fbpx
Naslovna » Magazin » Duh i telo » Kako funkcionišu folije za ispravljanje zuba, koliko koštaju i ko sve može da ih nosi

Kako funkcionišu folije za ispravljanje zuba, koliko koštaju i ko sve može da ih nosi

Što zbog estetske nelagode, što zbog finansijske situacije, oni koji su izbegli nošenje “fiksne proteze” danas imaju problem da se široko osmehnu. Srećom, pojavilo se rešenje zvano folije za ispravljanje zuba.

Dopunjeno: 20. 03. 2021.

Piše: A. G.

Možete li da poverujete da svaki deseti Srbin/Srpkinja nema ama baš nijedan zub “u glavi”, dok pola stanovništva uopšte ne pere zube, niti ide kod stomatologa?! Ne, ne preterujemo, ovo su zapravo zvanični podaci Instituta za javno zdravlje “Batut” koji potvrđuju da je briga naše nacije o oralnoj higijeni poražavajuća!

A još ako imate i krive zube, a niste želeli kao klinac/klinka da nosite protezu jer to tada zaboga nije bilo kul, pa zato danas nemate nijednu fotografiju gde ste nasmejani, jer vas je uistinu sramota, onda je možda stvarno vreme da preispitate vaše odluke i krenete da radite na tome da dobijete osmeh o kakvom ste oduvek maštali.

Foto: Shutterstock

Krivi zubi = noćna mora!

Pored toga što jedan pokvaren zub poput tempirane bombe može krvotokom kroz organizam da širi dalje štetne bakterije i dovede do ozbiljnijih bolesti (često stradaju srce, pluća, ma zapravo svi organi), veliki problem današnjice i jedno od najzastupljenijih oralnih oboljenja jesu zapravo nepravilno raspoređeni “krivi“ zubi. A ako ne reagujete na vreme kako biste ispravili zube, kreće noćna mora! Sudeći po podacima stručnjaka, svako treće dete bi trebalo da nosi protezu, međutim, često do toga ne dođe, bilo da su razlozi finansijski ili pak estetske prirode.

A onda nepravilno raspoređeni zubi pored loše estetike negativno utiču i na oralno zdravlje. Možete imati problema u žvakanju, da ne govorimo o zagarantovanom nepravilnom rastu vilice, računajte i na to da će zdravlje desni uvek biti upitno, a često će vaši zubi biti izloženiji karijesu i pucanju, kao i mnogim drugim bolestima zuba.

Ako i dalje želite savršen osmeh ovo su načini kako da ispravite zube

Na samu pomisao da u dvadesetim, tridesetim godinama poput “Ružne Beti” nakačite fiksne preteze na zube, verovatno vam se diže kosa na glavi. Nošenje ove proteze može trajati godinama, mnoge frustrira dug proces navikavanja tokom ishrane kao i žice koje prvo ugledate kada se nasmejete, ali fiksne proteze se koriste onda kada je neophodna veća korekcija u ispravljanju zuba.

Međutim, ako vaš slučaj nije takav, ako nemate ozbiljnijih problema, onda su proteze za zube novije generacije pravo rešenje za vas. Izgledaju kao proteze, ali su zapravo providne folije za ispravljanje zuba i koriste se za korigovanje manjih nepravilnosti na prednjim zubima.

Šta su folije za ispravljanje zuba i kako funkcionišu?

Za početak, napravljene su od providne plastike, koja je tanka i udobna za nošenje. Prilikom nošenja ne osećate nikakvu nelagodnost, a na oko su nevidljive, tako da ne morate da brinete kako ćete izgledati kada se osmehnete.

Folije za ispravljanje zuba funkcinišu kao i svaka druga proteza, blagim pritiskom zube vraćaju u željenu poziciju.

Ne morate da brinete, svaka od folija se pravi nakon detaljnog plana sa stomatologom i uz pomoć specijalnog kompjuterskog softvera koji precizno određuje koliko koji zub mora da se pomeri i u koju stranu.

Stomatolog uzima vaš otisak zuba, koji dalje ide na kompjutersko skeniranje i ubrzo dobijate informaciju koliko će vam folija za zube biti potrebno.

Da li su providne folije za ispravljanje zuba baš za mene?

folije za ispravljanje zuba

Često je pitanje pacijenata koji bi da isprave zube putem ovih providnih alajnera (kako ih drugačije nazivaju stomatolozi, aligners). I dobro je što to pitate! Iako su folije za zube pogodne za sve one koji ne žele da nose fiksnu pretezu, ipak nisu za svakog pacijenta.

Ukoliko postoje ozbiljnije nepravilnosti zuba, koje naravno utvrđuje stomatolog prilikom pregleda, onda nažalost folije neće biti od velike koristi.

One se koriste za manja pomeranja zuba i najčešće su ograničena na prednje zube. U svakom slučaju, savetujemo da posetite vašeg stomatologa radi konsultacija. Napomena – providne folije za zube ne preporučuju se deci!

Prednosti i mane folije za zube?

Prednosti: Komforne su i providne, pa možete da razvučete osmeh ali i normalno pričate, bez šuškanja. Ishrana je mnogo lakša nego li sa fiksnom protezom, jer ih skidate, pa se hrana ne može zaglaviti. Prilikom oralne higijene, foliju za zube skidate, a ukoliko imate neki važan događaj ili veselje, ne morate ih nositi nekoliko sati ako ne želite.

Mane: Koriste se samo za ispravljanje manjih nepravilnosti i anomalija, tako da ukoliko imate ozbiljnijih oralnih oboljenja po pitanju ispravljanja zuba, morate ipak nositi fiksnu protezu. Kada krenete da nosite foliju za zube možete osetiti neprijatnost, ali to će brzo proći. Ukoliko redovno ne nosite foliju, rezultata neće biti. Nekim pacijentima mogu da biti i finansijski nepristupačne, pa se onda i ne usuđuju da krenu u proces izrade.

Kako se koriste folije za ispravljanje zuba?

Kao što smo i napomenuli, folije se izrađuju za svakog pacijenta na osnovu otiska zuba. Ukoliko stomatolog potvrdi da su idealne za vas, dobićete detaljne korake kako da ih koristite. Lako se stavljaju i skidaju, a preporuka je da se nose najmanje 20 sati dnevno (znači, možete ih nositi i u toku spavanja). Imajte u vidu da proces ispravljanja zuba, čak i providnim folijama, može trajati nekoliko meseci. Zato su bitne redovne kontrole kod stomatologa nakon što dobijete prvi alajner. Svakog meseca dobijate novu foliju za zube i ovaj proces se ponavlja sve dok ne dođete do željenog rezultata. Naravno, svakog meseca dobijate drugačiju foliju, koja uvodi zube u novu fazu ispravljanja.

Pogledajte iskustvo ovog momka koji je počeo da koristi ove folije s 34 godine:

Ako se odlučite da posetite stomatologa i stavite folije za zube, treba da znate i ovo:

 • folije nosite takoreći sve vreme. Skidate ih tokom obroka, zatim perete zube i stavljate ih ponovo.
 • što znači da nema grickalica tokom dana. Zapravo, možete da grickate, ali da svaki put operete zube, što skraćuje vreme nošenja folija i samim tim njihovu učinkovitost.
 • gotovo izvesno je da ćete smršati (zbog ograničenja unosa hrane na tri obroka dnevno).
 • ne preporučuje se piće koje može da oboji folije (kafa, crveno vino, topla čokolada, crveni sokovi) kao ni vrući napici, jer mogu da oštete folije.
 • možete slobodno da se ljubite.
 • po završetku tretmana dobićete “retainer”, koji možemo opisati kao plastičnu protezu. Ovo se nosi prvih godinu dana nakon završetka tretmana svaku noć, u suprotnom ste u opasnosti da zubi počnu da se vraćaju na staro.

I na kraju cena!

U zavisnosti od toga kolika je nepravilnost položaja vaših zuba, određuje se i broj folija koji je potreban da bi se isti ispravili, pa se na osnovu broja folija koje morate da nosite određuje i cena. Cena jedne folije je između 80 i 150 evra, u zavisnosti od toga da li se radi samo donja ili i donja i gornja vilica.

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  Uputstva iz 1893. za siguran seks: “Nipošto ne valja dva puta ujedared vršiti!”

  Ako ste mislili da je siguran seks tema poslednjih decenija, u zabludi ste. Još i naši stari imali su svest [...]

  Najjače niške fore i fazoni

  Najsmešniji niški izrazi, fazoni i poređenja.

  Ono kad si parazit s 30 i nešto: “Keva, daj za kafu!

  Iza ovog bezazlenog naslova krije se mnogo dublji problem nego što deluje. Istina, nismo imali najsjajnije uslove za odrastanje, i [...]

  Kocka, rakija i lake ženske: Zbog ovih stvari Srbi i dalje zovu dnevne novine da se odreknu posrnulog člana porodice!

  U ne baš tako davnoj prošlosti, kada su čast i ugled imali značaj, najgore što je moglo zadesiti neku časnu [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ