fbpx
Naslovna » Promo » Ojda da ojda: Hajdemo na planinarenje (DETALJAN VODIČ za početnike)

Ojda da ojda: Hajdemo na planinarenje (DETALJAN VODIČ za početnike)

Planinarenje je odličan način da napunite baterije i uživate u prirodi. Pre nego što krenete potrebno je informisati se sta vam je sve potrebno za ovu avanturu.

Dopunjeno: 06. 09. 2023.

U zadnjih nekoliko godina planinarenje postaje sve popularnije. Prelepi krajolici i planine u Srbiji su nešto što bi svako od nas trebao da vidi.

Ako ste početnik u ovom sportu ima nekoliko stvari koje treba da znate pre nego što krenete u svoju prvu avanturu.

Organizacija

Ako krećete prvi put na planinarenje najvažnije je da mislite na bezbednost. Ono što se podrazumeva za početnike je da potražite vodiča ili planinarski klub i da odaberete turu u skladu sa vašom kondicijom.

Psihička priprema

Planinarenje, pogotovo za početnike, može biti veoma teško. Svaka planina može biti nepredvidljiva i veoma je važno da svi ostanu pribrani i ne paniče ukoliko se nađu u nezgodnoj situaciji.

Oprema za planinarenje

Svakako pre polaska na planinarenje treba da se raspitate kakva vam je oprema potrebna. Obzirom da je ovo sport za sva godišnja doba, oprema će tako biti drugačija za leto ili zimu. Ono što je najvažnije su dobre patike.

U poslednjih par godina sve je više proizvođača koji razvijaju nove tehnologije kako bi mi imali najbolju i najudobniju obuću. Najpopularnije patike ove godine su Adidas Terrex u kojima će vam noge biti suve u svim uslovima. Ukoliko nemate adekvatnu obuću može da se desi da vodič odbije da vas povede sa sobom.

Platnene ili plitke patike su neprihvatljive. Još jedna bitna stvar su čarape. Ukoliko nemate adekvatne čarape koje mogu da spadnu u toku pešačenja, možete dobiti žuljeve, što znatno otežava dalje pešačenje.

Odeća treba da bude slojevita, za toplo i za hladno vreme. U rancu uvek treba imati rezervnu majicu, kišnu kabanicu ili vodonepropusnu jaknu na sebi i rezervne čarape.

Dugačke pantalone su isto obavezne, najbolje od aktivnog materijala koji propušta znoj i brzo se suši.

U planini su veoma korisni i planinarski štapovi. Oni mogu biti veliki oslonac kod penjanja i silaženja sa planine, takodje su korisni za klizav teren, a isto tako rasterećuju zglobove.

Hrana i voda

Kada je hrana u pitanju većina planinara se na kraćim turama odlučije za koštunjave plodove, semenke i suvo voće koje je veliki izvor energije a ne zauzima puno mesta.

Na planinarenje se nikada ne kreće bez vode u rancu. 2 litre vode su obavezne čak i ako idete na kraću turu. Kada su duže ture u pitanju potrebno je informisati se kod vodiča da li imaju izvori na putu gde možete da dopunite svoje flaše, ako nema onda je potrebno poneti dovoljnu zalihu sa sobom.

Fizička sprema

Jako je važno biti svestan svoje kondicije i prema tome odabrati turu. Cilj planinarenja je uživanje i prirodi pa ukoliko precenite sebe i krenete na turu koja je veoma iscrpna, uživanje izostaje. Druga stvar koja može da napravi problem je da neko zaostaje što kvari ritam cele grupe. Istina je da se kondicija planinarenjem brzo stiče ali je ipak potrebno nekoliko meseci za ozbiljnije staze. Treninzi u teretani, plivanje i trčanje mogu vam pomoći da pre dođete do željene kondicije.

Čuvanje prirode

Dužnost svakog planinara je da vodi računa o prirodi. Na planinskim stazama i odmorištima se nikada ne sme ostavljati smeće već se sakuplja i nosi sa sobom do najbljižeg đubrišta. Na ovaj način čuvamo naše planine za buduće generacije.

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  Ovo je nemoguće prevesti strancima: Najluđe fraze od Subotice do Vranja

  Svaki kraj u Srbiji ima svoje specifične izraze koji su potpuno nerazumljivi ljudima koji nisu odatle. Spremite kaficu i pripremite [...]

  Srpske antologijske face: Ko su zapravo bili Ludi Nasta, Dragička, Radio Mileva…

  Otkrivamo ko su zapravo Ludi Milojko, Radio Mileva, Dragička, Ludi Nasta...

  Devedesete? Pali, bre!

  S obzirom da sam novinarstvom, i to onim muzičkim, u Srbiji & Beogradu, počeo da se bavim upravo početkom devedesetih, [...]

  Ugasite internete: Majke koje pokušavaju da preko dece budu popularne haraju njime!

  Ovih dana sve češće i češće, uglavnom u sebi, ali ponekad i na glas izgovorim rečenicu: Ugasite internete, vreme je. [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ