fbpx
Friday, December 2, 2022

NAJČITANIJE

AlmanahDruštvoPostoji naselje u Srbiji gde sve ima VEOMA ČUDAN naziv! Saznajte o...

Postoji naselje u Srbiji gde sve ima VEOMA ČUDAN naziv! Saznajte o čemu je reč! (FOTO)

Kad poštar treba da odnese nešto na ovu adresu u Srbiji, prvo se prekrsti pa proveri da nije greška! Zlatiborski okrug, opština Požega, a mesto se zove Jelen Do!

Nalazi se uz magistralni put koji povezuje Beograd sa Užicem i Podgoricom, a prema popisu iz 2011. mestu ovde živi 109 punoletnih stanovnika. U poslednjim popisima primećen je pad broja stanovnika.

Prosečna starost stanovnika ovog mestašceta iznosi 43 godine, a svi žive u nekih pedesetak kuća. Ovo malo naselje Zlatiborskog okruga ima samo jednu ulicu, a vi imate pravo jednom da pogađate kako se zove ta ulica.

Jelen Do, naravno!

Prema etničkim popisima, stanovnici naselja i ulice Jelen Do su 100% Srbi. Ako se pitate otkud ovaj čudan naziv, odgovor se krije u 1948. godini kada je naselje zvanično registrovano. S obzirom da je tada postojao kult krštavanja gradova i naselja po rahmetli maršalu, nije isključeno da mu je tu negde utekao neki jelen kapitalac, pa je naselje ostalo zabeleženo tim događajem.

Ovo simpatično naselje ima i poštu. Takođe imate pravo jednom da pogađate kako se zove.

Pošta Jelen Do!

Tako da zbunjeni poštar s početka teksta ima gde da donese pismo ili pošiljku.

Iako danas ima nešto preko 100 stanovnika, Jelen Do je u prošlosti bio daleko brojini, pa je u njemu 1971. živeo čak 331 stanovnik! Neki su se odselili, neki su umrli… kad smo kod toga, znate li da Jelen Do ima i groblje? Hajde, pogađajte kako se zove, nije teško!

Groblje Jelen Do!

Nije nam poznato zašo su žitelji toliko vezani za ovaj naziv, a ako želite da saznate svakako biste morali otići tamo. Bez brige, nećete se izgubiti niti morati da lutate, Jelen Do ima i svoju železničku stanicu. Ona se zove, kako drugačije, nego…

Železnička stanica Jelen Do!

Kada ste već stigli ovde, red je i da obiđete lokalne znamenitosti.

Krajem dvadesetih godina prošlog veka osnovano je preduzeće za proizvodnju i promet građevinskog materijala u kom se proizvodio kreč. Sedamdesetih se otvara pogon za proizvodnju tehničkog kamena i negašenog kreča.

Carmeuse Srbija

Vi sad pretpostavljate da znate kako se zove preduzeće, ali cvrc! Blizu ste, ali ne i skroz u pravu! Preduzeće se zove:

Jelen Do d.o.o!

Verujemo da gorite od želje da posetite ovo specifično naselje. Ako stignete tamo pre nas, obavezno nam pošaljite razglednicu!

3 KOMENTARI

  1. Odavno nisam naišao na ovoliko čuđenje oko nečeg toliko običnog kao što je ime ovog naselje i okolnih toponima, objekata, itd. Naselje je prosto nazvano po jednoj životinji, što je veoma uobičajno u Srbiji za različite toponime (Kragujevac, Jastrebac, Soko Banja, Medveđa…) i po geografskom pojmu do (dolina, dol ili, još sažetije, do). Ovaj naziv je mogao začuditi samo nekog kome je srpski jezik potpuno stran. Inače, čuđenju mesta nema, ali za neukost se, izgleda, uvek pronađe.

  2. Ovo je najbesmisleniji tekst koji sam u životu video. Zamislite, u Beogradu se železnička stanica zove Železnička stanica Beograd?! Robna kuća je Beograd!!! Postoji čak i taksi koji se zove Beogradski taksi, a zamislite, vozi po Beogradu!!! Hahaha, to je toliko čudno da je neverovatno

  3. U državi u kojoj su mnoge čudne stvari postale sasvim normalne, pojedini se čude sasvim normalnim stvarima. Čudno, čudno… ali u ovoj zemlji čuda, sve je to “normalno”.

OSTAVI KOMENTAR

Uneti komentar
Uneti ime ovde

Dopašće ti se i ovo:

Zaprati @moodiranje.rs na Instaću :)

RANDOM STUFF:

spot_img