fbpx
0
02.10.2023.

NAJČITANIJE

REFLEKTORZašto ću da glasam za Francusku na takmičenju Pesma Evrovizije?

Zašto ću da glasam za Francusku na takmičenju Pesma Evrovizije?

Večeras je finale takmičenja Pesma Evrovizije na kome učestvuje 26 država, od kojih samo jedna može biti pobednik.

Piše: Sandra R. Tošić

Kao što znate, mi nismo među onih 17 koje su ispale s takmičenja Pesma Evrovizije. Sada je tu težak zadatak ući među prvih 10. Jedan je prvi, ali pobednici su oni koji su osvojili bodove da izađu na ESC top 10 na kraju finala. Idemo! Srbija!

Pesma Evrovizije: favoriti

Ako ste raspoloženi da večeras gledate takmičenje Pesma Evrovizije interesovaće vas za koga će se glasati večeras. Glavna tri favorita ove godine su: Izrael, Kipar i Francuska. Ovo društvo iz Mediterana već ukazuje na talas promene i da je Skandinavska dominacija fanovima dosadila.

Pesma “Fuego”, koju za Kipar izvodi Eleni Foureira, vodi ovoga jutra na kladionicama. Ovu dance-pop numeru je komponovao i producirao majstor iz Švedske, poreklom Grk, Alex P. On je poznat, kako po svom radu na niz evrovizijskih pesama iz proteklih godina, tako i po prisustvu na svetskim top-listama. Pomoć je potražio među švedskim kolegama vodeći se pretpostavkom da je tzv. euro-dance, u čemu su oni vodeći, najpopularniji muzički žanr u ovom trenutku i kritičari kažu da je u pravu, iako posredno Pesmu Evrovizije i dalje drži vezanu za Skandinaviju. Eleni se odlično uklopila u projekat. Nema zamerki niti na njeno pevanje, niti na njen izgled i ples. Kipar je ove godine dobro odradio svoj posao. Bez obzira da li Eleni dobije najveći broj glasova “Fuego” stiže na top-liste. Prema Evrovizijskim fanovima Eleni ide u prilog pretposlednja pozicija na finalnoj večeri. Nastupaće između gay orjentisanog Irca, čija pesma je dovela do sukoba između Kine i EBU (organizatora Evrovizije) koja ga je cenzurisala za kineske gledaoce, i pobednika San Rema.

Ermal Meta, koji predstavlja Italiju ove godine i nastupa poslednji, je poreklom iz Albanije i sa kolegom Fabriciom Morom donosi angažovanu pesmu “Meni niste ništa učinili” ili što bi mi rekli “Nije mi ništa!” – “Non mi avete fatto niente”, koja se bavi pitanjima organizovanog i induvidualnog terora u svetu danas. Mnogi danas smatraju da Ermal i Fabricio neće uspeti da se izbore sa vatrom koju bude raspalili Eleni pre njih a, da će O’Šonesi biti zaboravljen u sekundi i da će čak i na paradi biti svirana “Fuego”.

Neta Barzilaj je najveća pretnja Kipru. Ona ima 25 godina i nedavno je završila dve velike stvari u životu: redovni vojni rok i pobedila na muzičkom talent takmičenju “Nova zvezda je rođena”. Poseduje redovno muzičko obrazovanje ali i najrazličitija iskustva vezana za život i karijeru jednog muzičara, od pevanja po svadbama i proslavama do člana orkestra Izraelske mornarice. Ono što joj najviše zameraju jeste broj kilograma, na šta Neta ne reaguje tako da odgovor baca sramotu na onoga ko ga je uputio. Njena porodica živi u Nigeriji, gde se iselila kada je Neta bila tinejdžer. Muzika crne Afrike je ostavila veliki utisak na nju ali joj i dala veštine koje su je dovele do toga da je danas smatraju jednom od najinteresantnijih looping umetnika u razvoju.

Upravo pesma “Toy” sa kojom nastupa na Evroviziji je urađena u maniru modern loopinga. Neta ima i žive nastupe koji plene nadarenošću (live looping). Kritičari koji ne prate nove muzičke trendove, posebno u oblasti elektronske i hip-hop muzike, ismejavaju Netu nazivajući njeno izvođenje kokodakanjem. Ozbiljno ih je shvatila i pokušala je da za sve neupućene da objašnjenje loopinga i kako ga je još 1960-tih koristio Frenk Zapa.

Looping, oni koji vole i razumeju, nazivaju novom vrstom džeza. Lup (loop) je kratka zvučna konstrukcija ili niz zvukova koji se ponavljaju. Pošto u živim nastupima dolazi do slobode izvođenja trajanje, konstrukcije a, broj ponavljanja nije definisani, podseća na džez.

Kompozitor Netine pesme je Doron Medali, poznat ljubiteljima Evrovizije kao autor pesme sa kojom se Izrael takmičio 2015. i završio na 9. mestu. Inače, ovu prethodnicu “Golden Boy” je iste godine obradila i objavila Eleni današnja najveća konkurencija pod nazivom “Take me to God” (Sto theo me paei). Doron je napisao u oficijelnu himnu Tel Aviv Gay Pride parade 2013. godine. Neta u razgovorima sa novinarima ističe da je pesma živa i korespondira sa današnjicom, posebno pokretima kao što je “Me Too”. Ovaj pokret koji je krenuo iz SAD je sada već internacionalni i bori se protiv seksualnog nasilja bilo koje vrste, zbog toga su zvuci kokoške jer žele da ukažu na kukavičluk koji okružuju ovo pitanje. Neta za sada ima najveći broj pregleda na YouTube kanalu, preko 25 miliona, što je više od svih ostalih učesnika zajedno.

Zašto je Neta spala na drugo mesto na kladionicama, a Eleni zauzela superiorno prvo? Zbog najnovijih vesti koji dolaze sa Bliskog Istoka. Da, politika na kraju uvek nađe svoj put na Pesmu Evrovizije. Izrael ima veoma neprijatnu situaciju na granici sa Gazom. Sukubi sa Palestincima nisu novost i oni imaju svoj stalni uticaj na odnos prema Tel Avivu. Ali, u zadnja dva dana je nastao novi problem koji veoma brine ceo svet, sukob između Izraela i Irana se zahuktava skoro iz sata u sat i približava ratu. Kladionice su izračunale da ove političke nestabilnosti utiču toliko na izbor pobednika da državni žiriji neće dozvoliti veći broj glasova za Izrael, čak i ako narod voli i glasa za ovu pesmu. Organizatori sa druge strane ne žele novog domaćina takmičenja u nestabilnom okruženju koje može ugroziti odvijanje programa i učesnike.

Moja omiljena pesma ovogodišnje Evrovizije i treći favorit je Francuska koju predstavlja duo Madam Monsieur. Emili Sat i Žan-Karl Lukas su se upoznali 2008. godine, a ovaj duet formirali 2013. Navikli da rade iza scene prvo su nastavili da pišu za druge, da bi tek tri godine kasnije stavili sebe same na binu. Evo ih sada na najvećoj sceni Evrope sa pesmom “Mercy” koju u potpunosti pevaju na svom maternjem jeziku. Njihov stil obeležavaju kao adult-pop ili avant-pop ili art-pop. Emili Sat upoređuju sa Tori Amos i sličnim autorikama kao što je, francuzima bliža, kanađanka Milen Farmer.

Mene je pesma privukla iskrenom emocijom koju je Emili pokazala stvarajući je sa Žan-Karlom prema situaciji sa izbeglicama koja stoji pred očima svih Evropljana kao problem dok se umanjuje pitanje ljudskosti i humanosti. Ime pesme nije “hvala” kako mnogi pratioci Evrovizije ovih dana pogrešno prevode, već se ne prevodi zato što je ime. 21. marta 2017. dva doktora iz organizacije Doktori bez granica su porodili Nigerijku koja je u trenutku porođaja spašena iz voda Mediterana sa 945 drugim izbeglica i sigurnost dobili na humanitarnom brodu spasiocu Akvarijusu. Beba je zaplakala sigurna i zdrava a, francuski novinar Gregori Leklerk, koji je pratio ovu spasilačku misiju, opisuje taj trenutak koa jedan od najemotivnijih koje je doživeo jer je iščekivanje prekinuto jednim plačem koji je doneo čistu sreću, zadovoljstvo i nadu na lica svih na brodu. Svi su ćutali kada se kroz bebin plač čuo glas majke Taivo koja je rekla – mercy. Mama Taivo je putovala sama u devetom mesecu trudnoće. Kažu da je morala da ostavi svog muža koji je zadržan u zatvoru u Libiji, kako bi rodila ćerku na slobodi. Akvarijus je do sada spasao preko 27.000 ljudi. Babica Elizabet Ramlou i danas govori da ne može da zamisli kako je Taivo uspela da se ukrca na gumeni čamac u Libiji i zaplovi preko Sredozemnog mora ka Italiji. Tako je beba Mersi dobila ime, devojčica je i svi se nadamo da će Evropske vlasti joj dati novi dom i sigurnost. Prve reči francuske pesme su: Ovog jutra sam rođena, moje ime je Mersi, u sred mora, između dve zemlje. Mersi. Bio je to dug put, ali mama ga je iznela. Ona me je čuvala pod svojom kožom osam i po meseci. Mersi.

Eleni će zapaliti Evropu ali mi nismo igračke i znamo da kažemo hvala. Zato ja glasam za Mersi na takmičenju Pesma Evrovizije.

OSTAVI KOMENTAR

Uneti komentar
Uneti ime ovde

Dopašće ti se i ovo:

Zaprati @moodiranje.rs na Instaću :)

RANDOM STUFF:

spot_img