fbpx

Postoji naselje u Srbiji gde sve ima VEOMA ČUDAN naziv! Saznajte o čemu je reč! (FOTO)

Kad poštar treba da odnese nešto na ovu adresu u Srbiji, prvo se prekrsti pa proveri da nije greška! Zlatiborski okrug, opština Požega, a mesto se zove Jelen Do!

0

Nalazi se uz magistralni put koji povezuje Beograd sa Užicem i Podgoricom, a prema popisu iz 2011. mestu ovde živi 109 punoletnih stanovnika. U poslednjim popisima primećen je pad broja stanovnika.

Prosečna starost stanovnika ovog mestašceta iznosi 43 godine, a svi žive u nekih pedesetak kuća. Ovo malo naselje Zlatiborskog okruga ima samo jednu ulicu, a vi imate pravo jednom da pogađate kako se zove ta ulica.

Jelen Do, naravno!

Prema etničkim popisima, stanovnici naselja i ulice Jelen Do su 100% Srbi. Ako se pitate otkud ovaj čudan naziv, odgovor se krije u 1948. godini kada je naselje zvanično registrovano. S obzirom da je tada postojao kult krštavanja gradova i naselja po rahmetli maršalu, nije isključeno da mu je tu negde utekao neki jelen kapitalac, pa je naselje ostalo zabeleženo tim događajem.

Ovo simpatično naselje ima i poštu. Takođe imate pravo jednom da pogađate kako se zove.

Pošta Jelen Do!

Tako da zbunjeni poštar s početka teksta ima gde da donese pismo ili pošiljku.

Iako danas ima nešto preko 100 stanovnika, Jelen Do je u prošlosti bio daleko brojini, pa je u njemu 1971. živeo čak 331 stanovnik! Neki su se odselili, neki su umrli… kad smo kod toga, znate li da Jelen Do ima i groblje? Hajde, pogađajte kako se zove, nije teško!

Groblje Jelen Do!

Nije nam poznato zašo su žitelji toliko vezani za ovaj naziv, a ako želite da saznate svakako biste morali otići tamo. Bez brige, nećete se izgubiti niti morati da lutate, Jelen Do ima i svoju železničku stanicu. Ona se zove, kako drugačije, nego…

Železnička stanica Jelen Do!

Kada ste već stigli ovde, red je i da obiđete lokalne znamenitosti.

Krajem dvadesetih godina prošlog veka osnovano je preduzeće za proizvodnju i promet građevinskog materijala u kom se proizvodio kreč. Sedamdesetih se otvara pogon za proizvodnju tehničkog kamena i negašenog kreča.

Carmeuse Srbija

 

Vi sad pretpostavljate da znate kako se zove preduzeće, ali cvrc! Blizu ste, ali ne i skroz u pravu! Preduzeće se zove:

Jelen Do d.o.o!

Verujemo da gorite od želje da posetite ovo specifično naselje. Ako stignete tamo pre nas, obavezno nam pošaljite razglednicu!

Komentari