fbpx
Naslovna » Karijera i biznis » Da li vas razume Google?

Da li vas razume Google?

Nisu daleko od istine oni koji internet zamišljaju kao jednu veliku biblioteku. Biblioteku bez reda. Sve su knjige razbacane po policama i podu, a bibliotekar zna samo da otprilike kaže u koju gomilu treba zaviriti. 

Dopunjeno: 01. 11. 2023.

Čoveku se mogu precizno objasniti želje i potrebe kako bi mogao da pomogne, ali ne na esperantu ukoliko govori samo srpski i engleski. Isto tako, malim Google bibliotekarima moguće je staviti do znanja šta se tačno traži, ali samo na njima razumnom jeziku.

Ako im se traže recepti, pokazaće na gomilu sa svim vrstama recepata. Ako se pitanje precizira i ako se traže recepti za kolače sa orasima ili svi recepti sem onih za kolače sa orasima, znaće da odgovore preciznije.

Upoznajte naše male bibliotekare:

Intuitivne osnove

Već je poznato da unos bilo koje kombinacije reči rezultira pretragom svih tih reči.

Ako se stave navodnici (“neke reči”) zahteva se tačno poklapanje, odnosno rezultat će biti samo one stranice koje sadrže baš te reči, ne i one slične njima.

Znak plus (+) kaže da tražimo pojam koji dodajemo samo zajedno sa prethodno unetim pojmovima.

Znak minus () isključuje određeni pojam iz pretrage.

Zvezdica (*) će tražiti uneti pojam sa svim mogućim referencama. Ako se u polje pretrage unese *dizajn, Google će tražiti sve reči koje se mogu kombinovati sa “dizajn” (grafički dizajn, web dizajn, logo dizajn…).

Operator OR (or) radi baš to što znači, traži jednu ili drugu (ili koliko ti duša želi) reči. Za unos “stolica or frizider or akvarijum” se kao rezultat dobijaju sve stranice koje u sebi sadrže jednu od zadatih reči.

Ima jedno dugme na tastaturi koje je zapostavljeno. Nalazi se pored jedinice, a nije dvojka. Pritiskom na njega u kombinaciji sa Shift dobija se ~ znak i on prikazuje tražeme pojmove, ali i sve njihove sinonime. Za internet ~vodič, recimo, dobili bi rezultate koji uključuju i internet pomoć, internet saveti, internet tutorijal

Dodatni savet: Sve ove opcije mogu se koristiti i u kombinaciji, pa bi tako sa čokolada+bela OR sa lešnicima dobili rezultate koji sadrže bela čokolada ili čokolada sa lešnicima.

Prosta matematika

Da, Google zna matematiku. Prostim i uobičajenim simbolima zadat mu zadatak rešava k’o od šale.

Sabiranje (+), oduzimanje (), množenje (*),  deljenje (/), procenat od broja (%), stepenovanje (^ ili **), i kvadratni koren (sqrt(broj)) samo su neke od operacija koje može da izvrši.

Dodatni savet: Ukoliko se zadaje niz brojeva, nema potrebe za unošenjem svakog ponaosob. Korišćenjem .. posao je znatno lakši. Za 17..123 Google će potražiti sve brojeve od 17 do 123, kao da je unešeno 17, 18, 19, 20, 21 … 123. Za napredniju matematiku koristite WolframAlpha.

Korisne komande

Kada kažem komande, bukvalno to i mislim. Ti general, i Google je tu da bude tvoj vojnik i da ti služi. Samo mu se, kao što sam na početku rekao, treba govoriti jezikom koji razume.

Komandom filetype: ili ext: zahteva se dokument sa tačnom ekstenzijom. filetype: .pdf ili ext: .doc tražiće samo tekstualne ili PDF dokumente. Naravno, i .jpg .png i sve ekstenzije koje znate jesu podržane.

Komandama url: i allinrul: zahtevaju se reči koje se sadrže u nazivu domena, odnosno sve reči koje se sadrže u nazivu domena.

Na isti način intitle: , allintitle: i intext: , allintext: zahtevaju da se reči koje su unešene (ili sve reči koje su unešene) sadrže u nazivu web stranice, odnosno u samom tekstu.

Direktno iz najpopularnijeg svetskog pretraživača možete pretraživati i bilo koji sajt, komandom site:www.nekisajt.com reči za pretragu.

info: prikazuje kratak opis sajta, dok define: pronalazi višejezične definicije zadatog pojma ili skraćenice.

I za kraj, poznati cache: koji prikazuje stranice kakve su bile u momentu kada su zadnji put sačuvane u Google bazu.

Dodatni savet: Postoje još neke komande kao što su phonebook, movie, books, stocks, weather, time i druge koje traže samo baze koje im je rečeno da traže.

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  Ono kad si parazit s 30 i nešto: “Keva, daj za kafu!

  Iza ovog bezazlenog naslova krije se mnogo dublji problem nego što deluje. Istina, nismo imali najsjajnije uslove za odrastanje, i [...]

  Izašao sam u grad i pravio se “Englez”: Šta mislite kako sam se proveo?

  Za ovu priču znao je samo meni blizak krug ljudi. Odlučio sam da je podelim uz upozorenje - ne pokušavaj [...]

  Najjače niške fore i fazoni

  Najsmešniji niški izrazi, fazoni i poređenja.

  (Ne)Zaboravljene boemske legende

  Jedan od razloga zašto se odlazak u kafanu pretvorio u kliše je taj, što su mnoge, izvorno boemske pesme prilično [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ