fbpx
Naslovna » Magazin » Kod kuće » Krečenje zidova u 10 brzih koraka

Krečenje zidova u 10 brzih koraka

Želite da promenite nešto u vašem domu i već razmišljate o prolećnom spremanju? Najčešći, najjednostavniji i najbrži način da osvežite vaš prostor jeste promena boje. Možete promeniti ne samo boju svojih zidova, već i drugih površina, kabineta, ručki, metalnih površina, kuhinjskih površina, drvenarije. Priprema je sve. Vredi potrošiti malo dodatnog vremena i povesti računa o […]

Dopunjeno: 29. 01. 2022.

Želite da promenite nešto u vašem domu i već razmišljate o prolećnom spremanju? Najčešći, najjednostavniji i najbrži način da osvežite vaš prostor jeste promena boje. Možete promeniti ne samo boju svojih zidova, već i drugih površina, kabineta, ručki, metalnih površina, kuhinjskih površina, drvenarije.

Priprema je sve.

Vredi potrošiti malo dodatnog vremena i povesti računa o pripremi zidova pre farbanja, jer ćete dobiti mnogo bolju završnu obradu. Da pripremite nedavno malterisane zidove, prethodno ofarbani zid u kojem ima pukotina i rupa ili zid koji je prethodno obložen tapetama, bez obzira na to koji je materijal tih zidova u pitanju, oni moraju biti suvi, bez masnoća i prašine, rupa i pukotina, ljuskavog maltera, oljuštene boje i delova tapeta.

Ako možete, iznesite što je moguće više nameštaja iz sobe ili stavite u centar prostorije i prekrijte zaštitnim čaršavima. Idealno je da obložite i sve veće površine i upotrebite karton za zaštitu podova.

Kako pripremiti zidove za krečenje

Zidove koji su već ofarbani prilično je lako pripremiti za novu farbu, ali vredi prvo uraditi nekoliko stvari kako biste dobili tu profesionalnu završnu obradu.

1. Popunite sve rupe ili pukotine

Alati za posao:

• Sapun
• Fleksibilno punilo
• Fleksibilni nož za punjenje
• Fini brusni papir

Korak 1: Očistite praznine sapunom pre nego što krenete da ih popunjavate jer bi bilo koja preostala prašina mogla da spreči lepljenje punjenja za zid.

Korak 2: Uzmite svoj fleksibilni nož za punjenje i gurnite punjenje u otvor dok ne bude glatko i iznivelisano sa zidom.

Korak 3: Pustite da se punjenje osuši, a zatim ga zagladite finim brusnim papirom

2. Izbrusite zidove

Alati za posao:

• Fini brusni papir
• Uzmite svež komad finog brusnog papira i lagano obrusite sve zidove i oljuštenu boju.

Ovo daje zidu teksturu koja će pomoći da se boja veže za površinu.

3. Očistite zidove

Alati za posao:

• Šećerni sapun
• Sunđer
• Rukavice

Uklonite sve masnoće, bojice ili prljave otiske prstiju rastvorom šećernog sapuna. Ovo dolazi ili kao gotova mešavina ili kao rastvor za mešanje sa vodom. Nosite rukavice i nanesite šećerni sapun na zidove. Kada su svi zidovi očišćeni, kao završni korak očistite površinu toplom vodom da biste uklonili sve tragove sapuna. Ostavite zidove da se dobro osuše.

Koji alat je potreban za idealno sređivanje zidova i površina?

Pre svega potrebne će vam biti četke i strugači.

Žičana četka

Jaka, čvrsta žičana četka je najbolji način da sastružete boju koja se ljušti i površinsku rđu sa metalnih konstrukcija – posebno kada renovirate svoj dom.

Strugač

Neophodan za svaki komplet alata, strugač vam pomaže da uklonite staru boju ili tapete bez grebanja površine. Njegovo kruto sečivo takođe znači da ga možete koristiti za nanošenje punjenja – iako ćete dobiti uredniji rezultat sa nožem za punjenje.

Kombinovana kuka za struganje

Možete koristiti kuku za struganje sa hemijskim sredstvima za skidanje boje ili pištoljem na vrući vazduh. Sečivo je specijalno dizajnirano za struganje omekšale boje ili starih tapeta sa ravnih, konkavnih i konveksnih površina.

Strugač za staklo

Da li ste slučajno poprskali svoja ogledala i staklo bojom? Pomoću strugača se možete rešili tačaka prskanja uz minimalan napor.

Prajmer za zidove – da ili ne?

Ako planirate da nanosite boju na gole površine od drveta, gipsa ili metala, dobićete bolji rezultat ako prvo koristite prajmer. On osigurava to da površina na koju se boja može vezati i sprečava upijanje boje.
Za različite površine su potrebni različiti prajmeri, pa se pobrinite da odaberete pravi i pažljivo pratite uputstva proizvođača. Ako ste u žurbi, dobra je ideja da koristite prajmer koji se brzo suši – neke od njih možete prefarbati za samo sat vremena. A ako želite nešto što je manje-više bez mirisa i ne šteti okolini, pokušajte sa prajmerom na bazi vode.

Kako ofarbati sobu za jedan dan u 10 brzih koraka?

1. Napraviti plan. Pre nego što uzmete četkicu, potreban vam je plan rada i koraka.
2. Izaberite savršenu boju. Nije loše upoznati se sa psihologijom boja, ali i uzeti u obzir vaš stil i postojeći nameštaj ukoliko ne nameravate da ga menjate.
3. Obojite uzorak uzorka. Pre kompletnog krečenja, okrečite jedan deo ili potez da vidite kako se osećate i da li je to baš ono što ste želeli.


4. Izračunajte koliko vam je boje potrebno. Budite sigurni koliko slojeva je potrebno za idealnu boju i koliko površina je potrebno okrečiti.5. Prikupite prave materijale. Pravi majstori imaju idealni alat, a ukoliko ne posedujete alat koji bi vam poslužio, raspitajte se, pozajmite, a nije zgoreg i nabaviti ga.
Iako će površina i veličina vaše slike direktno uticati na tačnu listu zaliha koji vam je potrebna, dobra je ideja da svoj komplet alata napunite nekom kombinacijom sledećih stavki:

• Molerska traka
• Krpe
• Četke za farbanje (i ugaone i ravne)
• Četka za farbanje
• Kadica za boju
• Štap za mešanje
• Boja

Ostala vredna ulaganja: Produžni stub; otvarač za boje; i izliv za sipanje da se smanji nered.

6. Pripremite prostoriju za farbanje. Zaštitite nameštaj folijama, podove kartonima, krupni nameštaj takođe i smanjite vreme potrebno za naknadno čišćenje na minimum.
7. Gruntirajte zid.
8. Pomešajte boju.
9. Pustite da se prvi sloj osuši najmanje nekoliko sati, a zatim ponovo premažite. Između slojeva prekrijte tacnu i četku plastičnom folijom koja dodiruje površinu boje i stavite u frižider.
Profesionalni savet: Neka vam pri ruci bude vlažna krpa za brisanje svežih tragova prskanja. Sastružite osušene kapljice plastičnom lopaticom.

10. Ostaje vam samo da dovršite sve, uklonite kartone, najlone, folije i trake, očistite četke i kante i vaše uživanje u svežem, novom prostoru može da počne.

Srećno.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Dali ste mi sjajnu ideju, hvala! Prošle godine sam krečila stan, ali nisam stigla da sredim terasu. E sad ću nju da okrečim, da poručim novu Luna tendu, kupim novu garnituru za sedenje, i moj mali raj biće spreman za uživanje do oktobra.

moodiranje newsletter

nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

Dopašće vam se još:

Ono kad si parazit s 30 i nešto: “Keva, daj za kafu!

Iza ovog bezazlenog naslova krije se mnogo dublji problem nego što deluje. Istina, nismo imali najsjajnije uslove za odrastanje, i [...]

Najluđi srpski idiomi: Šta li nam je samo peršun skrivio?

Pogledajte najpoznatije srpske idiome i upoznajte njihovo značenje.

Devedesete? Pali, bre!

S obzirom da sam novinarstvom, i to onim muzičkim, u Srbiji & Beogradu, počeo da se bavim upravo početkom devedesetih, [...]

(Ne)Zaboravljene boemske legende

Jedan od razloga zašto se odlazak u kafanu pretvorio u kliše je taj, što su mnoge, izvorno boemske pesme prilično [...]
MOODIRANJE

© 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ