fbpx
Naslovna » Magazin » Duh i telo » Traganje za uspomenama u šarama: mermer i kintsugi kao trag sudbine i isceljenja

Traganje za uspomenama u šarama: mermer i kintsugi kao trag sudbine i isceljenja

Mermer kao dar prirode u dezenima koje je priroda sama smišljala, predstavlja neodoljiv sastojak svakog doma. Sećam se kako sam kao mala volela da posmatram šare na mermeru i procenjujem na šta me podsećaju i da tražim neke oblike.

Dopunjeno: 24. 11. 2023.

Neobično je šta nas podseća na neko vreme, neki miris, trenutak, pesma, slika, pa i šare neke nasumične mermerne ploče.

Jedna naročita uspomena mi se javi kada god gledam u bilo koje šare, bilo na mermernim pločama, na pločicama u kupatilu, na zidovima, u parkovima. Posebno beli mermer budi uspomene.

slusalice na mermeru beli mermer

Bilo je tipično mirno popodne kada je zazvonio telefon. Nepoznat meni ženski glas pitao je za mamu. Mama je bila na poslu. Jasno je da je to bilo vreme pre društvenih mreža, pa i interneta delimično, a svakako pre mobilnih telefona. Onda je taj isti glas pitao: “A kako ti je tata?”. Svega dve-tri nedelje ranije (vreme je tada bilo relativan pojam i jedan niz večnosti neke pomešane sa trenutkom treptaja) moj otac je preminuo na mojim rukama. Taj naizgled prozaični momenat u kojem sam ja nekoj meni nepoznatoj ženi pojasnila da tate više nema, da smo dobro, sasvim smireno i tiho, slušajući njene jecaje i tešeći je pamtim i dan danas i ni dana danas ne znam ko je ta žena bila. Primila sam njeno saučešće, spustila slušalicu i kao oparena odjurila na drugi kraj stana do kuhinje. Stavila sam slušalice i slušajući Toni Brekston i njenu pesmu “Unbreak my heart” dugo, dugo gledala u šare na kuhinjskoj mermernoj ploči. Bile su lepe. Bilo je tu životinja, srca, nekih biljčica…a iza svih njih isplivavale su zelenkaste oči moga oca, splet uspomena i neke daleke kuće i staze kojima je tek trebalo da prođem.

Kako uspomene dobiju drugo svetlo vremenom?

Kintsugi zena lecenje psihologija

Danas kada biram svoje pokućstvo, sem kvaliteta i stvari koje se podrazumevaju, sa nekom setom i pomalo ličnim interesovanjem biram mermerne šare gde god mogu. Ali sam zacrtala da će moju decu za njih vezivati apsolutno samo lepe uspomene i priče.

Na stranu mojih razloga, mnogo je razloga zbog kojih je mermer dobar izbor za naš dom. Nije on jedina stvar koja će obojiti vreme u našem domu, biti deo naših uspomena, niti najupečatljivija, ali kao i zidovi, nameštaj i slike, i gradivni elementi naših domova su pozadina upravo za sve uspomene koje nas u našem domu očekuju.

 

Zašto birati mermer i mermerne ploče?

 

ruka preko mermerne ploce mermer

Generalno je mišljenje da je mermer idealan za kupatila, kuhinje, poslovni prostor, oko kamina, na zidovima i svim površinama koje su predviđene za „normalnu“ upotrebu.

Glavni razlog zbog kog postoji velika potražnja za mermerom je njegov elegantan izgled. Ovaj magmatski kamen se može naći u prelepoj i uvek unikatnoj paleti boja. Može se naći u čistoj beloj ili crnoj boji, kao i u mešavini ovih boja, a postoje i razne varijacije u roze, žutoj, sivoj u zelenoj boji.

Reč mermer vodi poreklo od grčke reči “marmaros”, što u prevodu znači kamen koji blista. Već vekovima se koristi u građevinarstvu, i lako ga je prepotznati po gracioznim šarama koje se prostiru po njemu. Izuzetno je izdržljiv (jer je prirodan kamen), ali možemo reći da je ipak manje otporn na fleke i ogrebotine tokom do kvarca. Sa druge strane, mermer bolje podnosi visoke temperature i nikada neće požuteti, ako se recimo nalazi oko kamina. Takođe, lakoća održavanja je još jedna velika prednost mermera.

 

Šare mermera kao šare naših života – liče na KINTSUGI

Photo by SIMON LEE on Unsplash

Sve te šare u prirodi podsećaju me i na šare u našim životima, one ljudske, nastale delovanjem ne toliko prirode, koliko sudbine.

Te šare su u japanskoj kulturi učinili prelepim, a to i jeste negde suština, da sve naše rane toliko prigrlimo da postaju lepota našeg postojanja, trag preživljenog, svedočanstvo toga da smo se sudarili sa životom samim i spoznali ga, prevazilazeći tamu u hodu, koliko god laganom i teškom, ka svetlosti.

Kintsugi je japanska umetnost spajanja slomljenih komada grnčarije sa zlatom — izgrađena na ideji da prihvatanjem nedostataka i nesavršenosti možete stvoriti još snažnije, lepše umetničko delo. Sva oštećenja su jedinstvena i umesto da se neki predmet popravlja tako da deluje kao nov, ova tehnika stara 400 godina zapravo ističe “ožiljke” kao deo dizajna.

Korišćenje ovoga kao metafore za samoisceljenje uči nas važnoj lekciji:

Ponekad u procesu popravljanja stvari koje su pokvarene, mi zapravo stvaramo nešto jedinstvenije, lepše i otpornije.

 

I želim vam da gledajući šare svog života pronalazite te zlatne niti i u svemu onom što vam se desi oslikate tragove kao dokaze da su vaši mermeri spomenici životu, a ne nadgrobne ploče predaje. Želim vam da vas iskušenja uzdignu, a ne obore. I na kraju vam želim da sve te uspomene i sećanja prestanu da bole, jer tada zaista, isceljenje koje zauvek traje, postaje snaga, iskonska i ta sećanja postaju motor pokretač života, a ne šipka u točkovima vašeg puta koje je jedinstveno.

 

 

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  (Ne)Zaboravljene boemske legende

  Jedan od razloga zašto se odlazak u kafanu pretvorio u kliše je taj, što su mnoge, izvorno boemske pesme prilično [...]

  Bonžur bičizzz: A ko će nas “normalne” da zaštiti?

  Da nas posmatra neko sa strane, tačno bi pomislio da je Srbija raj za "ugrožene vrste" i "manjine". Ajde čik [...]

  Najluđi srpski idiomi: Šta li nam je samo peršun skrivio?

  Pogledajte najpoznatije srpske idiome i upoznajte njihovo značenje.

  Devedesete? Pali, bre!

  S obzirom da sam novinarstvom, i to onim muzičkim, u Srbiji & Beogradu, počeo da se bavim upravo početkom devedesetih, [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ