fbpx
Friday, December 2, 2022

NAJČITANIJE

AlmanahTu i tamoKako organizovati drugarici nezaboravno devojačko veče

Kako organizovati drugarici nezaboravno devojačko veče

Godinama ste gradile odnos koji imate danas. Bilo je tu svega: suza, ljutnje, ljubavi, zajedničkih rođendana, raskida, problema i rešenja, a danas je pred tobom (i vama) zadatak od krucijalne važnosti: organizovati drugarici nezaboravno devojačko veče.

Piše: Tea Đorđević (kuma)

Biti kuma velika je stvar, a u našem narodu ima duhovno značenje – stvaranje porodične veze ber krvnog srodstva: svedok, prijatelj, rame za plakanje i… organizator devojačke večeri. Biti kuma je čast i najlepši izraz ljubavi i privrženosti dveju prijateljica. Ujedno je period pripreme za svadbu i pomaganja mladencima izuzetno stresan i napet, a pre toga tu je devojačko veče. Evo nekoliko saveta koje možete da pratite ako želite da “pokidate” devojačko.

U tekstu se obraćam u množini, jer se podrazumeva da u organizaciji iznenađenja učestvuju mladine najbolje drugarice.

#1 Diskretno ispitajte koja su očekivanja buduće mlade

devojačko veče mlada

Neko želi večeru, neko karaoke, neko stripere, neko izlet u prirodi, spa dan, kućnu žurku, živu svirku… spisak se nastavlja do u beskonačnost. Važno je poznavati ukus mlade i pretpostaviti koja bi od mogućnosti bila njoj najdraža. Moram da napomenem nešto veoma bitno: nemojte se voditi onim šta se nekoj od vas dopada, jer to veče nije posvećeno vama, već vašoj drugarici! Sujetu na stranu i na posao!

#2 Organizujte grupnu zaveru sa timom najboljih drugarica

devojačko veče
Kuma (u sredini) sa svojim logističkim timom

Napravite neki grupni chat (mi smo koristile Viber grupu) i najmanje 10 dana pre devojačke večeri krenite s organizovanjem. Na ovaj način možete da uskladite mišljenja i podelite obaveze. Takođe postoje opcije za ankete i glasanje te se tako možete dogovoriti oko detalja kao što su: hrana, piće, dekor i muzika.

#3 Budite kreativne

Kućica na Adi

Razmišljajte van standardnih okvira i osmislite veče koje je unikatno i jedinstveno. Pronađite prostor van grada, nečija vikendica bi bila sjajno rešenje. Ako nijedna od devojaka nema takav prostor pogledajte opcije za iznajmljivanje. Kada se troškovi podele to može biti priuštivo i veoma atraktivno. Uz tradicionalne proslave po gradskim kafanama i restoranima razmislite o alternativnim opcijama, čak i stan jedne od devojaka može biti transformisan u presladak spa centar ili koktel bar.

#4 Planirajte unapred

Kao što rekoh, planirajte barem 10 dana unapred, jer iako vam se čini da je organizovati ovako nešto “laganica”, verujte da nije. Kada se dolazi u prostor, kada i ko kupuje i donosi piće, ko donosi i pravi klopu, da li uzimate ketering ili spravljate same, ako spravljate šta spravljate, da li ćete se odlučiti za neki DIY dekor ili ćete pak poručiti balone, vatromet, prskalice?

Da li će mlada biti upućena u dešavanja, da li uopšte zna da joj se sprema devojačko veče Razmislite o načinu kako ćete saopštiti mladoj planove, iako svi volimo iznenađenja, imajte na umu da je to naročito stresan period za devojke i da je ponekad lepo napisati jedan mali plan dešavanja koji će sam za sebe predstavljati poklon uoči devojačke večeri. Uvek je važno razmišljati o tome šta i kako ona oseća i kako će njoj sve biti najuzbudljivije i najdraže.

#5 Zaboravite sujetu

Kada se planira devojačko veče i kada se najbolje prijateljice uključe u planiranje izlažu se mnoga i različita mišljenja, predlozi, opcije, neslaganja i diskusije. Uglavnom možete pročitati kako je u takvim situacijama odgovorna kuma da preseče i potvrdi celu stvar. Mi smatramo da to mora biti sagledano iz ugla buduće mlade. Ako je poznajete dobro, a to je svakako slučaj, biće vam jasno šta je ono šta će njoj biti najdraže i najbliže. Šta to odgovara njenoj estetici i ukusu. Znamo da se ponavljamo, ali uvek je važno imati sve ovo na umu, zaboraviti sujetu i lična neslaganja.

#6 Devojačko veče mora imati i raspored i sadržaj

Kao i svaki drugi event raspored je nešto što uvek mora da postoji. Vreme dolaska gostiju, vreme dolaska mlade, piće dobrodošlice, posluživanje hrane i pića, fotografisanje, itd. A kada je sadržaj u pitanju naša preporuka su društvene igra na temu venčanja: Ko najbolje poznaje mladu, Šta je tvojoj tašni, Svadbena azbuka i mnoge druge. Mi smo istraživali i osmislili neke od igara, a vi ih uvek možete prilagoditi sebi i svojoj ekipi.

#7 Sve sa štapića

Kada je hrana u pitanju, ako ste već odlučile da se provedete u nekom kućnom ambijentu za vas imamo važnu preporuku. Sve što se jede neka bude na štapiću – popularni fingerfood je zakon kad su u pitanju kućne žurke. A razlog je jednostavan: verovatno neće niko hteti da pere sve silne tanjire i činijice pa se realno uvek odlučimo da kupimo one lepe papirne tanjiriće na tufne, šare, štrafte. Ali hajde da budemo realni, kada se napune oni lepi mali tanjirići još se brže iz njih prospe i to nemilo po toj haljini na šljokice koju ste baš za devojačko nabavile. Tako da grickajte i bockajte bez muke i brige – pored što je praktično beskrajno je dekorativno i simpatično!

#7a Kako bez torte?

Ovako bitan dan u životu svake mlade i njenih najboljih i najdražih drugarica i sestara vredi zasladiti, zar ne? Torta ovde ima simboličnu ulogu, pa savetujemo da ne preterujete s kubikažom. Mi smo pozvale poslastičarnicu Šušić i bukvalno ovako rekle: Previmo devojačko veče drugarici i biće nas desetak. Možete li da nam napravite malu slatku belo zlatnu Moskva tortu? Napraviše je, što bi se reklo za sve pare, a mi smo je tako slatko smazale.

#8 Dekorišite se!

Kad ako ne sad, uzmite sve što vam devojačko pruža! Ukrasite se kako vam je najdraže, a opcije su različite: lenta sa personalizovanim natpisima, mašne od tila, veo za mladu, bedževi i broševi! Mi glasamo za ultra kič majice sa natpisima: mlada iz grada, kuma i po, team bride, kuma nije dugme.

majice za devojačko veče

Boju i font birate sami ili će vam u lokalnoj štampariji preporučiti u odnosu na svoju ponudu. Verujte svi će se ludo zabaviti slikajući se u majicama, a i usputnim prolaznicima ćete biti beskrajno simpatične i atraktivne. I nemojte da se začudite ako baš svi budu hteli da se slikaju sa vama, uživajte u pažnji koju ćete izazvati.

#9 Pokloni i uspomene

Velika darivanja čuvamo za svadbu, ali šta da ostane mala uspomena sa devojačke večeri? Razmišljajući o mogućnostima došli smo na ideju da su nekada davno popularni spomenari jedna od prelepih opcija za ovu priliku. To može biti lepa sveska sa zajedničkim fotografijama ili kutijica puna sitnih uspomena koja će podsećati na taj poseban dan. Možete mladi kupiti donji veš (svileni ogrtač za prvu bračnu noć je još bolja opcija), oklagiju, neke đinđuve, na vama je.

Kako organizovati devojačko veče rezime:

  • koliko devojaka učestvuje?
  • da li mlada zna za organizovano devojačko veče i koliko je upućena?
  • da li se prvo skupljate negde pre provoda, i gde?
  • u tom slučaju, šta ćete jesti, piti?
  • dekorišite prostor, napravite ambijent lep za fotkanje!
  • gde idete dalje? Urbani klub, karaoke žurka, kafana, večera? Ispoštujte mladin ukus! Mi smo odabrale Bitefartcafe iz jednostavnog razloga – jer je najbolji klub u gradu (a i s obzirom na to da smo nepušači, jer imaju perfektnu ventilaciju).
  • ako budete nosile “uniformisane majice” u gradu, vodite računa ako vas saleti neki lokalni mungos – vrlo je verovatno da mu se cura ne dopada toliko, već mu je gušt da overi neku iz “team bride”.

I za kraj moramo da napomenemo – šta god da radite samo uživajte! Otvorite flašu šampanjca sa tim predivnim devojkama i nazdravite za ljubav, prijateljstvo, sreću i život! Budite tu jedne za druge, čuvajte vase prijateljstvo – na mnogaja ljeta!

1 COMMENT

OSTAVI KOMENTAR

Uneti komentar
Uneti ime ovde

Dopašće ti se i ovo:

Zaprati @moodiranje.rs na Instaću :)

RANDOM STUFF:

spot_img