nešto učinili.

Ali za vrednosti i sebe se treba boriti, a na to upravo želim da vam ukažem. Ne morate platiti ništa za sreću. Potrebno je iznad svega da dobro shvatite šta je to za vas.

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  Ovo je nemoguće prevesti strancima: Najluđe fraze od Subotice do Vranja

  Svaki kraj u Srbiji ima svoje specifične izraze koji su potpuno nerazumljivi ljudima koji nisu odatle. Spremite kaficu i pripremite [...]

  Najluđi srpski idiomi: Šta li nam je samo peršun skrivio?

  Pogledajte najpoznatije srpske idiome i upoznajte njihovo značenje.

  Najjače niške fore i fazoni

  Najsmešniji niški izrazi, fazoni i poređenja.

  7 razloga zbog kojih deluješ kao sirotinja, iako to nisi

  Zamislimo situaciju da si bankar koji radi na odeljenju kredita. Dolazi ti čovek koji želi da podigne kredit za svoj [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ