Tzatziki je grčki sos (ili salata) koji odlično ide kao prilog uz meso, ribu, krompir, može se služiti kao predjelo, a ako ste na restriktivnom režimu ishrane može vam zameniti i čitav obrok.
Dopunjeno: 01. 11. 2023.
Tajna ovog grčkog sosa je, osim prepoznatljivo osvežavajuće-mlečnog ukusa, i u tome što se vrlo jednostavno sprema, te je tzatziki lak za spremanje čak i onima koji nisu vični u kuhinji.
Izribajte dva krastavca srednje veličine – nemojte ih ljuštiti jer je kora potrebna, već uzmite žičanu krpu i sastružite površinski stoj. Izrendajte ih, na neku srednju veličinu. Ostavite ih tako koji minut da se ocede, jer su krastavci puni vode. Ako ih iskoristite odmah, salata će vam plivati u vodi.
Oceđene izrendane krastavce pomešajte sa jednom kiselom pavlakom (po mogućstvu što gušće). Dodajte so, biber, sitno seckani beli luk (još bolje ako imate presu za beli luk), origano i mlevenu nanu (može i čaj od nane, suv, naravno), a po želji možete i koju kap maslinovog ulja, sirće ili majonez. Ostavite u frižideru da se malo ohladi i očvrsne.
Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
© 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ