fbpx

Tzatziki sos

Tzatziki je grčki sos (ili salata) koji odlično ide kao prilog uz meso, ribu, krompir, može se služiti kao predjelo, a ako ste na restriktivnom režimu ishrane može vam zameniti i čitav obrok.

0

Tajna ovog sosa je, osim prepoznatljivo osvežavajuće-mlečnog ukusa, i u tome što se vrlo jednostavno sprema.

Izribajte dva krastavca srednje veličine – nemojte ih ljuštiti jer je kora potrebna, već uzmite žičanu krpu i sastružite površinski stoj. Izrendajte ih, na neku srednju veličinu. Ostavite ih tako koji minut da se ocede, jer su krastavci puni vode. Ako ih iskoristite odmah, salata će vam plivati u vodi.

Oceđene izrendane krastavce pomešajte sa jednom kiselom pavlakom (po mogućstvu što gušće). Dodajte so, biber, sitno seckani beli luk (još bolje ako imate presu za beli luk), origano i mlevenu nanu (može i čaj od nane, suv, naravno), a po želji možete i koju kap maslinovog ulja, sirće ili majonez. Ostavite u frižideru da se malo ohladi i očvrsne.

 

Komentari