fbpx
Naslovna » Karijera i biznis » Šta da radiš kada ti šef vadi dušu na slamčicu i pritom te krivi za sve

Šta da radiš kada ti šef vadi dušu na slamčicu i pritom te krivi za sve

Svako jutro dolaziš na posao sa grčem u želucu, a odlaziš kao isceđena krpa. Osoba koja ti je nadređena te perfidno teroriše, a smatraš da ništa ne može da se uradi po tom pitanju. Ne mora da znači.

Dopunjeno: 27. 11. 2023.

Prva stvar koju treba da razlučiš: zašto ta osoba od celog kolektiva maltretira baš tebe (ili najviše od svih). Upravo tu leži potencijalno razrešenje konflikta. Počinje obično ovako: “Super mi je na poslu, uslovi su ok, kolege takođe, samo, što je šef… (upisati pejorativ po želji)“.

Odmah da ti saopštimo, to da li je šef priučen, nedoučen, nepodoban, iskompleksiran, stranački postavljen nije tvoja briga, kao što ne treba da te zanima stanje firme u APR-u (osim ako nisi knjigovođa lično). Dakle, impresije zadrži za sebe, na nivou opažaja. U slučaju da si nov, prvo vreme provedi posmatrajući poslovno okruženje i “pravila” koja vladaju. Ukoliko si već određeno vreme tu, a konflikt postoji, biće potrebno malo više truda da se stvar “ispegla“, o čemu će kasnije biti reči.

Dakle, šef je biće od krvi i mesa, baš kao i ti, što znači da verovatno ima slabosti i mane svojsvrsne svakom ljudskom biću. S obzirom da se poslovna klima poslednjih godina pretvorila u opstanak, treba imati u vidu da dotični osim svakodnevnih obaveza ima i nagon da zadrži i opravda poziciju na kojoj se nalazi. Stoga, nemoj je klimati bespotrebnim nametanjem i podrivanjem.

Kad i kako nastaje problem s šefom?

Iako veruješ da je na ličnoj osnovi, tojest, da gaji animozitet prema tebi, moraš biti svestan da se to ne dešava ničim izazvano.
Ovo su stvari i situacije koje će te verovatno staviti na “tapet“ (neki šefujući će reći, sa razlogom):

  •  kašnjenje;
  • odlaganje i izbegavanje obaveza;
  • prebacivanje odgovornosti;
  • konflikti sa drugim kolegama;
  • špekulisanje (ogovaranje, spletke).

Dok ove stvari i te kako umeju da nerviraju nadređene (a i ceo kolektiv):

 •  mrzovolja, baksuzluk;
 • odražavanje privatnih (ne)prilika na produktivnost;
 • isticanje radi isticanja (oblačenje, nametanje mišljenja, pokušaj vođstva).

Ma koliko zvučalo nepravedno, za sankcionisanje i vaspitne mere na ponašanje iz obe grupe si sam odgovoran. Što se kaže, dao si povod.

Rešenje koje se preporučuje je otvoren razgovor sa šefom (najbolje u prisustvu HR-a) u kome će obe strane sagledati postojeću situaciju i naći rešenje da se ona popravi.

“Ali, ja ništa loše ne radim, a on me muči” je već problem. Svi mi poznajemo nekog ko se budi sa uzdahom, a na posao odlazi kao na robiju, upravo zbog bojazni šta ga tog dana čeka od strane šefa. Zbilja, on ne radi ništa loše, a svakodnevno dobija “ćuške“, perfidno upakovane uvrede, podmetanje obaveza i odgovornosti, a naznaka nema da će to prestati.

Takav nadređeni mora da je lud, složićemo se svi. Ali zašto muči baš tog jednog pojedinca, zašto uživa da ga usisava, drži u strahu i nelagodi? Odgovor se nalazi bukvalno u pitanju. Zato što je dotični zaposleni “dobar materijal“.

Rekli smo već, pored podrazumevanih obaveza, nadređeni sve vreme imaju negde u podsvesti zabrinutost za svoju poziciju i nagon da je sačuvaju, logično. S tim što tu ima jedna začkoljica: šef je nepripremljen postavljen na tu poziciju. Osetio je šta znači odgovornost, ali i moć. U dobro uređenim zemljama moguće je da od kasirke postaneš direktor tržnog centra, korak po korak, napredujući. Kod nas vladaju neke čudne zakonitosti, pa tako kasirke preko noći postaju direktori i to sa doktorskom diplomom.

Elem, takvi “rivale“ i “opasnost“ vide u upravo onim sličnim sebi, slabim i nesigurnim (nemoj da te ovo čudi, visoki menadžment na rukovodeće pozicije postavlja upravo “radnike udarnike“, one koji svoj posao rade iz straha da ga ne izgube, kojima je vrednost slepo izvršavanje obaveza, a ne kvalitet i porast vrednosti). E baš takav ne vidi konkurenciju u nekom svog kalibra, već u nekom ko je kao ti, jer je svestan da tu poziciju ne zaslužuje i da na nju može lako uskočiti neko drugi.

Šta dalje?

Pošto ovakve situacije uvek kulminiraju, najčešće na štetu zaposlenog, na vreme valja početi sa merama predostrožnosti i zaštite.

 • ma koliko si bezvoljan, mrzovoljan i iscrpljen situacijom, potrudi se da ustaješ i dolaziš na vreme, odmoran i pristojno obučen;
 • ispunjavaj svoje obaveze, ukoliko nisu definisane, zamoli nadređenog da ti da normu “zarad lakše organizacije“;
 • insistiraj na pisanoj komunikaciji, nek ostane trag, da posle ne bude “rekao sam, a ti nisi čuo”;
 • zapisuj, printskrinuj, snimaj sve pokušaje opstruisanja tvog rada;
 • nemoj reagovati plakanjem ili svađom na kritiku;
 • sa šefom komuniciraj smireno i učtivo. Nek on malo poludi;
 • ako se situacija ne popravlja, vreme je da se obratiš HR-u ili najvišim instancama (sa dokazima, naravno).

Ma koliko zvučalo neverovatno, naići ćeš na razumevanje ako se postaviš iz ugla osobe koja samo želi da neometano radi i doprinosi firmi, dok će te, s druge strane, opstruisanje i optuživanje nadređenog staviti u nezavidnu poziciju.

Zaključak? Sećaš se kad su nas u osnovnoj učiteljice opominjale da držimo leđa pravo? Upravo metaforičko nepridržavanje ovog nas dovodi u situaciju da nam je ranac svakodnevnih obaveza pretežak. I tako dolazi do toga da dozvolimo sebi da nas povređuje, muči i nervira šef, partner, komšija, prijatelj, čak i neki drznik sa ulice.

Počni sa vežbama smirenosti, kontrole besa, samopoštovanja i tolerancije. Potrudi se pre osuđivanja da sagledaš i razumeš nečije ponašanje, jer ne vrti se svet samo oko tebe.

Naposletku, seti se da više nema učiteljice da opominje za prava leđa i brani od dece koja te zadirkuju, već da si odrasla osoba čija zrelost treba da se ogleda baš u samostalnom rešavanju problema. A šef je tu zapravo najmanji problem.

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 1. Sef. Te ljude treba izbegavati, odnosno ukoliko je covek u mogucnosti sam svoj biznis da pokrene. Ovako, ja cu radije da izucavam video poker nego li da pustim da me sef neki tako ponizava i to. Ljudi, okrenite se internetu, evo ja trenutno QA izucavam, da se spasem nasih kapitalista…

Moodiranje newsletter

nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

Dopašće vam se još:

Srpske antologijske face: Ko su zapravo bili Ludi Nasta, Dragička, Radio Mileva…

Otkrivamo ko su zapravo Ludi Milojko, Radio Mileva, Dragička, Ludi Nasta...

“Intelektualac” – zapravo samo diplomirani primitivac

Slobodan Jovanović (1869-1958.) je bio naš cenjeni pravnik, istoričar, književnik i političar tadašnje Kraljevine Jugoslavije, čiji je značaj nemerljiv i [...]

Devedesete? Pali, bre!

S obzirom da sam novinarstvom, i to onim muzičkim, u Srbiji & Beogradu, počeo da se bavim upravo početkom devedesetih, [...]

Najluđi srpski idiomi: Šta li nam je samo peršun skrivio?

Pogledajte najpoznatije srpske idiome i upoznajte njihovo značenje.
MOODIRANJE

© 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ