fbpx
Naslovna » Magazin » Kod kuće » 5 kućnih stvarčica koje štede vreme, novac, struju i živce

5 kućnih stvarčica koje štede vreme, novac, struju i živce

Postoje one stvari o kojima često ni ne razmišljamo, a umeju znatno da nam uštede vreme i novac, kao i živce.

Dopunjeno: 20. 03. 2021.

Možda ih ne koristimo toliko često, ali i kao za mnoge stvari u životu, može biti da je reč o par slučajeva: ne znaš šta imaš dok ne izgubiš ili o, Bože, kako sam ikada živeo/živela bez ovoga?

Iako su te sitnice koje čine život često individualne i prozaične, evo 5 sitnica bez kojih bi mi svakodnevno funkcionisanje bilo mnogo teže.

#1 Mašina za sudove

OK, ovo nije sitnica. Niti malo. I jeste trošak za sebe, tu su so, voda, sjaj za sudove, struja…dok sam živela sama, nije preteran problem bio oprati suđe, pa ni kada bih se bacila u veće kulinarisanje ili gošćenje dragih ljudi. Međutim, u vremenima u kojima je obaveza previše, u kojima većina žena i radi i vodi domaćinstvo, a i u vremenima u kojima nam se može, treba iskoristiti sve pogodnosti tehnologije. Smatram mašinu za sudove pomalo zanemarenom na listi prioriteta u porodičnim ulaganjima. Trebalo bi da je standard jednako kao mašina za veš ili šporet.

#2 Kuvalo za vodu

Iako smo najčešće navikli da čekamo i čekamo da voda provri za preko potrebnu kafu, kuvalo spremi kafu za sekund, tačnije vodu koju dalje primenite na svoje potrebe, bilo da je reč o kafi ili nekom jelu. Navika je čudo, pa tako možda nije zgoreg da se navike menjaju, posebno ako značajno utiču na vreme.

#3 Mikrotalasna

Da se razumemo, ja sam ogromni protivnik mikrotalasne pećnice bila, na bazi jednostavno ideje da nešto što na taj način radi ne može biti dobro. Dok nisam počela da živim u okolnostima u kojima je ona svakodnevnica. Od grejanja mleka za par sekundi, preko ostavljanja ručka deci dok sam na poslu koji samo podgreju za čas, do miksovanja sastojaka za koje bi se rerna grejala daleko duže…

Ipak, treba se dobro informisati o načinima i principu upotrebe, kako bi se izbegla neželjena dejstva, koja iako nisu dokazana, i dalje mogu biti razlog za brigu.

#4 Silikonske mušeme

Razumeće me žene kada je reč o postavljanju stola sa decom, o tome koliko mrva, prosutih napitaka, umazanih kašičica i sosova može da se nađe tokom ručka ili večere. Umesto da konstantno perem stolnjake, skoro sasvim sam odustala od istih i sada koristim silikonske museme. Ono što je preslatko jeste to što dolaze i prilagođene za razne prilike, tako da na vrlo brz i jednostavan način mogu da prilagodim dekor za neku priliku. Jednostavno ih je prebrisati i istresti. A negde me podsećaju i na baku i deku uvek. A vas?

#5 Prečišćivač za vazduh

Ne znam odakle da krenem u svetlu skorašnjih analiza, ali i vizuelnih i fizičkih osećaja po Beogradu, ali i šire. Smog i zagađenje su toliki postali, da se bukvalno – teško diše. Već godinama imam u kući, pre svega zbog alergija i toga što imam u kući mačku, aparat za prečišćavanje vazduha. Po meni, on radi. Princip je da hvata čestice i “obara” ih. Moj konkretno ima i lepa svetla, a i zvuk dok rotira vodu je opuštajući. Plus je poklon od mame. Znam da je vazduh svežiji, joniziran, a i veoma sam se prijatno iznenadila kada su u mojoj dnevnoj sobi mogli bez problema da sede i ljudi alergični na mačke. Iskreno, tek tada sam i sama sasvim poverovala da radi, do tad sam mislila da je placebo možda. Raspitajte se i pronađite nešto. Vazduh više nije nešto što se podrazumeva, očito, a zdravlje nije i ne sme biti luksuz.

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  Bonžur bičizzz: A ko će nas “normalne” da zaštiti?

  Da nas posmatra neko sa strane, tačno bi pomislio da je Srbija raj za "ugrožene vrste" i "manjine". Ajde čik [...]

  Devedesete? Pali, bre!

  S obzirom da sam novinarstvom, i to onim muzičkim, u Srbiji & Beogradu, počeo da se bavim upravo početkom devedesetih, [...]
  Škafiškafnjak

  Da li znate šta je “Škafiškafnjak”? Tako je, nemate pojma! KLIKNI i saznaj već jednom.

  Škafiškafnjak je obično reč koja dovodi do psovanja onoga ko vam je postavio da je izgovorite, jer obično ne ide.

  “Intelektualac” – zapravo samo diplomirani primitivac

  Slobodan Jovanović (1869-1958.) je bio naš cenjeni pravnik, istoričar, književnik i političar tadašnje Kraljevine Jugoslavije, čiji je značaj nemerljiv i [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ