fbpx
Saturday, August 13, 2022

NAJČITANIJE

Karijera i biznisMit o preduzetništvu za žene - idealan izbor ili nametnuti ideal

Mit o preduzetništvu za žene – idealan izbor ili nametnuti ideal

Već neko vreme se propagira pomalo toksičan koncept toga da je jedina sreća u životu biti preduzetnik, raditi samostalno, biti kovač svoje sreće, a neretko i po svako cenu. Posebno se ovaj koncept nameće ženama, ali iako sam i sama deo tog sveta, broj žena sa kojima se susrećem kojima se pokazalo da im ne prija taj stil života nije mali. I dok ne želim da ispadne da vas ubeđujem protiv donošenja te nimalo lake odluke u kojoj dajete otkaz i krećete putem samostalnog poslovnog života, želela bih da ukažem na nekoliko stvari o kojima morate voditi računa unapred. Bilo da želite da krenete u biznis ili da od svog hobija napravite posao, pre nego krenete da ulažete u materijale ili promociju ili sam rad, pre nego što se preopteretite i počnete da imate osećaj da se razvlačite i rastežete kroz poslove previše poput streč folija i dolazite blizu tačke pucanja, trebalo bi da uložite u sebe, a evo i zašto.

Hobi ili posao? Može li se sve i treba li tako?

U jednoj sjajnoj grupi na Facebook platformi se povelo pitanje o tome koliko je hobi dobra opcija za poslovanje i mišljenja su podeljenja. Urednica grupe Aleksandra Petrovski napisala je:

“Moja 2 centa: iako je opšti trend glorifikovanja pretvaranja hobija u (dodatni) posao i uskakanja u preduzetničke vode, dobro razmislite o obe stvari. Skroz je ok ako to nije za vas i ne pronalazite se u tome. Ne znači da ste manje vredni na bilo koji način.  Da, uvek ohrabrujem ljude da se oprobaju u nečemu novom, ALI samo ako je to izbor u skladu sa njima samima, a ne zato što je to opšti trend ili je nametnuto od druge strane.”

Đorđe Civrić je istakao zanimljiv stav:

“Između ostalog, dolazi i do promene motivacije (intrinzičke u extrinzičku, iliti unutrašnje u spoljašnju) što dovodi do manjeg zadovoljstva u obavljanju same aktivnosti. (Eksperimentalno potvrđeno.)

Tako da, ako se zadovoljstvo ne kompenzuje drugim biznis (organizacionim, socijalnim, materijalnim, statusnim, …) zadovoljstvima čovek može da se oseća manje zadovoljno, ukupno.

Dodao bih još i da uključivanje ekstrinzičke motivacije umanjuje intrinzičku čak i kasnije kad ekstrinzička izostaje. Ne bih da vas plašim ali, ovo je potencijalno rizično u smislu bespovratnog gubljenja aktivnosti kao hobija. (Takođe eksperimentalno potvrđeno.)”

Moje mišljenje je sledeće:

” Kult preduzetništva kao ultimativnog cilja je jako opasan, posebno ako prethodi umesto da sledi rad na sebi. Uvek napominjem to studentima i naročito ženama. Neretko čujem i na treninzima da bi htele ALI. Pa dok se ne reši to ali-nikako. Imam lični primer iza sebe i oscilacije između rada u sistemima i samostalno, freelance i registrovano. Imam teške odluke zamrzavanja i gašenja iza sebe zbog kriminalno loših uslova i tretmana zakona za trudnice i porodilje, kao i rad u okvirima edukacionih ustanova i nvo. Apsolutno NIJE SVE ZA SVAKOGA. I vratimo ponos domaćicama kad smo kod toga jer težeg posla NEMA.”

Dodala sam i to da upravo i jeste problem u odsustvu smislenog i strukturiranog vođenja poslovanja. Propagira se da je dovoljna samo volja i želja, “ljubav” prema nečemu, a iza uspeha je mnooogo toga. Primeri poput Vas i mene itd koji uspeju nisu reper za strukture ličnosti kojima takav život ne odgovara i ne sme se nametati kao ideal koji je dosežan prostom odlukom. Zato je jako važno najpre videti motivaciju za samostalan rad. Mnogima su životi uništeni jer su uvereni da je to cilj, bez da se dublje pozabave sobom, a i bez analize ličnosti. Nekad hobi treba da ostane izvor zadovoljstva i hobi, to je to.

Koje su to veštine koje dobar preduzetnik mora da ima?

10 najboljih faktora uspeha za preduzetnike determinišu se kroz generalizovane instrukcije, ali pre svih njih koje ću navesti kasnije, trebalo bi da se dobro zapitate da li želite taj život pre svega, da li neizvesnost, stres i pritisak jesu nešto što će vam prijati, kao i da li ste dovoljno jake volje i incijative kao najviših razvojnih veština da možete da samostalno radite i izbegnete prokrastinaciju.

Prokrastinacija je termin latinskog porekla koji podrazumeva odlaganje obaveza, zadataka i akcija za kasnije i tumači se kao mehanizam pomoću kojeg se osoba nosi sa aksioznošću, koja je vezana sa počinjanjem ili završavanjem određenog posla.

Prokrastinacija može dovesti osobu do pojave osećaja krivice, do stresa, čak i do problema u slučaju da je obaveza neispunjena. Ako je umerena može biti i neprimetna skoro, ali ako se javlja u pojačanoj meri, može dovesti do poremećaja normalnog funkcionisanja osobe, posebno kada pređe u naviku.

Uzroci variraju, a dobro je imati ih u vidu u slučaju da vam je potrebno da na nekom od njih radite, a opisani su kroz definisanje uzročnih faktora prokrastinacije:

 • strah od započinjanja posla (strah od uspeh/neuspeha)
 • perfekcionizam (odlaganje dok se ne dočekaju idealni uslovi, situacije, kriteriumi)
 • nedostatak motivacije,
 • stav i odnos prema autoritetu
 • problem sa tolerancijom na frustraciju

Ona se često vezuje i sa depresijom i anksioznošću. Upravo zato ukoliko planirate preduzetnički život, ovo jesu pitanja sa kojima se na nivou vaše ličnosti morate suočiti. Pre svega je važno da ste svesni da ste u problemu i da prokrastinirate, da uočite podržavajuća ponašanja u smeru omogućavanja prokrastinacije, vaš odnos prema posvećenosti poslu i odlučnost za rešavanje problema prokrastinacije.

20 faktora uspeha u modernom preduzetništvu

Ostali faktori koje bi trebalo da uzmete u obzir ako planirate pokretanje samostalnog rada su sledeći:

 1. Održavajte fokus. Veliki preduzetnici se intenzivno fokusiraju na prilike u kojoj drugi ne vide ništa. Možete videti prilike samo onda ako ste jasno i precizno svesni toga kakve su to prilike ka kojima težite.
 2. Vredno radite. Uspeh dolazi samo od napornog rada. ne dozvolite da vas drugi ubeđuju u suprotno.
 3. Uživate u vašem individualnom putovanju. Nemojte se porediti sa drugima, njihovim uverenjima i ubeđenjima, iskustvima i stavovima.
 4. Verujte svom instinktu. Vi proživljavate svoje odluke i izbore, ne niko drugi.
 5. Budite fleksibilni, ali uporni. Fleksibilnost je glavna odlika uspeha svakog preduzetništva, agilnost i menadžment i marketing moraju da budu u stanju da brzo i efikasno proprate promene do kojih će-budite svesni, dolaziti.
 6. Oslonite se na svoj tim. I naučite da delegirate i da kreirate svoj tim.
 7. Fokusirajte se na izvršenje zadataka. Ne odlažite ih, poslovi treba da se završavaju, a ne da ostaju na nivou planiranja.
 8. Imajte integritet. Ne postoji marketing niti reklama koja može da nadomesti reputaciju i pouzdanost u vaš rad i poslovanje.
 9. Uložite u osnaživanje liderstva. Vi ste odgovorni za efikasnost vašeg tima pre svega primerom.
 10. Imajte dobro definisanu viziju i misiju. Ne postoji poslovanje bez toga.
 11. Imajte relevantno poznavanje poslovnog tržišta. Ne možete poslovati jer vam se neka ideja sviđa, zahtevajte relevantne i adekvatne informacije u svakom trenutku.
 12. Imajte detaljan poslovni plan. Čak i kada se bavite uslugama, morate znati u kojoj meri i kom opsegu želite da poslujete, koji su vaši idealni profili klijenata i sistem poslovanja.
 13. Uradite procenu direktne i indirektne konkurencije. Niko ne posluje nezavisno od tržišta.
 14. Izučite dostupnost finansiranja. Ne morate sve plaćati sami, raspitajte se o incentivama na nivou lokalnih samouprava i države.
 15. Prioritet stavite i na upravljanje odnosima sa kupcima. Reputacija se gradi odmah, a word-of-the-mouth preporuke su najvrednije i dalje.
 16. Uspostavite dobro vođen lanac snabdevanja. Ovo je posebno relevantno u sektoru menadžmenta proizvoda.
 17. Osmislite pravilan tajming. Ne žurite i ne širite poslovanje prebrzo preširoko.
 18. Postavite dobro osmišljen sistem za donošenje odluka. Mentorstva, konsalting, brainstorming, brojni su načini da svoje odluke proverite, makar pišući sami sa sobom proveravajući postoje li nelogičnosti ili propusti u sistemu koji ste kreirali.
 19. Upoznajte opcije vladinih regulatornih mera. Niko ne može da posluje van okvira zakona, a izbegnite probleme angažovanjem dobre knjigovodstvene agencije.
 20. Uživajte. Ako ne uživate-prođite sve korake iznova ili odmah potražite biznis savetnika kako ne biste ušli u brojne druge probleme. Na kraju svega, savršeno je u redu raditi 8 sati dnevno i doprinositi društvu na nebrojene načine koji ne podrazumevaju preduzetništvo. Nemojte pratiti trendove, pratite svoje srce.

Srećno!

OSTAVI KOMENTAR

Uneti komentar
Uneti ime ovde

Dopašće ti se i ovo:

Zaprati @moodiranje.rs na Instaću :)

RANDOM STUFF:

spot_img