fbpx
Naslovna » Promo » Koliko košta promena prezimena plus kada ste preduzetnik?

Koliko košta promena prezimena plus kada ste preduzetnik?

Urednica mi je rekla da bi trebalo da moje avanture sa birokratijom i ne samo FT1P, već FT3P, plus overena kopija, plus još jedna overena kopija, plus kopija i original i još i još izvoda, molbi i uverenja sastavim i objavim.

Dopunjeno: 06. 09. 2023.

Ovo nimalo nije lako, ali na dan kada sam skoro došla do kraja, možda i nije loš povod da sumiram epopeju zvanu preseljenje.

Zaljubila sam se. Udala. I naš zajednički život bilo je moguće realizovati samo ukoliko se ja preselim za BiH. I tako je jedna notorna Beograđanka koja nije želela da se seli ni za Nemačku, ni za Austriju, koja je odbila selidbu u Belgiju, Englesku i u Japan ipak odlučila da dođe u – Banja Luku.

Dvostruki aršini i borba za ravnopravnost polova

Moj suprug je najdivniji čovek na svetu. I moja je bila odluka da uzmem njegovo prezime. Ranije sam zaista verovala da ću makar biti jedna od onih „crtica“ žena (dok me na FDU profesor Popularne kulture nije zauvek odvratio od toga). Mislila sam da ću zadržati svoje.

Ali, često, mnogo toga mislimo, a realnost bude daleko, daleko drugačija. Drugačije nije gore. Naprotiv. Mladoženji je lakše. Neopisivo lakše. Mladoženja zapravo vadi jedino Izvod iz matične knjige venčanih i eventualno iz rođenih sa izmenjenom sekcijom u napomenama. Možda se promeni polisa osiguranja ili tako nešto. Promeni se život, da, ako je pametan – na bolje. Ako nije, možda jednog dana nakon mnogo, mnogo još gorih procedura. Ali nije istina da im je sasvim lako. Jer ako vas voli, prolaziće, a često i puno pomagati vama, u celokupnoj proceduri, na svakom koraku, ako ne delom, a ono rečima utehe u mračnim momentima kada proživljavate faze birokratske torture i svesti da zaista u tim aparatima, svako poznaje isključivo i jedino – svoj deo posla. A često – ni to.

Međutim, ono što sam najpre shvatila jeste sledeće:

Spremite se na neiscrpnu borbu sa birokratskim aparatom

Spremite se za niz „rok čekanja 15-30 dana“ momenata.

Spremite se za “uplatite taksu/overite kopiju/potpišite ovde/morate prvo ovamo-onamo“ momente.

Spremite se za bezbroj FT1P momenata, čak i kada ste pitali/zvali/pročitali na sajtu.

Pripremite barem 500 eura za kompletnu dokumentaciju, kafe, čekanja, parkinge, a i više ukoliko, kao meni, deo troškova podrazumeva i put napred i nazad, carine, putarine i gorivo.

Niko vam ne kaže šta vas sve čeka prilikom promene prezimena, koliko šaltera je ispred vas. Koliko redova. Koliko linija teksta. Koliko puta ćete svoje novo ime potpisati na crtu. Pored iks znaka ili negde, „tu“.

A počelo je tako veselo. Počelo je ljubavlju. I možda, samo možda, ono „u dobru i u zlu“ zaista ima priliku da se testira-praktično, odmah.

U ponedeljak nakon svadbe smo veseli i orni odlepršali do opštine Novi Beograd do matičarke po izvod. Žena nam se nasmejala uz komentar da smo baš revnosni i da li znamo koliko je svadbi na opštini i da će ona tek u utorak, sredu da zavede, onda se šalje na moju matičnu opštinu (zašto i kako sistemi nisu umreženi i tako mora nemam pojma), i da onda treba njima možda i 10ak dana da to regulišu i u svakom slučaju da dođemo za neke dve nedelje (dva meseca zakonske procedure su krenula da otkucavaju).

Dve nedelje da se slegnu utisci, oporavimo od jurnjave, uživamo, gledamo slike i uopšte budemo oni njanjavi mladenci puni ljubavi i emocija.

I onda kreću evo već 3+ meseca, pa… svega.

E, da, da li sam spomenula koliko je sve komplikovanije kada imate i firmu odnosno-preduzetnik ste?

Šta sve treba da promenite uz promenu prezimena

Moja lista za administrativne promene u Srbiji nakon promene prezimena sadrži preko 30 stavki. Išla sam toliko daleko da sam se setila da obavestim i skupštinu stanara i birački spisak.

Promena prezimena za fizička lica – šta vas čeka

 • Izvod iz matične knjige venčanih
 • Izvod iz matične knjige rođenih
 • Izvod iz matične knjige državljana
 • Lična karta – predati, podići 7-15 dana
 • Pasoš – predati, podići 7-15 dana
 • Vozačka dozvola – predati, podići 7-15 dana
 • Saobraćajna – predati, podići

Od ovih navedenih, izvod venčanih dobijete besplatno. Mali poklon moderne birokratije.

Onda kreće administracija dalje.

 • Banka, obaveštenje (dobra vest – ne mora da se menja kartica do isteka)
 • Katastar – čeka se na odluku kada predate dokumentaciju, savet: zakažite putem telefona predaju dokumenata, zaista ćete odmah doći na red, a imate pravo za ove svrhe.
 • Mobilni operater – obaveštenje u poslovnici, a pošto sam u mtsu na box paketu, izbegla sam makar odlazak i do internet operatera
 • Porez na stan – vrši se u opštini (mogu misliti šta bi me čekalo da sam bila u procesu nekog kredita za stan ili imala posla sa nekom od agencija za nekretnine Novi Beograd, gde sam živela)
 • Birački spisak – fina teta u opštini Novi Beograd je proverila, unela i rešenje je stiglo na kućnu adresu
 • Agencija za restituciju (u mom slučaju sam se setila i ovog aspekta, ovo dapače ne važi za većinu, samo za nas žrtve komunističkog režima)
 • EPS – mora da se ode lično u poslovnicu kojoj pripadate
 • Infostan – može mejlom da se pošalje
 • Vojno održavanje – može mejlom, nakon rešenja iz katastra (moja zgrada potpada dodatno pod ovu ustanovu)
 • Sve loyalty kartice, članske karte i ostalo valjda važe i dalje.

Nisam imala povlasticu za vožnju, pa sam izbegla to.

Nisam imala neki studentski dokument i slično, pa sam izbegla i to.

Termine u Policijskoj stanici Novi Beograd mogu zakazati građani koji imaju stalno prebivalište na teritoriji Grada Beograda. Zakazivanje se može izvršiti pojedinačno ili za članove uže porodice (maksimalno za 4 člana). Dokumenta za koje se vrši zakazivanje su lična karta, putna isprava (pasoš) ili zajedno lična karta i putna isprava.

Prilikom dolaska u zakazano vreme potrebno je sa sobom poneti sva neophodna dokumenta kao i dokaz o uplati taksi. Spisak dokumenata i brojeve tekućih računa za uplatu administrativnih taksi (svrhu, primaoca, poziv na broj…) možete videti OVDE.

U slučaju da sa sobom nemate sve navedeno, usluga neće biti izvršena.

Posebne su kategorije studentima verovatno, a imam sreće i da mi diplome više ne vrše nikakvu posebnu ulogu prilikom zaposlenja, tako da ni tu, niti kod poslodavca nisam imala dodatnih aktivnosti, pošto sam preduzetnik.

Postupak i procedure za promenu prezimena za preduzetnike

E sad, kreće veselje ukoliko ste preduzetnik i ovde morate da pazite na svoje korake, naime morate najpre da izvršite izmenu u APR-u, a onda da menjate ostale stvari, zato je ovo bio sled događaja relativno realizovan bez problema).

APR – kada predate dokumentaciju za promenu podataka preduzetnika, i na uvid izvod iz matične, novu ličnu kartu, očitanu kopiju lične karte, takse uplaćene koje dobijete na šalteru informacija, kao i formular, čeka se rešenje 5 radnih dana. Ubedljivo najefikasnija i najprofesionalnija služba u celom ovom procesu.

Koristan link: https://www.apr.gov.rs/registri/preduzetnici/obrasci.2065.html

Elektronski potpis u MUP-u

Pečat – navodno ne mora. Ja radije imam. I radije koristim, posebno što je u mnogim bankama obavezno, mada imate opciju da poslujete sa ili bez. Ja lično volim da pečatiram.

OPREZ: imate rok da se javite svojoj banci u kojoj imate poslovni račun kako biste izvršili izmene. Ja to nisam učinila, niko mi nigde nije rekao da imam rok od samo par dana, te mi je račun bio blokiran. Od banke ni sms, ni mejl, ni poziv, ništa. Posle dugo loših iskustava, to je kraj za banku o kojoj ne bih.

PIO – regulisanje procedure faktički ide ispočetka, morate otići u Nemanjinu, popuniti na šalteru obrazac, ponesite uvek sve što imate sa sobom, pre svega rešenje iz APR-a. Tada dobijete dokument, sa kojim idete u zdravstveno. E sad, tu uđite odmah i uzmite papir sa uputstvima za uplatu, jer će vam trebati nova zdravstvena knjižica (menjali ste ime). Kada platite to, stanete u red, predate sve i spremite se da čekate 3 meseca na izradu. U međuvremenu dobijete neko parče papira koje navodno služi u svrhe ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu.

Poreska – izgleda da su APR u Poreska konačno umreženi, tako da su mi odgovorili na mejl da nema potrebe da dolazim, da je automatski izmenjeno, a da mogu da odem ako želim da proverim svoja dugovanja i slično. Iznenađujuće ljubazni, čak su me i pozvali. Inače su se preselili na Palilulu sa Zelenog Venca. FYI, ja nisam znala, pa sam poljubila vrata.

Koristan link: http://www.poreskauprava.gov.rs/sr.html

Ono što je usledilo jeste vađenje državljanstva u BiH gde sam se susrela sa neviđenom ljubaznošću službenika opštine, do te mere da sam ostavila lepe komentare u knjizi utisaka, ali i nezamislive situacije u kojoj moram u MUP-u jedne opštine da objašnjavam šta je mesto rođenja, a šta opština odnosno grad, i kada se mesto odnosi bukvalno na mesto, a kada je mesto zapravo grad, i tako. Poražavajuće i frustrirajuće, potpuni Kafka momenti dok ne dignete ruke i ne pobacate sva dokumenta od nemoći oko sebe. Onda ih pokupite. I nastavite dalje. U još jedan FT1P momenat. Pa FT3P. Pa plus overena kopija, plus još jedna overena kopija, plus kopija i original i još i još izvoda, molbi i uverenja…

Ali vredi.

<3

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  Ugasite internete: Majke koje pokušavaju da preko dece budu popularne haraju njime!

  Ovih dana sve češće i češće, uglavnom u sebi, ali ponekad i na glas izgovorim rečenicu: Ugasite internete, vreme je. [...]

  Kocka, rakija i lake ženske: Zbog ovih stvari Srbi i dalje zovu dnevne novine da se odreknu posrnulog člana porodice!

  U ne baš tako davnoj prošlosti, kada su čast i ugled imali značaj, najgore što je moglo zadesiti neku časnu [...]

  Ovo je nemoguće prevesti strancima: Najluđe fraze od Subotice do Vranja

  Svaki kraj u Srbiji ima svoje specifične izraze koji su potpuno nerazumljivi ljudima koji nisu odatle. Spremite kaficu i pripremite [...]

  7 razloga zbog kojih deluješ kao sirotinja, iako to nisi

  Zamislimo situaciju da si bankar koji radi na odeljenju kredita. Dolazi ti čovek koji želi da podigne kredit za svoj [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ