fbpx
Naslovna » Magazin » Duh i telo » Problem mentaliteta: U ustima fali četvorka, ali zato se za cigarete ima!

Problem mentaliteta: U ustima fali četvorka, ali zato se za cigarete ima!

Kada je reč o pravim vrednostima postavlja se pitanje globalnih standarda i toga šta se danas smatra merilima zdravlja, lepote, pa i lične ili materijalne vrednosti.

Dopunjeno: 24. 11. 2023.

Odavno je “krezava baba” metafora za nešto nakaradno i ružno, ali jedino ružno i neprirodno u tome je danas, u vreme kada rešenja i te kako postoje, to što sistemi ne omogućavaju brzu implementaciju proteza, lečenja, zubnih implantata, kao i mnogih drugih procedura. Često se desi se tako na protezu čeka i po godinu i po dana. Ovo nije samo estetski problem, već i veliki zdravstveni problem. Osoba kojoj je neophodna ovakva nega i pomoć ne može normalno da se hrani, a uz to dolazi do brojnih drugih posledica i problema.

Iako je estetski momenat u prvom planu, on nužno ne treba da bude cilj. Mogli bismo za početak da budemo zdravi, uredni i da vodimo računa o svom telu, fizički i duhovno. Nije lako kada su izazovi svuda oko nas, a besparica vlada, što nas ovodi do pitanja državnog zdravstvenog osiguranja, ali i pomene svesti o lečenju zuba kao nečeg nedostižnog danas kada je tehnologija toliko napredovala.

Stanje u Srbiji – nimalo ohrabrujuće!

Za protetiku i izradu vilice, skoro 300 000 Šumadinaca iz Kragujevca i okoline mora da čeka godinu i po dana, pa i do dve godine, jer je odobreno zapošljavanje samo jednog protetičara u kragujevačkom Zavodu za stomatologiju. Ovo znači da tek posle tolikih godina pacijent može da uopšte uđe u proceduru i jednog dana uspe da jede i ima normalan život omogućen svojim novim zubima. Da cinizam u celoj priči bude još veći, je to što je država starijima od 65 godina dala prednost u smislu da je izrada proteza za njih besplatna. Besplatna jeste, ali zato je doći na red da tu protezu zapravo i dobiju više nego komplikovano.

Statistika nam takođe ne ide u prilog

Već godinama statistički podaci pokazuju da je u Srbiji bezubost kod starijih od 65 godina veća od 40 procenata. Primera radi, u poređenju sa podacima u Italiji (19 odsto) i Sloveniji (16 odsto), stanje je krajnje alarmantno i tragično.

[bs-quote quote=”Zubi nacije su u blago rečeno tragičnom stanju, pokazuje statistika. Svega 8,5 odsto odraslog stanovništva ima sve svoje zube, a 9,3 odsto nema nijedan! U vilici svakog četvrtog odraslog stanovnika Srbije nedostaje više od 10 zuba.” style=”style-7″ align=”center”][/bs-quote]

Postavlja se pitanje zašto je ovo ovako?

Postoji uvreženo mišljenje da su stomatološke usluge prilično skupe, pa ne treba da nas čudi što mnogi ljudi ne mogu sebi da priušte odlazak na pregled barem jednom godišnje. Ili – tako misle.

[bs-quote quote=”Za naciju koja ima novca za glasanje u popularnim rijaliti emisijama i za cigarete, kao da su lična higijena i zdravlje nezamisliv trošak.” style=”style-7″ align=”center”][/bs-quote]

Uzroci ovakvog stanja zuba naših sugrađana su takođe vezani i za druge probleme. Stomatolozi objašnjavaju da na ovakvu statistiku utiču brojni faktori, među kojima su vodeći loša i neadekvatna higijena, zatim neredovne posete stomatologu, ali i lenjost i strah. Pogrešan je stav da se zubaru ide samo kada boli, kao i da mora da boli. Danas postoji toliko akcija, kupona, mogućnosti, da više jednostavno nema izgovora da se o higijeni zuba ne vodi računa.

[bs-quote quote=”Prema nekim podacima, zube više od jednom dnevno pere samo 56,5 odsto odraslih Beograđana. Četvrtini sugrađana (26,6 odsto) nedostaje više od 10 zuba, samo 8,5 odsto odraslih ima sve zube, a nijedan svoj zub više nema čak svaka deseta osoba.” style=”style-7″ align=”center”][/bs-quote]

Takođe, konzumiranje određenih namirnica takođe ima uticaja na zdravlje zuba. Mnoge namirnice uzrokuju da bakterije u ustima oslobode kiseline koje su štetne za zubnu gleđ, pa se savetuje da birate zdravije namirnice, koje imaju nizak nivo ugljenih hidrata i šećera. Gazirani napici, šećer, zaostala hrana, lako mogu da dovedu do upala desni, živaca, karijesa, pa i paradontoze i ultimativno – do stanja ispadanja zuba i potrebe za protezom.

Jednaka je potreba za zubnim implantatima u Beogradu kao i u drugim gradovima Srbije, što nam govori o tome da je ovaj problem vezan za sve nas, i da nema nikakve geografske preference.

Kako negovati zube?

 • Konac je najefikasnije sredstvo za higijenu i očuvanje zuba
 • Potrebno je konac koristiti barem jednim dnevno
 • Četkice ne smete da koristite više od tri meseca
 • Preporuka je da se ide jednom u šest meseci na pregled kiod stomatologa

Prevencija je, kao i kod brojnih drugih zdravstvenih problema, od presudnog značaja. Ljudima treba podići svest o značaju zuba i o njihovom zdravlju jer pokvareni zubi izazivaju brojne druge zdravstvene tegobe.

U vreme kada poznate ličnosti prave od ugradnje zuba isključivo estetsku stvar (neretko i sasvim nakaradno, preuveličano, neprirodno i konačno – nepraktično), kao da se zaboravlja osnovna namena ovih tretmana. Zubi, pre svega, moraju biti zdravi i jaki. Moramo, posebno mi na Balkanu, imati adekvatan način da konzumiramo našu toliko fenomenalnu kuhinju, da uživamo u raznim đakonijama, da jedemo i žvaćemo po propisu bar 30 puta svaki zalogaj.

A ako već želite zube po uzoru na neku poznatu ličnost, samo napred! Ali neka na prvom mestu budu zdravi!

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 1. “Zubi nacije su u blago rečeno tragičnom stanju, pokazuje statistika. Svega 8,5 odsto odraslog stanovništva ima sve svoje zube, a 9,3 odsto nema nijedan! U vilici svakog četvrtog odraslog stanovnika Srbije nedostaje više od 10 zuba.”

  Статистика без јасних показатеља анализе циљне групе?! То је будалаштина. 8,5 одраслих? Одрасли су људи од 18 година навише. То је укупно 6 милиона становника Србије. Саберите тих 8,5 и ових 9,3 (измишљене бројке тотално) и ето вам 18%. Колико оно беше имамо пензионера и људи старијих од 65 година? Сигурно више од 20%. Збројите и ових преко 80 година и ето вам тих ваших 10% без зуба.
  Дакле, цела статистика вам је чисто ђубре.
  Оно што вреди у овом тексту јесте опомена да људи треба да одржавају хигијену зуба и да иду редовније код зубара.
  Поправка код приватника кошта од 800 до 1500 динара. То је 5 дана дувана. Треба одвојити толико за себе. Проблем је што неки људи имају више од једног кварног зуба, плус што немају довољно пара да их све поправе. Државне здравствене установе су намерно уништене да би приватници радили, па ко има плати, ко нема, он се крезави.

Moodiranje newsletter

nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

Dopašće vam se još:

Ovo je nemoguće prevesti strancima: Najluđe fraze od Subotice do Vranja

Svaki kraj u Srbiji ima svoje specifične izraze koji su potpuno nerazumljivi ljudima koji nisu odatle. Spremite kaficu i pripremite [...]

Srpske antologijske face: Ko su zapravo bili Ludi Nasta, Dragička, Radio Mileva…

Otkrivamo ko su zapravo Ludi Milojko, Radio Mileva, Dragička, Ludi Nasta...
Škafiškafnjak

Da li znate šta je “Škafiškafnjak”? Tako je, nemate pojma! KLIKNI i saznaj već jednom.

Škafiškafnjak je obično reč koja dovodi do psovanja onoga ko vam je postavio da je izgovorite, jer obično ne ide.

Uputstva iz 1893. za siguran seks: “Nipošto ne valja dva puta ujedared vršiti!”

Ako ste mislili da je siguran seks tema poslednjih decenija, u zabludi ste. Još i naši stari imali su svest [...]
MOODIRANJE

© 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ