fbpx
Naslovna » Reflektor » Šta rade mladi pisci kad niko ne obraća pažnju na njih? Imamo odgovor!

Šta rade mladi pisci kad niko ne obraća pažnju na njih? Imamo odgovor!

Poslednjih godina, retke su izdavačke kuće koje daju priliku mladim piscima fikcije. Stariji, već popularni pisci koji imaju “prođu” su im mnogo zanimljiviji. Ali, šta onda rade pisci koji žele da i njihove glasove neko čuje?

Dopunjeno: 06. 09. 2023.

Mladi se uvek dovijaju kako znaju i umeju – objavljuju na blogovima, u samizdat varijantama, ali sa malo uspeha. često odlični romani propadnu kroz pukotine sistema koji na njih ne obraća pažnju.

Sad ćete pomisliti da su konkursi odlična ideja, ali nisu – samo učestvovanje na konkursima ove vrste košta između dve i deset hiljada dinara. Da da, za priliku da neko pročita nešto što ste napisali, prvo morate da platite. Jedini problem je što pisci nisu baš čuveni po punim novčanicima…

Šalu na stranu, situacija je takva kakva je – mladi pisci retko dobijaju priliku ako nisu instagram influenseri ili modne blogerke.

Nejtan Vilijam Majer, tadašnji predavač Filološkog fakulteta, je 2014. smislio način da se novim glasovima da ta prva šansa. Osmislio je radionicu kreativnog pisanja na koju je pozvao sve zainteresovane. Kad je postalo očigledno da zainteresovanih ima, u saradnji sa nekoliko studenata je pokrenuo neprofitan program koji je jednom godišnje mladim piscima nudio priliku da usavršavaju svoj stil, da uglačaju svoje priče i pesme, i da ih objave svi zajedno u antologiji “White City Wordsmiths”.

Danas tu radionicu vode njegovi nekadašnji studenti, današnji profesori engleskog jezika, lektori i prevodioci. Radionice su zabavne, interaktivne, i opuštene. Svako ima priliku da pokaže svoju kreativnu stranu. Tu ima fikcije, poezije, romantike, trilera, i horora – niko nije ograničen i svaki autor je dodao svoj glas. Sve je na engleskom jeziku, ali iz dva dobra razloga. Prvi – da se da prilika i strancima u Beogradu da učestvuju (što i čine), a drugi – da se našim piscima da šansa da dopru do veće publike.

Ovo je četvrti put da se ova radionica održava i četvrto izdanje ove antologije je sveže izašlo iz štampe.

Ali, gde ga kupiti? Kako do njega doći? Veoma jednostavno – pojavite se 13. jula, to je petak trinaesti, u 18.30, u Tribinskoj sali Doma Omladine na promociji knjige, i uzmite svoj primerak besplatno.

Ne, nije šala, samo dođite, čujte šta mladi pisci imaju da ponude, recite im svoja mišljenja, i uzmite svoj primerak.

Garantujemo da nećete zažaliti.

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  Kocka, rakija i lake ženske: Zbog ovih stvari Srbi i dalje zovu dnevne novine da se odreknu posrnulog člana porodice!

  U ne baš tako davnoj prošlosti, kada su čast i ugled imali značaj, najgore što je moglo zadesiti neku časnu [...]

  Najjače niške fore i fazoni

  Najsmešniji niški izrazi, fazoni i poređenja.

  Uputstva iz 1893. za siguran seks: “Nipošto ne valja dva puta ujedared vršiti!”

  Ako ste mislili da je siguran seks tema poslednjih decenija, u zabludi ste. Još i naši stari imali su svest [...]

  Devedesete? Pali, bre!

  S obzirom da sam novinarstvom, i to onim muzičkim, u Srbiji & Beogradu, počeo da se bavim upravo početkom devedesetih, [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ