fbpx
Saturday, October 8, 2022

NAJČITANIJE

AlmanahReflektorTop 10 soundtracks svih vremena

Top 10 soundtracks svih vremena

Naravno, ponekad se desi i da filmska muzika doživi mnogo bolje reakcije nego sam film. Ekipa Moodiranja izabrala je 10 najboljih filmskih numera u poslednjih dvadeset godina. Da, izbor je bio izuzetno težak, ali bi bio još teži, takoreći nemoguć, da smo  uzeli u obzir i pređašnji period.

Pulp fiction – Tarantinovo remek delo koje je obiluje sjajnim hitovima kao što su Urge Overkill – Girl you’ll be a women soon, Dusty Springfield – Son Of A Preacher Man i Dick Dale & His Del-Tones – Misirlou. Ceo soundtrack našao se na prilično visokoj poziciji Bilbordove top liste. Tarantino je u svojim ostalim hitovima nastavio da neguje tradiciju fenomenalne prateće muzike.

Lord of rings – Kompozitor i producent ovog maestralnog izvođenja je Hauard Šor. Sve numere su izuzetno emotivne i čarobne i gotovo da vas uvlače u svet magije i vilenjaka.  Ove kompozicije su višestruko nagrađivane i po mnogima zalužuju visoko rangirano mesto na ovakvim top listama.

Trainspotting – Film iz 1996. svima je već dobro poznat. Prate ga dva saundtreka koja obiluju andergraund ritmom. Popularnost prvog albuma bila je toliko velika da su godinu dana kasnije izdali i drugi sa svim pesmama koje nisu stale na prvi ali i onima koje su bile izbačene iz filma. Veniti Fer rangirao je Trejnspoting saundtrek na 7. mesto najbolje filmske muzike ikada snimljene. A kako i ne bi kada se na njemu nalaze sve sami vrhunski izvođači poput Igi Popa, Dejvid Bouvija i Lu Rida. „Born Slippy“ i danas možemo da čujemo u nekom remiksu u klubovima pa čak i u originalnoj progresiv varijanti.

Amélie – Ili kako su je kod nas preveli „Čudesna sudbina Amelije Pulen“ pravo je osveženje za ljubitelje dobrog evropskog filma i zvuka. Živahna i vedra muzika vraća vas na kaldrmu stare Francuske.

Purple rain – Ovim saundtrekom Princ je lupio pečat kojim dokazuje da je nepobedivi kralj svog žanra. Po mnogima, ovaj album je bio drugi po slušanosti osamdesetih, odmah posle Džeksonovog Trilera. „Purple rain“, „When doves cry“ i „Let’s go crazy“ i dalje bude jednako žestoke emocije kao i tada.

Pirates of the Caribbean – Klaus Badelt i Hans Cimer  producirali su ovo moćno muzičko ostvarennje. Kroz sva četiri saundtreka struji snažna piratska energija, puna rustičnih vibracija koje će vam odmah napuniti baterije.

Requiem for a Dream – Sjajni Klint Mansel konponovao je muziku za ovaj film u izvođenju „Kronos kvarteta“. Najpoznatija numera iz filma “Lux Aeterna”, pojavljuje se i u filmu „Gospodar prstenova – dve kule“. Istovremeno mračan i uzbudljiv, ovaj saundtrek postigao je ogroman uspeh. Remiks celog albuma uradili su i Pol Okenfold, Delirium , Džoš Vink i mnogi drugi.

American Beauty – Sjajni pop, rok i soul hitovi poput Use me- Bill Withers, Dead already – Thomas Newman, The Seeker – The Who krase ovo filmsko ostvarenje čije su numere bile nominovane za Gremi.

Star wars – U Prequel trilogy‎ preovlađuje mračan ton. Ipak, na listi se jednostavno morao naći. Moramo izdvojiti sjajan saundtrek „Star Wars in concert“ u čiju su produkciju uljučeni simfonijski orkestar i hor, a u pratnji se mogu čuti specijalno montirani snimci iz svih filmova. Ovaj saundtrek je zaveštanje kreativnosti Džona Vilijamsa i svakako ga treba posedovati u svojoj muzičkoj kolekciji.

Titanic – Jedan od najprodavanijih albuma filmske muzike svih vremena. Džejms Horner komponovao je sve numere. Kameron je po svaku cenu hteo da izbegne saradnju sa njim jer nisu bili u najboljim odnosima. Ipak na kraju se odlučio za njega, što se naravno ispostavio kao pun pogodak.

1 COMMENT

OSTAVI KOMENTAR

Uneti komentar
Uneti ime ovde

Dopašće ti se i ovo:

Zaprati @moodiranje.rs na Instaću :)

RANDOM STUFF:

spot_img