fbpx
Naslovna » Magazin » Kod kuće » 25 načina kako da povećate energetsku efikasnost vašeg doma

25 načina kako da povećate energetsku efikasnost vašeg doma

Vlasnici stanova i kuća koji žele da poboljšaju efikasnost svoje nekretnine, a time i podignu njenu vrednost, treba da se zapitaju ova dva povezana pitanja: koja modifikacija će uštedeti najviše novca na troškovima energije i koja će opcija nekretnini dodati najviše vrednosti? Izbor jednostavnijih i lakih korekcija može biti najbolji početni korak. Na primer, dodavanje […]

Dopunjeno: 29. 03. 2021.

Vlasnici stanova i kuća koji žele da poboljšaju efikasnost svoje nekretnine, a time i podignu njenu vrednost, treba da se zapitaju ova dva povezana pitanja: koja modifikacija će uštedeti najviše novca na troškovima energije i koja će opcija nekretnini dodati najviše vrednosti?

Izbor jednostavnijih i lakih korekcija može biti najbolji početni korak. Na primer, dodavanje izolacije oko prozora i postavljanje izolacione trake oko vrata nije skupo, te ove “brze popravke” mogu značajno da smanje troškove grejanja i hlađenja. One, međutim, neće dodati veliku vrednost nekretnini na duže staze.

S druge strane, ljudi imaju tendenciju da zaziru od većih akcija i renoviranja, ulaganja i sređivanja, osim ako su apsolutno neophodne. Nekad su visoke cene razlog što se zanemaruje činjenica da ova poboljšanja mogu dodati značajnu vrednost svakom domu, bio to stan ili kuća.

Pre nego što krenete u velika renoviranja, pokušajte sa ovim brzim i lakim rešenjima i pratite svoj račun za struju kako biste uočili razlike.

Kako svoj dom učiniti energetski efikasnijim BESPLATNO i LAKO

 1. Promenite sijalice u LED sijalice.
 2. Perite odeću u hladnoj vodi ako je moguće.
 3. Uložite u izolaciju stana ili kuće. Posebno drvenarija ima dosta pukotina, praznina i doprinosi rasplinjavanju energije, toplote, pa dodavanje izolacije kao što je pvc stolarija može se uštedeti i do 10% na troškovima grejanja i hlađenja kuće.
 4. Redovno čistite ili zamenite sve filtere u vašem domu.
 5. Pri kuvanju koristite mikrotalasnu peć umesto šporeta, kada god je moguće.
 6. Odmrznite frižider i zamrzivač pre nego što se nakupi previše leda kako biste osigurali efikasan rad uređaja.
 7. Tokom toplijih meseci, navucite zavese na sunčanoj strani kuće kako biste pomogli da temperatura u vašem domu bude niža.
 8. Ne zavirujte u rernu dok pečete nešto. Svaki put kad zavirite, temperatura pada, što čini da vaša rerna troši više energije da povrati temperaturu.
 9. Koristite prirodno svetlo kada je to moguće.
 10. Kontrolišite svoje uređaje fotoćelijom ili tajmerom kako biste osigurali rad spoljnih svetala samo u sumrak.
 11. Ne ostavljajte elektroniku upaljenu po ceo dan. Uključite računar, monitor, štampač i faks mašinu samo kada su vam potrebni.
 12. Podesite termostat jer svaki stepen dodatnog grejanja ili hlađenja povećava potrošnju energije 6% do 8%. Podešavanje termostata na nižu temperaturu od uobičajene neće ništa brže rashladiti vaš dom.
 13. Korišćenjem ventilatora uštedećete struju bez smanjenja komfora.

 14. Frižideri i zamrzivači ustvari rade najefikasnije kada su puni, zato neka vaš frižider i zamrzivač budu što puniji (ako ništa drugo, koristite boce sa vodom). Pazite da ih ne prepunite jer će to pak smanjiti protok vazduha i dovesti do toga da motor radi jače.
 15. Korišćenjem mašina za pranje sudova i mašina za pranje i sušenje veša noću će kuća biti hladnija, smanjiće se opterećenje električne mreže tokom najaktivnijih sati korišćenja od 16:00 i 18:00 i smanjiti mogućnost vanrednih situacija odnosno problema.
 16. Isključite opciju grejanja za sušenje na mašini za sudove i umesto toga osušite sudove na vazduhu.
 17. Podesite temperaturu frižidera na preporuku proizvođača kako biste izbegli prekomerno hlađenje i rasipanje energije.
 18. Ne ostavljajte ventilatore za ventilaciju u kupatilu ili kuhinji da rade duže nego što je potrebno. Oni unutrašnji vazduh zamenjuju spoljašnjim.
 19. Zamenite prozore. Ako vaš dom ima prozore sa jednim staklom, razmislite o tome da ih zamenite energetski efikasnijim prozorima ili da dodate solarne senke ili film za zatamnjivanje. Ovde ponovo pomažu opcije pvc prozora i vrata ili aluminijumskih opcija.
 20. Instalirajte programabilni termostat koji će automatski prilagoditi temperaturu prema vašem rasporedu.
 21. Isključite svetla kada se ne koriste. Osvetljenje čini oko 12% tipičnog računa za komunalne usluge. (da li ste znali ovo?)
 22. Ne ostavljajte mobilni telefon priključen preko noći. Punjenje traje samo nekoliko sati, ne celu noć.
 23. Isključite rernu nekoliko minuta pre isteka vremena za kuvanje. Vaša hrana će se i dalje kuvati bez upotrebe dodatne električne energije.
 24. Pazite na postavljanje uređaja. Izbegavajte da uređaje koji odaju toplotu, poput lampi ili televizora, stavljate blizu termostata.
 25. Obucite se prema vremenu. Kada ste kod kuće, zimi se oblačite u toplu odeću, a leti u laganiju odeću kako bi vam bilo uvek udobno i komotno, a ne da regulišete temperaturu isključivo korišćenjem grejalica i klima uređaja.

Sva ova poboljšanja dovode do uštede energije, a većina će takođe dodati vrednost domu.

Energetska efikasnost znači da za obavljanje istih poslova trošite daleko manje energije, da nalazite načine da smanjite gubitak energije u svom domu i samim tim da štedite novac.

Učinkovito povećanje energetske efikasnosti uključuje više od pukog stava da treba da regulišete korišćenje energije i isto smanjite. Potrebno je da postanete svesni kako se energija koristi, gde se troši i kako se efikasnije i efektivnije može koristiti u svakodnevnom životu. Nadamo se da će ovih nekoliko glavnih saveta pomoći vašem domu ili biznisu da uštede energiju i budu efikasniji u upotrebi energije, ali i ekološkoj svesnosti.

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  Izašao sam u grad i pravio se “Englez”: Šta mislite kako sam se proveo?

  Za ovu priču znao je samo meni blizak krug ljudi. Odlučio sam da je podelim uz upozorenje - ne pokušavaj [...]

  Najjače niške fore i fazoni

  Najsmešniji niški izrazi, fazoni i poređenja.

  Ovo je nemoguće prevesti strancima: Najluđe fraze od Subotice do Vranja

  Svaki kraj u Srbiji ima svoje specifične izraze koji su potpuno nerazumljivi ljudima koji nisu odatle. Spremite kaficu i pripremite [...]

  Kocka, rakija i lake ženske: Zbog ovih stvari Srbi i dalje zovu dnevne novine da se odreknu posrnulog člana porodice!

  U ne baš tako davnoj prošlosti, kada su čast i ugled imali značaj, najgore što je moglo zadesiti neku časnu [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ