fbpx
Naslovna » Magazin » Kod kuće » Zimski kolač s jabukama i grizom: Gotov za pola sata, a košta svega 250 dinara!

Zimski kolač s jabukama i grizom: Gotov za pola sata, a košta svega 250 dinara!

Ako je lenja pita glavna poslastica u jesen, onda je kolač s jabukama i grizom nešto što moraš probati u ove hladne, zimske dane. Najbolja stvar – pravi se prilično brzo i jeftino.

Dopunjeno: 18. 10. 2021.

Ne računajući namirnice koje sam već imala u kući (brašno, šećer, jaja, ulje), pravljenje ovog kolača me koštalo nešto više od 200 dinara. Pravim ga već drugi put – jer mi se za novu godinu jeo sočan kolač s jabukama, a pošto nisam pronašla adekvatan recept, onda sam ga sama smislila. Rezime: kolač s jabukama i grizom napravljen za novogodišnju trpezu slistili smo istog dana, pun pleh!

Potrebno je: 

  • kilogram, do kilogram i po Granny Smith jabuka;
  • šolja šećera;
  • vanilin šećer;
  • šolja brašna;
  • šolja griza (krupnijeg);
  • šolja mleka u prahu;
  • prašak za pecivo;
  • dva jajeta;
  • šolja ulja;
  • cimet;
  • suvo grožđe i/ili seckani orasi.

Kolač s jabukama i grizom priprema:

Jabuke oprati, oljuštiti i izrendati. Dodati šećer, vanilin šećer i izmešati dobro, da jabuke puste vodu i upiju šećer.

U drugu posudu pomešati suve namirnice: brašno, griz, mleko u prahu i prašak za pecivo. Pomešati, napraviti udubljenje i tu sipati jaja i ulje. Mešati viljuškom sve dok jaja i ulje ne upiju suvu masu. Dodati rendane jabuke (nikako ne odvajati vodu), cimer, suvo grožđe/seckane orahe i dobro promešati, dok se sve ne sjedini. Ova masa treba da odstoji barem pola sata, za to vreme povremeno promešati, da sok koji jabuke puste upije lepo brašno i griz.

U pleh staviti papir za pečenje i podmazati sa malo ulja. Sipati masu za kolač, izravnjati spatulom i staviti u srednje zagrejanu rernu da se peče između pola sata i 45 minuta – dok čačkalica ne pokaže da je gotovo.

Kolač seći na kocke, isto kao lenju pitu.

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Moodiranje newsletter

    nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

    Dopašće vam se još:

    Izašao sam u grad i pravio se “Englez”: Šta mislite kako sam se proveo?

    Za ovu priču znao je samo meni blizak krug ljudi. Odlučio sam da je podelim uz upozorenje - ne pokušavaj…

    (Ne)Zaboravljene boemske legende

    Jedan od razloga zašto se odlazak u kafanu pretvorio u kliše je taj, što su mnoge, izvorno boemske pesme prilično…

    7 razloga zbog kojih deluješ kao sirotinja, iako to nisi

    Zamislimo situaciju da si bankar koji radi na odeljenju kredita. Dolazi ti čovek koji želi da podigne kredit za svoj…

    Najluđi srpski idiomi: Šta li nam je samo peršun skrivio?

    Pogledajte najpoznatije srpske idiome i upoznajte njihovo značenje.
    MOODIRANJE

    © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ