fbpx
Naslovna » Reflektor » Njam, njam: Šta se jede u raznim zemljama za doručak

Njam, njam: Šta se jede u raznim zemljama za doručak

Kada je reč o hrani za doručak širom sveta, postoji izuzetno veliki i raznovrstan broj načina da uživate u prvom obroku dana u zavisnosti od toga u kom delu sveta se nalazite.

Dopunjeno: 06. 09. 2023.

Za ovakav doživljaj neće biti potrebna prevodilacka agencija, dovoljno je da se prepustiš užitku onoga uobičajenog u zemlji u kojoj se nalaziš. Od kremaste torte od kukuruznog brašna u Brazilu, do ljute tuniske čorbe, od laganih ukrajinskih palačinki do sireva i džemova svuda, nije problem pronaći onaj savršeni doručak idealan za svako nepce.

Pripremi se za naredno putovanje i tako što ćeš se upoznati sa običajima zemlje u koju ideš, u svemu pa i kada je hrana u pitanju.

Švajcarska

Radnim danima Švajcarci se često pridržavaju brzih, ali punih doručaka poput tradicionalnog bircher-mueslija, mešavine ovsa sa voćem i orasima u obliku granole koja se obično poslužuje uz gusti jogurt.

Ali vikendom je vreme za švajcarski ručak. Uz roesti (palačinke od krompira), sireve i nareske, središnji deo stola za doručak je zopf. Ovaj pleten hleb od jaja sličan je hali ili brioši, a služi se sa medom, puterom i džemom.

Japan

Japanski doručakse smatra veoma ukusnim. Mnogi jutarnji obroci sastoje se od izbora malih tanjira, od kojih je svaki sa po nekoliko zalogaja tradicionalnog japanskog jela. Ribe poput lososa ili skuše, miso supa, kiselo povrće i riža su zastupljene.

Tu je i tamagoyaki, blago slatko valjani omlet napravljen od tankih slojeva jaja u pravougaonoj tavi koji mu daje oblik potpisa.

Maroko

Uz čaj od mente, hleb od zdroba glavni je temelj marokanske postavke stola za doručak. Baghrir su tanke, okrugle okruglice ukrašene sitnim rupama zbog kojih i nose naziv “palačinke sa hiljadu rupa”. Umesto javorovog sirupa, ovi lagani hlebni zdrob preliveni su maslacem i medom.

https://www.instagram.com/p/B78X5v6ngkY/

Harcha su deblje okruglice sa biskvitom u obliku rešetke koje imaju hrskavu koricu od prašine grube kaše. Mogu se rastaviti kao engleski muffini i servirati sa sirom ili puterom, džemom i medom.

Australija

Australijski doručak varira, ali glavni je tost s avokadom prekrivenim jajetom.

Za one koji vole žitarice, avokado i druge slane zdrave opcije, australijski “brekkie“ je pravo iz Raja izašao. Ovo je možda i zato što su usredsređeni na sveže proizvode, integralne žitarice i hranljive kombinacije, pa australijski doručak može da se kreće od klasičnog tosta od avokada na semenom hlebu do farso posude sa poširanim jajetom i kiselim povrćem ili pirinčanim pudingom s jogurtom, semenkama i bobicama.

Ne zaboravimo ni obavezan espresso sa visokim udelom mleka na pari.

Nemačka

U zemlji mnogih wurstova, nije iznenađujuće to da kobasica i drugo meso igraju glavnu ulogu u fruchstucku, odnosno u tradicionalnom nemačkom doručku.

Ovaj buffet namaz pun je raznovrsnih zalogaja, pa su tu kobasice, narezi, siri, hleb i peciva (uključujući naravno nezaobilazne perece), kao i sveže voće, kuvana jaja i dodaci poput domaćeg džema. Bogat izbor namenjen je tome da samostalno možeš da sastaviš obrok baš po svom izboru.

Bugarska

Popara prati dugu tradiciju upotrebe ostataka hleba koji se jednostavno spravlja kao obrok narednog dana. Ovaj topli, domaćinski doručak omiljen je suvenir iz detinjstva mnogih Bugara. Popara nije baš kaša i nije baš ni puding od hleba, ali recimo da je nešto između.

Lako se i pravi. Toplo mleko ili čaj sipaju se u posudu sa hlebom iseckanim na kockice, zdrobljenim bugarskim sirom, maslacem i šećerom i ostave da se natapaju dok ne postanu mekane i sočne.

Sirene je sir u obliku fete, koji je kremastiji i mekši od mnogih sireva iz istočne Evrope, tako da jelu ne daje toliko slanog ukusa i više unosi ukus svežeg, kozjeg sira.

Turska

Kahvalti, tradicionalni turski doručak, raskošan je doživljaj koji donosi ponešto za svakoga.

https://www.instagram.com/p/B75V-4jpDmB/

Turski hlebovi poput simita, krušne semenke, ili paštete, pljeskavice, praćene činijicama fete ili drugih svežih, slanih sireva, masline, halvah i med su tu. Jaja se često kuvaju sa prženim kriškama sudžuka, sušenom goveđom kobasicom začinjenom belim lukom, crvenom paprikom, kuminom i šunkom.

Portugal

Kafa s puno mleka prva je narudžbina kada odeš na doručak u Portugalu. Uma mei de leite, po pola mešavina kafe i mleka, ili um galao, uglavnom mleko uz čašu kafe, jednostavan su način za započinjanje dana.

Iako mnogi Portugalci uz piće jedu jednostavan komad tosta ili hleba, savršena kombinacija za uz ove mlečne kafe su pasteis de nata, ili kolači od jaja. S hrskavim lisnatim testom i kremastim punjenjem od pavlake jednako su popularni kao zalogaj za pauzu u 11 sati, još jedan portugalski jutarnji ritual.

Ukrajina

Nežne i lepršave iznutra i hrskave zlatno smeđe boje sa spoljašnje strane, ukrajinske palačinke iz sirniki su dostojne i elegantnijih hotelskih bifea.

Pa ipak, napravljeni su od jednostavnog sastojka: svežeg domaćeg sira, poznatog kao tvarog, konzistencije slične ricotti ili skuti. Hrskava spoljašnost dolazi od brzog dodavanja brašna i pohovanja. Kao američke palačinke ili francuski tost, mogu se preliti svežim voćem, konzerviranim mlekom ili šećerom u prahu, ali poput krompir palačinki ili blinija, mogu im se dodati i kiseli umaci od pavlake.

Italija

Italijani su gotovo previše zauzeti za doručak – ili bi se to moglo pomisliti na osnovu broja kafića gde gosti na početku dana uzimaju svoj espresso kako bi ustali na brzinu.

https://www.instagram.com/p/B78RGK_IXHI/

Bez obzira da li za trenutak stojip ili se opuštap za stolom kafića, uvek se ima vremena za kafu i italijansko pecivo. Za jutro, espresso ili kapućino često su upareni sa jednostavnim slatkim poput korneta ili kroasana, punjenim kremom ili Nutellom.

Sfogliatelle, hrskava i ljuskasta višeslojna peciva sa slatkim sirom od rikote, još jedan su standard za doručak.

Sjedinjene Američke Države

Pufnaste palačinke u američkom stilu, servirane s izdašnom dozom maslaca i pravim javorovim sirupom  uz slaninu su definitivno jedan od najboljih doručaka u SAD-u.

https://www.instagram.com/p/B4cmo-RHXlz/

Kada je u pitanju klasični američki ručak, ne možete pogrešiti sa palačinkama naslaganim visoko uz hrpu hrskave slanine. Kontrastne teksture i slaganje slatko-slanog ukusa čine ovaj doručak omiljenim i deci i odraslima. I dok se palačinke mogu prerušiti dodavanjem svega od svežih borovnica, čokoladnog čipsa do jagoda, klasični dodaci putera i javorovog sirupa ostaju zlatni standard.

Rusija

Iako zvuči poprilično ekstravagantno, kavijar je zapravo tipična ruska hrana za doručak. Bilo da se radi o crvenom ili crnom kavijaru, on je tu kao omiljeni dodatak velikim, presavijenim blinijama ili malim, gustim palačinkama tokom vikenda.

Radnim danima je, međutim, doručak jednostavniji. Ujutro se kavijar premaže preko tamnog, slatkog raženog hleba, poznatog jednostavno kao crni hleb, a ponekad i sa mrvicom maslaca.

Srbija

A šta je tipičan srpski doručak? Jesu li to prženice, cicvara, jaja na sto načina ili možda burek, pišite nam u komentarima.

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

    NAJNOVIJE

    Moodiranje newsletter

    nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

    Dopašće vam se još:

    MOODIRANJE

    © 2011-2025. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ