fbpx
Naslovna » Magazin » Kod kuće » Pitali smo muškarce: Zašto je mama bolja od devojke

Pitali smo muškarce: Zašto je mama bolja od devojke

Anatemisati edipovca kao nekog čudaka bi zaista bilo 1. Nekulturno 2. Nemoguće. Nekulturno iz razloga što suditi bilo kome zbog onoga što on jeste ili voli da jeste nije ni lepo ni kulturno. Nemoguće zato što, bar sudeći po onome što su meni muškarci rekli, edipovci čine popriličan postotak našeg okruženja.

Dopunjeno: 01. 11. 2023.

Po analogiji „sličan se sličnom raduje“, uvek će gromoglasno stati na stranu drugog edipovca. Deluju kao neko tajno udruženje, samo bez obrednih sastanaka koje već vekovima regrutuje, čak i najbolje u svoje redove. Čika Frojd je lepo sve to objasnio u svojoj psihoanilitičkoj teoriji, pa koga interesuje nek izgugla.

Jasna je meni cela ta priča o Edipu, čak ne mogu ni da krivim nekoga što je pošao tim, edipovskim putem. Prva reč koju izgovorimo: mama. Onda nas Dragan Laković poduči da je najlepša mama na svetu naša mama. Zatim kad malo stasamo, vidimo da se čak ni Čola, dasa koji je žario i palio duž cele Juge onomad, ne libi da kaže „Ti nikad nećeš biti kao moja mati“. Čak ni svetski poznate face nisu mogle a da ne pošalju poruku: „And mother always told me – be careful of who you love…” ili u prevodu “što bi rekao Majkl Džekson, svaka će da te zezne kao Billie Jean”. Mama neće. Jedna je majka.

To je bolest koja može da inficira i stolara i doktora. Ne bira boju kože, očiju, stručnu spemu, ni da li su mu kvarni zubi. Jednostavno, ili jeste ili nije. I nažalost, uglavnom je neizlečivo. E sad, stvar je afiniteta i želje da li želite da potrošite ogromno vreme i energiju u trci za (uglavnom već unapred izgubljeno) prvo mesto sa mamom. Doduše, možda bude i zabavno, jer mora da je i sam Edip bio izuzetan i zabavan tip kad je uspeo da zezne Sfingu, zoomorfnu opasnicu. Svakako, moj vam je savet da nazujete najbrže cipele i bežite.

 

Iz zabave sam pitala drage muškarce “Zašto je mama bolja od njihovih žena/devojaka”. Neki odgovori jesu bili zabavni, a neki…pa odlučite sami.

Stanko Nikolić, novinar

  • Moja mama je BOLJA od moje devojke jer: Mama kuva svaki dan drugo jelo – a devojka danas kajganu, sutra jaje na oko, prekosutra neku čorbicu (baš onako bistru), pa onda opet obrne krug počevši od kajgane.
  • Mamine sudove NIKADA nisam oprao.
  • Od maminog pasulja me ne muči stomak tri dana.
  • Mama me nikad ne pita “zašto sam se napio”.
  • Mama mi pegla košulje i nikad ne kaže “da ne zna jer je je*e kragna”.
  • Mama u mašinu ubaci i Lenor, a devojka ne iako flaša od litar i po Lenora stoji tik uz mašinu (možda misli da je za dekoraciju, prim.autora).
  • Mama me ne bombarduje SMS porukama dok radim.
  • Mama me ne pita gde planiram da izađem “za onaj tamo vikend”.
  • Mama me ne smara sa svojim predlozima “šta bi trebalo da obučem”.

Janko, inženjer

Jel mi’ nećeš napisati ime tamo?… Ne? Ima Goca da me ubije… Dobro… Pa znaš lepo mi je sve to, brak i zajednički život, ali bre nekako mama je mama… Zašto? Pa pojma nemam… Evo na primer, sad meni Goca spremi ručak, i sve je to lepo i ukusno, solidno, mislim ne baš začinjeno kao što ja volim, eksperimentiše bre non-stop te ovaj začin, te ovaj sos… Mislim ajd’ sad. Sve to ona lepo spremi, al’ znaš nekako nije to – to. Što nije? Pa moram da sklonim sa stola, haha… Ej, a jesi li sigurna da neće nigde ime da mi izađe?

Jovan, student

Da ti kažem nešto: Mama je keva! Pojma nemam što, ali je zakon. Nikad nije u kanalu, nikad joj ništa nije teško. Nema kao boooli mee, knjaaavaaa mi see i te fore. Jedna je mama, keve mi.

Rajko, radnik obezbeđenja

Šta – moja mama? Ej, pa ta je po ceo dan radila, a mi ipak uvek bili opeglani i naranjeni. Nikad za ton više kad priča sa ocem. Red, red se neki znao. A ova moja – ceo dan gunđa. Radi osam sati, šta bi htela zahvalnicu? Te boli kad dobije, te nije se naspavala – mali plakao celu noć. Pa ko će da ustane? Dete, bre majku traži!

Буздован Удуши

НАРАВНО ДА ЈЕ МОЈА МАМА БОЉА ОД ОВЕ КАКО СЕ КАЖЕ ЈЕБОТЕ А ДА ЂЕВОЈКЕ ЈЕРБО ОВЕ ДАНАШЊЕ ЂЕВОЈКЕ НИШТА НЕЗНАДУ ГУСКЕТИНЕ! ЈА БИО ТАКО ЈЕДНОЧ СНЕКУ БОЈАНУ ИЗГРАД ЛЕПА Ј*ЕБО ЈЕ ЈА ПАС У ПРКНО АЛ НИШТА НЕЗНА НЕЗНА НИ КУВАТИ НИ ПРАТИ МИ НОГЕ НИ НИШТА ШТО МОЈА МАТЕР СВЕ ТО ЗНА! САМО ОЋЕ У НЕКЕ ТАМО ШОПИНГЕ И ДА ЈОЈ СЕ КУПИ ОВО КУПИ ОНО ДОПУНИ МОБИЛАН СТРАШНО ЈЕ ТО ЗАХТЕВНО ЉУДИ МОЈИ, ДОШЛО МИ ДА ЈОПАУЧИМ ПО БРЊИЦИ П*ИЗДА ЈОЈ СТРИНИНА НЕКИДЕ МАМИ И ДЊОЈЗИ ТРАЖИ КАО ШТО МОЈА МАТЕР МЕНЕ ОДРАНИЛА ОВАКО ДОБРА И ПОШТЕНА БО ЈЕ ЈА КАК САМ ЈЕ ВОЛО. НЕЗНАМ ДА ЛИ БИ БИЛО ПРОАКТИВНО ОД МЕНЕ КАД БИ РЕКО ДА НИШТА ЖЕНЕ НЕВАЉАЈУ САМО ЗА Ј*ЕБАТИ ЈЕРБО КО ЋЕ НАМ ПОТОМСТВО НАПРАВИТИ БОЉЕ НЕГО МИ ШТО НИСМО ИЗДАЈНИЦИ СРБСКОГ РОДА НЕЋЕ МИ БОРИС ТАДИЋ ДЕТЕ ПРАВИТИ. ЈОШ ЈЕДНОЧ ДА РЕЧЕМ ЖЕНЕ ОВЕ НИШТА НЕВАЉАДУ МАТЕР ЈЕ МАТЕР ПИ*ЗДА ЛИ ЈОЈ МАТЕРИНА!

Mare, barmen

Pa i nije da je bolja. Znaš kako, ja sam sebi i otac i majka, tako da na prvom mestu ja, na drugom mestu neka moja draga (smajli koji se plezi), a na trećem mestu mama. Meni je to ok.

Lav, umetnik

Možda sam ja nakrivo nasađen, ali ne mogu da poredim majku i devojku. Hipotetički: šta ako nađeš devojku koja super kuva, a pri tom i dodaje Lenor u mašinu i zna da opegla kragnu. Uostalom nisam ni ja bez ruku, pa mogu lagano peglu u ruke, a i znam da savijem sarmu, doduše ne kao što će to da uradi neka tetka, ali je više nego jestiva.

De facto – ima raznih mama, a i raznih sinova. Mada moram da priznam, da čak i ja kao ćera nisam imuna na to da bar ponekad budem edipovka, pa poželim da me neko bezuslovno mazi, pazi ,ušuška, postavi mi ručak, donese šerbet u krevet. A niko to ne radi tako kao mama, zar ne?

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Autorka teksta pokušava da pseudo-psihološkim obrazloženjima zamagli jednostavnu i prostu činjenicu : U Srbiji je odrasla cela jedna generacija žena NESPOSOBNIH da budu dobre majke i dobre supruge . U skladu sa tom činjenicom je i njihovo ponašanje , a i ponašanje muškaraca prema njima : brze i površne veze , propali brakovi , zapuštena deca . I naravno te cipele za bežanje , koje navlači čas jedna čas druga strana .

moodiranje newsletter

nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

Dopašće vam se još:

7 razloga zbog kojih deluješ kao sirotinja, iako to nisi

Zamislimo situaciju da si bankar koji radi na odeljenju kredita. Dolazi ti čovek koji želi da podigne kredit za svoj [...]

Ugasite internete: Majke koje pokušavaju da preko dece budu popularne haraju njime!

Ovih dana sve češće i češće, uglavnom u sebi, ali ponekad i na glas izgovorim rečenicu: Ugasite internete, vreme je. [...]

Ono kad si parazit s 30 i nešto: “Keva, daj za kafu!

Iza ovog bezazlenog naslova krije se mnogo dublji problem nego što deluje. Istina, nismo imali najsjajnije uslove za odrastanje, i [...]

Devedesete? Pali, bre!

S obzirom da sam novinarstvom, i to onim muzičkim, u Srbiji & Beogradu, počeo da se bavim upravo početkom devedesetih, [...]
MOODIRANJE

© 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ