fbpx
Naslovna » Reflektor » Voleli ne voleli takmičenje Pesma Evrovizije, večeras svi navijamo za Srbiju!

Voleli ne voleli takmičenje Pesma Evrovizije, večeras svi navijamo za Srbiju!

Ako ste raspoloženi za Pesmu Evrovizije interesovaće vas da se večeras održava II polufinalno veče sa 18 država/takmičara od kojih će otpasti 8, a 10 će se boriti za najviše bodova u finalnoj noći u subotu.

Dopunjeno: 06. 09. 2023.

Piše: Sandra R. Tošić

Iz “balkanskog bloka” večeras ćemo gledati Crnu Goru, Mađarsku, Sloveniju i nas. Sve četiri zemlje su izabrale da pevaju na maternjem jeziku na takmičenju Pesma Evrovizije.

Pesma Evrovizije – ko su favoriti?

Na kladionicama i među fanovima Evrovizije iz ovog sastava najbolje se kotira Mađarska. Predstavnik je grupa AWS sa pesmom “Zbogom leto” ili na mađarskom “Viszlát nyár”. AWS su metal bend iz Budimpešte formirani 2006. sa objavljena 3 studijska albuma i ako stignu do finala biće direktna i jaka konkurencija albanskom rok izvođaču.

Na crnogorskom će pevati Vanja Radovanović koji je rođen u Beogradu pre 35 godina, poreklom iz Nikšića. Mi bi trebalo da ga pamtimo sa domaćih festivala gde kažu da je zabeležio uspehe. 2004. godine je u Budvi dobio nagradu za najboljeg debitanta festivala sa pesmom “Dripac”. Meni ni prisećanje preko YouTubea nije pošlo za rukom, ali nisam ja mera svih stvari.

Pesma se zove “Inje” i Vanja potpuno stoji iz nje i kao kompozitor, i kao tvorac stihova, na kraju i kao producent sebe samog.

 

Od njega su na kladionicama samo gore pevačice koje predstavljaju San Marino sa pesmom “Who We Are”.

Slovenija je nešto bolja sa dance numerom “Hvala, ne!” iza koje, poput Vanje, kompletno stoji kao tvorac i izvođač Lea Sirk. Leu poznaju svi koji dubinski prate Pesmu Evrovizije jer je učestvovala na slovenačkim kvalifikacijama nekoliko godina unazad a, dva puta je bila u timu koji je otišao na takmičenje kao prateći vokal.

Rumunija je takođe sa Balkana, ali je nisam stavila u ovu grupu. Izdvojila sam ih zato što su izabrali da pevaju na engleskom. Predstavljaće ih pop-rok bend The Humans sa pesmom “Goodby” u krajnje retro stilu podsećajući na grupu Berlin čuvenu po muzici iz filma Top Gun. Ni njima se ne predviđa prelazak u finale.

Sa druge strane, rumunski susedi i mlađa braća Moldavci su visoko kotirani sa pesmom “My Lucky Day”. Moldavski predstavnik je trio DoReDos koji su izabrali veseli balkanski ritam sa daškom prestojećih letnjih odmora. Mi bi rado ih videli kao goste na ovogodišnjoj Dragačevskoj trubi.

Kao i svake godine, do sada najozbiljniji takmičari su Skandinavci.

Od Holandije do Norveške svi idu u finale i sa sobom vode Poljsku i Latviju.

Ostaje otvoreno pitanje kako će proći Australija. Da li će joj kao i prošlih godina dodelili bodove dobrodošlice ili će biti kažnjena iskazanin “ko vas dovede” stavom, ostaje da vidimo večeras.

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  “Intelektualac” – zapravo samo diplomirani primitivac

  Slobodan Jovanović (1869-1958.) je bio naš cenjeni pravnik, istoričar, književnik i političar tadašnje Kraljevine Jugoslavije, čiji je značaj nemerljiv i [...]

  Najluđi srpski idiomi: Šta li nam je samo peršun skrivio?

  Pogledajte najpoznatije srpske idiome i upoznajte njihovo značenje.

  Kocka, rakija i lake ženske: Zbog ovih stvari Srbi i dalje zovu dnevne novine da se odreknu posrnulog člana porodice!

  U ne baš tako davnoj prošlosti, kada su čast i ugled imali značaj, najgore što je moglo zadesiti neku časnu [...]

  Najjače niške fore i fazoni

  Najsmešniji niški izrazi, fazoni i poređenja.
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ