fbpx
Sunday, September 25, 2022

NAJČITANIJE

MagazinOgnjišteUdaja, nešto teže lekcije: Uputstvo za novopečene mlade

Udaja, nešto teže lekcije: Uputstvo za novopečene mlade

I sama verovatno znaš da biti uspešna udavača (naročito danas u miloj nam zemlji Srbijici) spada u domen teškog, kako mentalnog, tako i fizičkog posla. Smršaj, zategni, popuni gde fali, trpi najlon čarape na minus dva, glumi, smej se i kad nije smešno, suzdržavaj se, plači kad je potrebno i tako u nedogled. Konkurencija nikad nije bila veća.

Ako si srećnica, nađeš dasu koji je milom (ili pak silom – višom, reproduktivnom, kakvomgod) odlučio da batali, ah taj divni, momački život pun slobode. Uspela si, možeš da odahneš? Moram da te razočaram, bolna istina je da se trka tu ne završava. Naprotiv, upravo tu, na mestu gde te je tvoj dragi preneo preko praga, možeš slobodno da zabodeš zastavicu sa natpisom „start“ . Pa hajde da vidimo šta sve novopečena mlada treba da zna i prihvati, da bi živela „srećno i dugovečno“. U braku, podrazumeva se.

1. Društveni život

Naravno da ti je jasno da sada treba da zaboraviš na svoje drugarice, a pogotovu na drugove. U obzir dolaze samo oni koji su u paru, ali zakonski priznatom, jer svi drugi te navlače na greh. Ona „kafa sa Majom, Ivom i Anom“, gde pričate o ramenima barmena iz kluba ili sniženju cipela u Bati, naravno da je stvar prošlosti. Složićeš se sa mnom da niti trebaju da te zanimaju tuđa ramena, ne daj bože zgodna i muška, a troškarenje na cipele je ono čime svoju frustraciju leče baba devojke. Društveni život  svodi se na njegove prijatelje, žene njegovih prijatelja i prodavačice iz Maxija, koje, ako malo bolje  razmisliš i nisu tako nadrkane. Bar ne svaki put.

2. Ljubav na usta ulazi

Zaboravi na krilaticu „Živim brzo, a hranim se lako“. Picu, burek, pljesku ćeš naravno zameniti sarmom, gulašem i graškom. Supa nije supa ako je iz kesice. Čips nije večera. Stvar će ići glatko ako prihvatiš miris zaprške i počneš da veruješ u to da se svaki homo balkanikus loži na miris belog luka koji se zapatio u tvojoj koži, više nego na Dior kojim si ga onomad zavodila. Budalaštine, ko još voli predigru, više od igre same?

3. Fa-fa-familija

Nije baš da svekrvu treba da zoveš „mama“, ali svakako da je voliš skoro pa kao svoju mamu. Voliš je , zar ne? Jer nema ti druge. Zažmuri na jedno oko kad stiže strina iz Pinosave koja ti zagleda po svakom ćošku kuće kao sanitarni inspektor. Zanemari to što je njegov brat od tetke potpuni imbecil, koji misli da je strava da podriguje u društvu. Ako si mislila da treba da glumiš da bi se udala, za ovu rolu treba da se potrudiš kao za Oskara. A ako zapne, pa pomisli samo da je to sad i tvoja familija.

4. Seks ili keks

Ako se još uvek slučajno sećaš perioda kad ste ti i tvoj mužjak bili zaljubljeni, pa ste se parili u liftu, u kadi, na Adi, na stolu i gde ste već stigli, prekini da se sećaš. To je stvar za ove pohotne što im desnu ručicu prsten ne krasi, i eventualno pornićarke. Sva bračna sreća je što možeš da se opustiš – uvek možete da se seksate sutra. Između seksa i peglanja, kuvanja, pajanja prašine itd. uvek naravno biraj ovo drugo, jer ako se u intimu upustiš, a nisi posvršavala sve svoje domaćinske obaveze, može da ti se desi da viriš preko njegovog ramena u zidni sat i misliš „Ima li ovo kraja, ili će opet trajati duže od sedam minuta“. Pa dobro, svuda se i ovako i onako veliča taj „seks na brzaka“.

5. Isključi emotivne dugmiće

Ti si sada udata žena! Kao mantru ponavljaj sebi ovo svakoga jutra, 10 puta, dok ne otupiš. Na šta? Na fenomenalan osmeh dase kog srećeš svakog jutra u pekari, na zgodna (već pomenuta) ramena barmena iz kluba, rođendan bivšeg frajera… Ako ti se slučajno, slučajno, mada ne bi trebalo, o ne, nikako, dogodi da ti srculence onako divljački odreaguje na nekoga, a da to nije tvoj muž, ponavljaj mantru 20 puta svakog jutra. „Ja sam udata“, „Ja sam udata“, „Ja sam udata“…

6. Bračno usavršavanje

Naravno da ne mislim da treba da čitaš neke self-helping knjige tipa „Srećan brak u 14 koraka“. Bračna edukacija znači baš suprotno – batali sve knjige koje bi te mogle navesti na to da i posle ljubavi dolazi ljubav, koještarije o svetu koji ne robuje predrasudama, sačuvaj bože. Edukuj se uz serije, sada ih, bar ima na pretek, mada bi bilo najbolje da izbor padne na nešto što počinje sa večna: „Večna ljubav“, „Večna sreća“ ili već nešto slično. 800 epizoda kvalitetnog televizijskog programa, gde ćeš se i sama potvrditi kroz to da sve venecuelanske, španske, turske i svetske lepotice zapravo žele da budu obične i voljene domaćice. Čak će ti i blokovi reklama, koji su kao prateći vokal ovih uzbudljivih sadržajnih sapunica, biti više nego korisni: Da li je belje uz Merix ili Duel, to je svakako stvar koja sada treba više da te zanima od cena nove kolekcije kaputa, svetske ekonomske krize ili već nečega na šta ovi sami i usamljeni ljudi troše svoje vreme.

7. Svaki trud se isplati

Nikada nemoj da propustiš priliku da naglasiš da si udata. Uvek i u svakoj prilici započinji rečenicu sa „Moj muž kaže“ ili „Moj muž misli“. Naročito budi glasna kada se nađeš u društvu usedelica. Kada si u društvu onih što se zabavljaju godinama, a nikako da se ozvaniče, nikada ne zaboravi da ih pitaš da li planiraju venčanje, a na njihov negativan odgovor reaguj sa tugaljivim i sažaljivim „Aha“. Seti se samo kako su samo za tebe pričali „kad će se ona udati“ i nemaj obzira. Pa, toliko si se trudila, zaslužila si!

3 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Uneti komentar
Uneti ime ovde

Dopašće ti se i ovo:

Zaprati @moodiranje.rs na Instaću :)

RANDOM STUFF:

spot_img