fbpx
Naslovna » Karijera i biznis » Kako da naučite da pišete i osećate se fenomenalno uz 5 saveta iz života

Kako da naučite da pišete i osećate se fenomenalno uz 5 saveta iz života

Neko uverenje vlada da sve što valja mora biti lako. Toliko smo zagnjurili glave u stvari uma, poslove vezane za ekrane, za procese i procedure, da smo se poprilično udaljili od onih aktivnosti koje iziskuju fizički umor, traže od nas da zasučemo rukave i stvorimo nešto golim rukama.

Dopunjeno: 18. 03. 2021.

Postoje kreativni kursevi recimo grnčarije ili slikanja koji donekle mogu da nadomeste taj osećaj, ali biti kreativan u svom ličnom okruženju idealna je opcija za svakoga od nas.

Praktični rad kao strategija u učenju

Praktično učenje nikako nije „novi“ koncept u učionici. Međutim, čak i danas, mnogim školama je teško da implementiraju praktične projekte i principe ovakvog pristupa u rad učenika. Ovo može biti poseban izazov za državne škole, koje često imaju ograničen budžet i manje slobode u razvoju kurikuluma.

I to je prava šteta, jer praktično učenje studentima donosi toliko koristi, uključujući to što je ovo:

 • zanimljiviji način učenja
 • može dovesti do poboljšanog usvajanja znanja
 • ustanovljava praksu u rešavanju problema i kritičkom razmišljanju
 • često rezultira fizičkim stvaranjem

Šta je sa nama odraslima i učenjem kroz praksu?

Ne postoji bolji način za usvajanje bilo kog znanja. Možete završiti hiljadu kurseva, dok ne sednete i ne krenete da radite i to znanje primenjujete, uzalud. To je kao da obilazite niz farbara i kupujete lakove i farbe, a nikad da okrečite, prefarbate nameštaj ili dekorišete tu terasu, stočić ili vaš ormar.

Često me pitaju kako se baviti novim veštinama i krenuti putem digitala i kreiranja sadržaja. Moj put je bio stoprocentno vezan za akciju i sam rad. Na bazi klasičnog talenta za pisanje, najteži zadatak verovatno bio je prilagoditi stanje uma na taj nivo na kojem se briše individualno, a fokus stavlja na performanse i rezultate. Koliko god da sam članaka, kurseva i informacija dobijala, o pisanju čitala, nije mi zapravo pomagalo ništa specijalno i tih sfera, koliko recimo iz sfera SEO struke, praćenje i momentalno primenjivanje naučenog u praksi.

Setimo se recimo deteta. Šta dete radi kad nauči da puzi, kad prohoda ili potrči po prvi put? Da li čeka da nauči sve to, pa onda primenjuje, ili pak do besvesti puzi, pa hoda, i trči kako koju veštinu usvaja? Po mom mišljenju, postoje parališući stavovi kojih se morate rešiti kako biste krenuli u bolji princip rada i života.

 1. Ne znam to još dobro.
 2. Ali vidi koliko ljudi već to super radi.
 3. Ko bi me platio?
 4. Pogrešiću negde.
 5. Ne mogu ja to.

Kako biste se ovoga rešili, predlažem da se podsetite nečega što se zove zahvalnost, i da ove dileme polako menjate kroz potpuno nesrodne aktivnosti kojima ćete osnažiti svoj duh i potencijal za postignućem.

5 saveta za osnaživanje i pristup pisanju iz svakodnevnog života

Evo šta je pomoglo meni.

 1. Kuvajte bez recepta
 2. Bavite se sportom
 3. Ofarbajte nešto
 4. Crtajte
 5. Izađite iz zone komfora

Naravno kao i uvek, sve deluje lakše reći nego učiniti.

Ali pokušaću pre svega da pojasnim zašto su ove stvari na listi, i zašto vam garantujem da ćete se osećati fenomenalno.

Zašto kuvati bez recepta? Pre svega, postoje osnove u kulinarstvu i većinu stvari postići ćete sa malo luka, soli i eventualno bibera. Sve drugo je predivna kreativnost, eksperimentisanje i sistem probanja i istraživanja. Ne znam aktivnost koja više podseća na pisanje od ove. Glavni sastojci su uvek tu, na njih se možete osloniti, i oni su baza. A sve drugo je mašta, talenat, inspiracija i hrabrost da svoje ideje pretočite u ono što će biti ukusno, odnosno čitljivo i za druge.

Bavite se sportom, univerzalno je pravilo zdravog uma i tela. Za rad toliko usko vezan za kreativnost, vreme koje ćete provesti neopterećeni utiscima iz sveta oko nas, usmereni na toliko jednostavne procese kao što su disanje i kretanje, kontakt sa prirodom, neprocenjivo je.

Inspiracija nije nešto što se dešava samo od sebe i smatram, duboko verujem u to da vreme koje provodimo ne radeći ništa do postojanja, isključeni i usmereni na sebe, na prirodu i njenu lepotu, donosi bazu za nju. Za mene je trčanje idealna opcija, ali bilo šta merljivo, što možete da iskoristite i napravite male merljive ciljeve, pomoći će vam u tome da se zapravo trenirate u tome da razmišljate u kontekstu reči i celina, ali i targeta, dnevnih, nedeljnih i mesečnih projekata i izbegnete toliko opasne zamke prokrastinacije.

Farbanje nečega je transformativni proces kojim se unosi novi život u nešto staro. U pisanju je to recimo osvežavanje starog članka novim informacijama, koje je sve bitniji deo dugoročne kontent strategije kojim možete mnogo dobiti ako odvojite za to vreme i malo planiranja.

Crtanje je aktivnost koja me smiruje i opušta, iako sebe ne smatram nikakvim talentom za crtanje. Obično i kažu da idu po dva talenta zajedno, a s obzirom na to da pišem i pevam, nekako mi je crtanje uvek bilo u zapećku. Ali baš zato, neprocenjiva je poruka koju šalje crtanje bez očekivanja, bez cilja, crtanje koje probija barijeru belog papira pred nama.

Mnogi navode susret sa novim dokumentom, praznim papirom kao izvor frustracije i straha. Na ovaj jednostavan način trenirate svoj um da taj prostor tretira kao ogroman potencijal, a ne stres.

Sve prethodno navedeno na neki način tera vas da pređete iz zone komfora u zonu delanja. Još se nisam susrela sa temom od koje sam pobegla, koju sam i pomislila da ne mogu uspešno da obradim, niti klijenta za kojeg nisam uspela da formiram kompletnu kontent strategiju.

Jednom sam poklonila članak koji sam pisala kao da sam muškarac, na temu koje sam se gnušala, za ciljeve koje apsolutno ne podržavam, i nišu za koju sam bila šokirana da uopšte postoji.

Ali sam to uradila upravo kako bih dokazala sebi da mogu sve, kao i da je profesionalnost nešto što ide inad nas samih, uvek i u svakom kontekstu. S tim što sam se klijentu zahvalila i objasnila da ne želim taj projekat, a crta koju sam u tom smislu podvukla i nešto protiv čega ću se uvek boriti jesu sektori kockarnica i klađenja za koje smatram da su pošast svih društava.

Osnaživanje u ovom domenu, ali i svakoj oblasti u kojoj želite da se oprobate, počinje jednostavnim odlukama, odlascima ne mesta na koja do sada niste otišli, probanjem novih stvari, pića, jela, jednostavnim, ali svesnim preuzimanjem rizika kojim bogatite svoj život.

Ovde apsolutno ne mislim na iracionalno ponašanje, već na svesno izlaganje trenutku relativne neprijatnosti zarad dugoročnog napredovanja i usavršavanja. Morate da krenete.

Ništa nećete dobiti školskim pristupom i besomučnim učenjem. Pišite, makar besplatno, šaljite članke, i tražite reviziju, tražite feedback, komentar, i učite odatle. To je vrednost veća od škole jer dobijate konkretno znanje vezano za vaš stil i rad, a ubrzo ćete to onda moći i da naplatite. Verujte mi.

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  Izašao sam u grad i pravio se “Englez”: Šta mislite kako sam se proveo?

  Za ovu priču znao je samo meni blizak krug ljudi. Odlučio sam da je podelim uz upozorenje - ne pokušavaj [...]
  Škafiškafnjak

  Da li znate šta je “Škafiškafnjak”? Tako je, nemate pojma! KLIKNI i saznaj već jednom.

  Škafiškafnjak je obično reč koja dovodi do psovanja onoga ko vam je postavio da je izgovorite, jer obično ne ide.

  Bonžur bičizzz: A ko će nas “normalne” da zaštiti?

  Da nas posmatra neko sa strane, tačno bi pomislio da je Srbija raj za "ugrožene vrste" i "manjine". Ajde čik [...]

  “Intelektualac” – zapravo samo diplomirani primitivac

  Slobodan Jovanović (1869-1958.) je bio naš cenjeni pravnik, istoričar, književnik i političar tadašnje Kraljevine Jugoslavije, čiji je značaj nemerljiv i [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ