fbpx
Naslovna » Magazin » Kod kuće » Samo u određenim situacijama smeš da se igraš vodoinstalatera

Samo u određenim situacijama smeš da se igraš vodoinstalatera

Curi ti cev ispod lavaboa? I zoveš vodoinstalatera zbog toga? Pa ti nisi čovek, već kanarinac!

Dopunjeno: 17. 08. 2020.

Da li je moderan način života izgovor za to da ne naučimo nekoliko osnovnih stvari koje bi trebalo znati po kući, uključujući i osnovne vodoinstalaterske poslove ili smo navikli da se uvek oslanjamo na majstore? A znamo ono Marfijevo pravilo – problem će da nastane u nedelju, najverovatnije kasno uveče, kada će skoro svaki vodoinstalater u Beogradu biti nedostupan ili zauzet ili spavati.

Kako preživeti i držati vodu dok majstori dođu? I kad smeju uopšte da nam dođu majstori i da rade? Evo par saveta.

#1 Vodoinstalater ti ne treba da središ vodokotlić

OK, treba ti vodoinstalater da zameniš sve one cevčice i tube, ali ako već nepovratno curi voda, prvo probaj da otvoriš vodokotlić i pogledaš. Za početak. Možda se nešto samo pomerilo. Možda treba da se zameni neki deo. Jel umeš to da uradiš? Ako ne smeš ili ne umeš, pozovi komšiju/tatu/druga/ujaka/rođaka…pa kad dođu… Onda ako ni to ne pomaže, bolje zavrni ventil sa strane i sačekaj da majstor dođe.

#2 Dok dođe vodoinstalater, pobrini se da voda ne preliva

Jednom mi se desilo upravo ovo o čemu pričamo – došla sam od drugarice, ušla u kupatilo, videla da nema hladne vode iako je bojler bio pun, pogledala i shvatila da kaplje voda, naravno po veš mašini. Bila je nedelja, oko 23 uveče. I naravno – dogorelo je, vreme je bilo za novi bojler. To je značilo da tu noć makar, moram da se snađem.

Bolje bi ti bilo da imaš lavor u kući, a ako ne (u šta sumnjam), pod parolom snađi se poslužiće i neka šerpa tipa onih za sarme i kupuse. Škola nas možda ne uči previše znanja koja su praktična, ali nas definitivno uči tome da improvizujemo, snalazimo se i brzo mislimo. Znam da je smešna situacija možda, ali x-puta u životu je brzo reagovanje ključ svega.

#3 Veliki vodoinstalaterski radovi

Naravno da možeš da prelepiš nalepnice za pločice sam ili sama, da ih detaljno očistiš i osušiš i remodeliraš i redizajniraš svoje kupatilo jeftino i brzo. Možda možeš čak i silikon na tuš kabini da promeniš, to bar nije toliko teško, a neminovno je.

Ali razbijanje pločica, njihova zamena, ugradnja tuš kabine, renoviranje kupatila, zamena postojećih vodovodnih i kanalizacionih instalacija i slično nisu stvari oko kojih se treba šaliti. Voda je ogromna štetočina, rame uz rame sa vatrom. Ne treba ti skuplja tara nego mera politika života.

Pretvorite staro kupatilo u bombonu uz vodeni lak za pločice

#4 Šta smeš da radiš u stanu bez dozvole

Nemojte se prevariti, postoje radovi koje sme čovek da radi sam u kući bez ikakve dozvole, a u njih spadaju recimo sledeći majstorski i vodoinstalaterski poslovi:

 • gletovanje, krečenje, malterisanje
 • stavljanje pločica
 • renoviranje kupatila
 • postavljanje sanitarija
 • izrada kuhinje
 • zamena manjih vodovodnih cevi

Prijava radova u stanu nije potrebna, ako su oni estetski. Međutim, dozvola je obavezna u slučaju kada se, na primer, izmeštaju zidovi i slično.

#5 Šta ne smeš da radiš u stanu bez dozvole

Za rekonstrukciju, adaptaciju ili sanaciju objekta, promenu namene objekta, izvođenje radova na razdvajanju ili spajanju poslovnog ili stambenog prostora, ugradnju unutrašnjih instalacija (npr. gas, struja, voda, toplotna energija) u postojeći objekat, potrebno je podneti zahtev nadležnom opštinskom organu.

 • pregrađivanje stana
 • rušenje pregradnih zidova
 • skidanje radijatora
 • radovi na vodovodnim vertikalama
 • zamena ili popravka krova

U Beogradu su za to nadležne opštine, odnosno Odeljenje za građevinske i komunalne poslove. Uz zahtev neophodno je priložiti dokaz o plaćenoj administrativnoj taksi za podnošenje prijave i naknadu za Centralnu evidenciju, kao i dokaz o izmirenju obaveza u pogledu doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta. (izvor: Blic)

#6 Kućni red u Beogradu

Ne sme se zaboraviti stavka zvana kućni red, jer od njega zavisi kako će vaš život tokom radova izgledati.

Novi kućni red u Beogradu podrazumeva da radovi mogu da se izvode od 7.00 do 16.00 i od 18.00 do 22.00. Ovo je jasno istaknuto u Propisu.

II POSEBNE ODREDBE, Vreme odmora

Član 5

Radnim danima u vremenu od 16.00 do 18.00 i od 22.00 do 7.00 časova narednog dana, a u danima vikenda u vremenu od 14.00 do 18.00 časova i od 22.00 do 8.00 časova subotom i 10.00 časova nedeljom, stanari se moraju ponašati na način koji obezbeđuje mir i tišinu u zgradi (vreme odmora).

Vreme odmora mora se poštovati i pri korišćenju mašina za održavanje zelenih površina oko zgrade (kosačica, motorna testera i slično).

U slučaju porodičnih slavlja i drugih okupljanja, a najkasnije dva dana ranije stanari su dužni da postavljanjem obaveštenja na vidnom mestu u zgradi o tome obaveste ostale stanare, s tim da se od 1.00 čas posle ponoći mora obezbediti mir i tišina u zgradi.

Hoćeš li ipak zvati vodoinstalatera onda?

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  “Intelektualac” – zapravo samo diplomirani primitivac

  Slobodan Jovanović (1869-1958.) je bio naš cenjeni pravnik, istoričar, književnik i političar tadašnje Kraljevine Jugoslavije, čiji je značaj nemerljiv i [...]

  7 razloga zbog kojih deluješ kao sirotinja, iako to nisi

  Zamislimo situaciju da si bankar koji radi na odeljenju kredita. Dolazi ti čovek koji želi da podigne kredit za svoj [...]

  Kocka, rakija i lake ženske: Zbog ovih stvari Srbi i dalje zovu dnevne novine da se odreknu posrnulog člana porodice!

  U ne baš tako davnoj prošlosti, kada su čast i ugled imali značaj, najgore što je moglo zadesiti neku časnu [...]

  Ugasite internete: Majke koje pokušavaju da preko dece budu popularne haraju njime!

  Ovih dana sve češće i češće, uglavnom u sebi, ali ponekad i na glas izgovorim rečenicu: Ugasite internete, vreme je. [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ