fbpx
Naslovna » Magazin » Duh i telo » Šta je taj OPC+C koji se toliko pominje i zašto ga treba koristiti

Šta je taj OPC+C koji se toliko pominje i zašto ga treba koristiti

Opc+c ili oligomerni proantocijanidini su grupa jedinjenja poznatih po svojim antioksidativnim moćima.

Dopunjeno: 20. 05. 2019.

Zahvaljujući jakoj antioksidativnoj sposobnosti, OPC+C koji se nalazi u košticama grožđa, štiti ćelije od oksidativnog stresa, a samim tim smanjuje oštećenje i zapaljenje tkiva. Navodimo vam 3 razloga zbog kojih bi trebalo da OPC+C postane vaš izbor suplementa.

Smanjuje krvi pritisak

Smatra se da redovno korišćenje koštica grožđa može pozitivno uticati na smanjenje krvnog pritiska posebno kada je u pitanju blaga hipertenzija.

Urađeno je do sada oko 16 studija u kojima je učestvovalo 810 ljudi koji su imali visok krvni pritisak. Uzimane su različite doze u proseku od 100-2000mg ekstrakta koštica grožđa  i zaključak je bio da se sistolni (gornji) pritisak u proseku smanjio za 6mmHg, a dijastolni (donji) pritisak za 2,8mmHg.

Takođe, došli su do zaključka da uzimanje nižih doza od 100-800mg dnevno tokom 8-16 nedelja pokazuje veću efikasnost nego uzimanje jednokratne doze od 1000-2000mg.

Druga studija je obuhvatala 29 odraslih osoba koje se imale visok krvni pritisak, i nakon redovnog uzimanja 300mg ekstrakta koštica grožđa tokom 6 nedelja, sisitolni pritisak bio je smanjen za 5,6% a dijastolni za 4,7%.

Još jedan interesantan podatak je da je ova terapija imala veći učinak kod osoba mlađih od 50 godina sa prekomernom telesnom težinom i metaboličkim poremećajima. Razlog više da pokušate sa ovom pomoćnom terapijom ako pripadate ovoj populaciji.

Suplementi na bazi  ekstrakta koštica grožđa najdelotvorniji su kada se uzimaju tokom 8-16 nedelja u prosečnoj dozi od oko 300mg.  Značajno mogu smanjiti krvni pritisak kod osoba sa hipertenzijom koje su mlađe od 50 godina koji su gojazne ili imaju neki metabolički poremećaj. Ovakvi suplementi se u Srbiji jedino mogu naći na sajtu pro100healthy.

OPC+C poboljšava protok krvi

Postoje brojne studije koje dokazuju ovu tvrdnju. Kod žena u menopauzi, 400mg ekstrakta koštica grožđa nakon osam nedelja značajno je smanjilo rizik od pojave krvnih ugrušaka.

U jednoj maloj sudiji koja je obuhvatila 8 zdravih mladih žena koje 6h dnevno provode radeći sedeći posao, ispitivan je efekat koštica grožđa na smanjenje otoka koji su nastali kao posledica višečasovnog sedenja. Data im je jedna doza od 400mg ekstrakta grožđa nakon čega im se smanjio otok za 70% u odnosu na žene koje nisu uzele ovaj suplement.

U istoj studiji, kod drugih osam zdravih žena, koje su uzimale dnevnu dozu od 133mg OPC iz koštica grožđa tokom 14 dana koje su sedele minimum 6h u toku dana,  smanjeno je oticanje nogu za oko 40%.

OPC iz koštica grožđa može poboljšati protok krvi i smanjite rizik od pojave krvnih ugrušaka, smanjiti cirkulatorne probleme kao i otoke ekstremiteta nastale kao posledica dugotrajnog sedenja.

Smanjuje oksidativni stres

Poznato je da povećanje nivoa “štetnog” – LDL holesterola predstavlja veliki faktor rizika za nastanak srčanih bolesti.

Oksidacija LDL holesterola značajno povećava ovaj rizik i ima vodeću ulogu u nastanku ateroskleroze, gradeći masne plakove u arterijama.

Suplementi na bazi OPC-a u dozi od 300-400mg dnevno smanjuju oksidaciju LDL – štetnog holesterola, kod osoba koje koriste hranu bogatu mastima.

Oksidacija LDL smanjena je za oko 13,9% kod osoba koje su koristile hranu bogatu mastima a koje su uzimale OPC+C kao suplement, u poređenju sa  osobama koje tokom ishrane bogate mastima nisu koristile OPC+C.

Pored toga, u studiji koja je obuhvatala 87 pacijenata, koje su bile podvrgnute operaciji srca, preoperativno je dan pred operaciju data jednokratna doza OPC-a od 400mg. Kod ovih pacijenata značajno je bio smanjen oksidativni stres, iz čega se mogao izvesti zaključak da se ovaj suplement može davati preventivno kod srčanih bolesnika, kako bi se smanjilo oštećenje srčanog mišića.

Redovna upotreba OPC+C, odnosno, pro100healthy suplementa na bazi koštica grožđa može pomoći u smanjenju rizika za nastanak srčanih bolesti. Zahvaljujući svojstvu OPC+C-a da blokira oksidaciju štetnog LDL holesterola, smanjuje se oksidativno oštećenje ćelija srčanog mišića.

Ako se pitate zašto vam do sada niko nije rekao koliko su dragocene ove male grožđice, imajte na umu da je to zato što proantocijanidini nisu svrstani u esencijalne nutrijente i njihovo odsustvo ne izaziva stanje deficita.

Ali ako volite sebe, mislite na svoje zdravlje, ako želite da zaštitite svoj organizam od srčanih bolesti, oksidativnog stresa i slobodnih radikala (ovo se posebno odnosi na sportiste) OPC+C će postati vaša karta za zdravlje i dugovečnost.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 1. […] istraživanja ulja koštica grožđa pokazala su da su bogata oligomernim proantocijanidima, alternativno poznatim kao OPC.  Ti flavonoidi uklanjaju slobodne radikale i podstiču obnovu […]

 2. Ja sam je nasla na sajtu pro100healthy koji je iskljucivo posvecen zdravlju.Tada je bila akcija ,a sad ne znam koja je cena.Treba pogledati.Tamo moze svasta da se nadje.

 3. gde ima se nadje ovo i koliko para?

 4. Znala sam za ulje od kostica grozdja da je najzdravije za pripremu hrane kao i da je suvo grozdje zdravo da se jede.Mene interesuje u kom obliku je OPC+C i da li pomaza kod srcane aritmije?

  • Poželjno je da ga piju osobe koje imaju problema sa srcem i krvnim sudovima. Ne može da škodi kod aritmije a u kojoj će meri pomoći zavisi od vrste i uzroka aritmije.

  • Najpotentniji OPC je kada se uzima u vidu suplemenata. Najjača je koncentracija a samim tim i efekat. Grožđe je “hrana za srce” i svaki njegov deo je dragocen od ljuske u kojoj ima resveratrola pa do koštica. Preventivno se preporučuje za jelo ali kada je reč o terapijskom efektu suplementacija je efikasnija. Kada su aritmije u pitanju pre svega treba otkriti uzrok aritmije /da li je to problem sa sprovodnim sistemom srca, da li postoji stres, da li je udružena sa još nekom bolesti srca, da li je u pitanju štitna žlezda, možda dijafragmalna hernija…/ ali svakako ne može da škodi!

 5. Divan tekst. Nisam ni znala koliko su kostice od grozdja zdrave. Da li je ovo proizvod za starije odobe ili mogu i mladji da ga piju?

  • Proizvod mogu piti i mlađe osobe posebno u zimskim mesecima kada je organizmu potrebno da se odbrani od virusa. Zahvaljujući Aceroli ovaj proizvod je odličan za jačanje imuniteta.

moodiranje newsletter

nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

Dopašće vam se još:

Najjače niške fore i fazoni

Najsmešniji niški izrazi, fazoni i poređenja.

Srpske antologijske face: Ko su zapravo bili Ludi Nasta, Dragička, Radio Mileva…

Otkrivamo ko su zapravo Ludi Milojko, Radio Mileva, Dragička, Ludi Nasta...

Kocka, rakija i lake ženske: Zbog ovih stvari Srbi i dalje zovu dnevne novine da se odreknu posrnulog člana porodice!

U ne baš tako davnoj prošlosti, kada su čast i ugled imali značaj, najgore što je moglo zadesiti neku časnu [...]

Devedesete? Pali, bre!

S obzirom da sam novinarstvom, i to onim muzičkim, u Srbiji & Beogradu, počeo da se bavim upravo početkom devedesetih, [...]
MOODIRANJE

© 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ