Ako je lenja pita glavna poslastica u jesen, onda je kolač s jabukama i grizom nešto što moraš probati u ove hladne, zimske dane. Najbolja stvar – pravi se prilično brzo i jeftino.
Dopunjeno: 18. 10. 2021.
Ne računajući namirnice koje sam već imala u kući (brašno, šećer, jaja, ulje), pravljenje ovog kolača me koštalo nešto više od 200 dinara. Pravim ga već drugi put – jer mi se za novu godinu jeo sočan kolač s jabukama, a pošto nisam pronašla adekvatan recept, onda sam ga sama smislila. Rezime: kolač s jabukama i grizom napravljen za novogodišnju trpezu slistili smo istog dana, pun pleh!
Jabuke oprati, oljuštiti i izrendati. Dodati šećer, vanilin šećer i izmešati dobro, da jabuke puste vodu i upiju šećer.
U drugu posudu pomešati suve namirnice: brašno, griz, mleko u prahu i prašak za pecivo. Pomešati, napraviti udubljenje i tu sipati jaja i ulje. Mešati viljuškom sve dok jaja i ulje ne upiju suvu masu. Dodati rendane jabuke (nikako ne odvajati vodu), cimer, suvo grožđe/seckane orahe i dobro promešati, dok se sve ne sjedini. Ova masa treba da odstoji barem pola sata, za to vreme povremeno promešati, da sok koji jabuke puste upije lepo brašno i griz.
U pleh staviti papir za pečenje i podmazati sa malo ulja. Sipati masu za kolač, izravnjati spatulom i staviti u srednje zagrejanu rernu da se peče između pola sata i 45 minuta – dok čačkalica ne pokaže da je gotovo.
Kolač seći na kocke, isto kao lenju pitu.
Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
© 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ