Iako sigurno možete limoncello u prodavnici, moguće je da ovaj napitak napravite sami kod kuće. “Idealno je za pijuckanje posle večere, kao digestiv, ili čak pomešano u martini ili džin koktel”, kaže fotograf za hranu i autor recepta, Petar Maršal. Potrebna su samo četiri sastojka, sa vodkom kao osnovom i nekoliko lakih koraka. Najvažniji sastojak? […]
Dopunjeno: 08. 05. 2022.
Iako sigurno možete limoncello u prodavnici, moguće je da ovaj napitak napravite sami kod kuće. “Idealno je za pijuckanje posle večere, kao digestiv, ili čak pomešano u martini ili džin koktel”, kaže fotograf za hranu i autor recepta, Petar Maršal.
Potrebna su samo četiri sastojka, sa vodkom kao osnovom i nekoliko lakih koraka. Najvažniji sastojak? Strpljenje. Ovo ćete želeti da napravite unapred za svaku priliku koju planirate, ostavljajući dovoljno vremena da se aroma limuna razvije svoj pun ukus.
Malim, oštrim nožem, ogulite limunovu koru na tanke tračice. Potrudite se da što više belog ostane na limunu, jer može liker učiniti gorkim.
Zatim koru od limuna stavite u flašu u kojoj će biti limoncello. Zatim zalijte vodkom – flašu, ne sebe.
Iako limoncello može da se pravi samo od vodke i limunove kore, ipak je ukusniji kad je malo slađi.
U maloj šerpici kuvajte vodu i šećer dok ne postanu sirup; a kada se ohladi, sipajte u bocu. Dobro zatvorite bocu i odložite je na tamno, hladno mesto.
Preostao je ključni sastojak – strpljenje.
Što duže stoji – to je limoncello bolji.
Idealno je da odstoji barem sedam dana, a ako možete da izdržite i sačekate duže, svaka čast – i živeli!
Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
© 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ