Iako sigurno možete limoncello u prodavnici, moguće je da ovaj napitak napravite sami kod kuće. “Idealno je za pijuckanje posle večere, kao digestiv, ili čak pomešano u martini ili džin koktel”, kaže fotograf za hranu i autor recepta, Petar Maršal.
Potrebna su samo četiri sastojka, sa vodkom kao osnovom i nekoliko lakih koraka. Najvažniji sastojak? Strpljenje. Ovo ćete želeti da napravite unapred za svaku priliku koju planirate, ostavljajući dovoljno vremena da se aroma limuna razvije svoj pun ukus.
Potrebno je:
- boca vodke (neka malo bolja)
- 4 limuna
- šolja šećera
- šolja vode
Limoncello priprema:
Malim, oštrim nožem, ogulite limunovu koru na tanke tračice. Potrudite se da što više belog ostane na limunu, jer može liker učiniti gorkim.
Zatim koru od limuna stavite u flašu u kojoj će biti limoncello. Zatim zalijte vodkom – flašu, ne sebe.
Iako limoncello može da se pravi samo od vodke i limunove kore, ipak je ukusniji kad je malo slađi.
U maloj šerpici kuvajte vodu i šećer dok ne postanu sirup; a kada se ohladi, sipajte u bocu. Dobro zatvorite bocu i odložite je na tamno, hladno mesto.
Preostao je ključni sastojak – strpljenje.
Što duže stoji – to je limoncello bolji.
Idealno je da odstoji barem sedam dana, a ako možete da izdržite i sačekate duže, svaka čast – i živeli!