fbpx
Naslovna » Reflektor » Dodavati masovno ljude u Viber grupe bez njihovog znanja je, najblaže rečeno, nepristojno!

Dodavati masovno ljude u Viber grupe bez njihovog znanja je, najblaže rečeno, nepristojno!

Viber grupe su vrlo korisno sredstvo kad je potrebno brzo sporazumeti se s nekoliko ljudi – firme i porodice uveliko to koriste kao svakodnevno sredstvo komunikacije.

Dopunjeno: 06. 09. 2023.

Pre nekog vremena sedela sam s kumom na kafi, a njegov telefon se gotovo sve vreme oglašavao zvukom za Viber poruke. Zbog posla kojim se bavi i dvoje male dece, on ne može sebi da dozvoli “luksuz” da utiša telefon, s druge strane, primetila sam koliko ga to nervira.

– Kumo, ovo je neizdrživo – reče on pokazujući mi Viber čet i gomilu stikera koji se smeju u njemu – grupu su napravili roditelji starijeg klinca kad smo ga prvi put slali na ekskurziju i otada se ne može živeti od njihovog brbljanja, smešnih slika i motivacionih poruka.

Znala sam tačno o čemu kum priča i to je nešto na šta mi se požalio izvestan broj ljudi.

Kad Viber postane najveći smarač

Pre nekog vremena poslovno sam komunicirala s jednom osobom u dva navrata, putem mejla (u čijem potpisu stoji moj broj telefona).

Nedugo potom usledilo je ubacivanje u Viber grupu povodom čestitanja nekog praznika, ne sećam se koji beše. Videvši da je tu još preko 100 ljudi, brže-bolje sam izašla ne želevši da budem meta neke dokone osobe koja će na osnovu fotografije dati sebi za pravo da zapodene konverzaciju.

Već za novu godinu i božićne praznike ponovo je usledilo dodavanje, da li u istu ili već novu grupu ne znam, te u roku od pola sata čekalo me preko 300 nepročitanih poruka. Bilo mi je neprijatno da čoveku kog u životu nisam videla saopštim da me to nervira i da smatram nepristojnim da je moj broj telefona “na izvolte” masi nepoznatih ljudi, te sam opet brže bolje izašla.

Danas me sačekalo novo iznenađenje – gospodin je napravio još jednu grupu, ovaj put s nazivom njegovog udruženja. Čak 172 ljudi, među kojima su političari, sveštena lica, voditelji i kolega Nikola, s kojim vodim ovaj portal.

Pa da li je ovaj čovek normalan, mislim se u sebi i zašto mu neko do sada nije rekao da ovo nije način da sprovede šta god da je zamislio? Poruke i stikeri se nižu, a ja se mislim da li da zapodenem s Nikolom neku našu internu komunikaciju, pošto druge ljude ne poznajem ili da se i ovaj put kulturno povučem?

Blokirala sam gospodina na Viberu, izašla iz grupe i obrisala čet istoriju.

Malo uviđajnosti nije naodmet

Ako ste skloni ovakvom ponašanju – da dodajete ljude masovno u Viber grupe, najpre treba da znate da to ne samo da ne prija mnogima, već se može tretirati i kao nepristojno. Možda nekom, zbog prirode posla recimo, nipošto ne odgovara da njegov broj bude “na tacni”. Možda je ponajmanje što mu treba u životu da ga spamujete informacijama koje ga ne zanimaju i forama koje mu nisu smešne.

Tu dolazimo do drugog jezivog momenta koji se tiče grupne čet komunikacije, a to je kad svi krenu da grakću u isto vreme; ili još gore, ako je grupa za članove kolektiva, pa nekolicina njih krene da “oftopikuje”, provlači interne fore i skače ostalima po živcima.

Pardon, nisu svi toliko dokoni da drkeljišu po telefonu i smeju se glupim forama koje su već videli.

Srećom, za takve situacije postoji jedno spasonosno dugmence.

– Daj mi bre kume, taj telefon – rekoh mu i u dva poteza spasih čoveka muke.

 • uđeš u Viber čet i prstom skroluješ ekran ulevo;
 • pojaviće se novi ekran i tu čekiraš “mute chat” ili “utišaj grupu”, ako koristiš telefon na srpskom.

I to je to. Nema više bajatih viceva, lančanih čestitki i gomile stikera. I neka te baš bude briga ako neko primeti da nisi aktivan u grupi, sram te bilo. Imaš pametnija posla nego da toročeš po Viber grupama.

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  Ugasite internete: Majke koje pokušavaju da preko dece budu popularne haraju njime!

  Ovih dana sve češće i češće, uglavnom u sebi, ali ponekad i na glas izgovorim rečenicu: Ugasite internete, vreme je. [...]

  Ono kad si parazit s 30 i nešto: “Keva, daj za kafu!

  Iza ovog bezazlenog naslova krije se mnogo dublji problem nego što deluje. Istina, nismo imali najsjajnije uslove za odrastanje, i [...]

  Kocka, rakija i lake ženske: Zbog ovih stvari Srbi i dalje zovu dnevne novine da se odreknu posrnulog člana porodice!

  U ne baš tako davnoj prošlosti, kada su čast i ugled imali značaj, najgore što je moglo zadesiti neku časnu [...]

  Ovo je nemoguće prevesti strancima: Najluđe fraze od Subotice do Vranja

  Svaki kraj u Srbiji ima svoje specifične izraze koji su potpuno nerazumljivi ljudima koji nisu odatle. Spremite kaficu i pripremite [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ